7.2 C
Chișinău

Cum au fost înșelați românii cu 20 de milioane de lei de „brokeri” din Chișinău

Autoritățile au efectuat percheziții la două centre de apel din Chișinău, într-un caz de escrocherie și spălare de bani. În urma acțiunilor, ofițerii INI și procurorii PCCOCS au reținut două persoane, suspectate a fi implicate în organizarea activității infracționale.

Conform anchetei, grupul criminal organizat, format din cetățeni ai mai multor state, a desfășurat activități ilegale începând din anul 2022. În cadrul operațiunii „Deep Fake”, desfășurată în luna august, autoritățile din Moldova și România au efectuat 60 de percheziții în locuințe și birouri, inclusiv patru centre de apel în Chișinău, Ialoveni și Ocnița.

În urma colaborării cu autoritățile române, au fost identificate alte două birouri folosite pentru activități frauduloase, de unde membrii grupului contactau victimele, prezentându-se ca brokeri ai unor companii de investiții. Aceștia aplicau tehnici de manipulare, convingând victimele să investească sume de bani în criptomonede, prin intermediul unor platforme online create special pentru acest scop. Banii obținuți erau ulterior sustrasi de grupul infracțional prin realizarea unor tranzacții financiare ilegale.

La perchezițiile din 28 noiembrie, au fost identificate 99 de persoane implicate în activitatea infracțională, desfășurându-și activitatea în diverse țări, precum România, Italia, Turcia și state francofone.

Oamenii legii au ridicat 72 de telefoane mobile, 78 de calculatoare, documente precum ciornă, contracte de muncă, copii de acte de identitate, carduri bancare, procesoare, suporturi de memorie și bani de proveniență incertă.

Două persoane au fost reținute și sunt suspectate de a fi organizatori ai activității infracționale. Conform estimărilor preliminare, grupul obținea un venit ilegal de peste 120.000 de dolari zilnic. Până în prezent, prejudiciul cauzat victimelor identificate depășește 20.000.000 lei.

Investigațiile continuă pentru identificarea altor victime și stabilirea întregului prejudiciu. În acest context, persoanele reținute beneficiază de prezumția nevinovăției și de toate garanțiile procedurale prevăzute de lege.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE