ANRE a aprobat noi tarife pentru furnizarea gazelor naturale. Potrivit hotărârii, populația va plăti 15,5 lei pentru metrul cub sau cu aproape 3,4 lei mai mult față de tariful actual de 12,15 lei, fără TVA. Cu tot cu TVA, tariful va ajunge la 16,74 lei pentru metrul cub. Majorarea prețului va duce la scumpiri în lanț. Prin urmare, în lunile ce urmează o să achităm facturi mai mari la căldură și energia electrică. Nu se știe cât de mult vor urca cifrele, deoarece calculele încă urmează să fie făcute.
Chiar dacă actuala guvernare promitea în campania electorală că nu se prevăd scumpiri în timpul apropiat, iată că realitatea este alta. Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a aprobat, în regim de urgență, noile prețuri reglementate la gazele naturale furnizate de către S.A. ”Moldovagaz” pentru anul 2024. Astfel, consumatorii casnici vor plăti cu 3 lei și 62 de bani mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, ceea ce constituie 16 lei și 74 de bani cu TVA. Decizia intră în vigoare din 1 decembrie.
Potrivit ANRE hotărâre a fost adoptată ca urmare a creșterii semnificative a prețurilor de achiziție a gazelor naturale pe piețele internaționale, prețul serviciilor de distribuție, dar și costul transportului gazelor naturale a crescut cu 21,6% ca urmare a majorării tarifului la transportul combustibilului cu 47,7%.
Asta în timp ce guvernarea a permis companiei românești Vestmoldtransgaz, care acum un an, prin decizia ANRE, a devenit operatorul sistemului de transport al gazului pe întreg teritoriul Moldovei, să câștige milioane pe seama consumatorilor, prin tarife intermediare ce cresc continuu. Ultima dată, în septembrie, acestea au fost majorate cu aproape 50%. În total, doar într-un an, Vestmoldtransgaz a majorat nejustificat tariful cu mai mult de 200%. Cu alte cuvinte, pe teren gol, fără să producă ceva, fără să investească, această companie a înșelat agenții economici și cetățenii Moldovei, încasând sute de milioane de lei.
În cadrul ședinței, în cadrul căreia a fost decisă majorarea prețului, reprezentanții Asociației Furnizorilor de Gaze Naturale au reproșat membrilor ANRE că nu au intervenit cu acțiuni atunci când gazele erau ieftine pentru a face rezerve. În replică, membrii agenției și Moldovagaz au precizat că toate calculele au fost făcute mai târziu.
ALEXANDR DEVDERA, directorul Asociației Furnizorilor de Gaze Naturale
Care este motivul întârzierii revizuirii tarifului reglementar întrucât temeiurile revizuirii acestuia a depășit de 8 ori norma prevăzută de lege. Asta înseamnă că norma nu lucrează? Nu puteți actualiza tarifele la timp.
ALEXEI TARAN, reprezentant ANRE
La finele lunii septembrie, când am închis luna, pe 20 octombrie noi am avut un pic mai puțin de 1%, la finele lunii octombrie deja s-a majorat. Diferența între venit reglementat și venit efectiv calculat și respectiv am prezentat calculele.
SERGIU TOFILAT, membru al Consiliului de observatori al Moldovagaz
Domnul Șevciuc a menționat că în septembrie nu era depășit pragul de 1%, în octombrie deja era depășit. De ce după luna octombrie nu v-ați adresat imediat la ANRE?
ALEXANDRU SEVCIUC membrului Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”
Luna octombrie se finisează pe 20 noiembrie, noi am avut cifrele și după au fost prezentate toate dările de seamă.
Ulterior, într-o conferință de presă, unul dintre directorii ANRE, Alexei Taran, a explicat de ce nu s-a făcut nicio mișcare pentru achiziția gazelor în vară, când prețurile erau mici. Potrivit lui, stocurile mari din Europa, de peste 90%, rutele alternative pentru gaze lichefiate și reducerea consumului industrial pe continent arătau o potențială scădere de preț la sfârșitul anului, dar o înaintare accelerată s-a produs în septembrie pentru că, o, ce supriză, Ucraina a refuzat să prelungească contractul cu Gazprom, lucru care, de altfel, era clar de mult timp. Ceea ce mai este cert e că tarifele mari vor atrage după sine scumpirea căldurii și a anergiei electrice.
ALEXEI TARAN director ANRE
Da, tarifele la energia termică urmează, combustibilul principal utilizat la producerea energiei termice sunt gazele naturale. Asta înseamnă că, efectiv, pe lanț, vor fi atrase și întreprinderile sectorului termoenergetic, în vederea efectuării calculelor.
În ce privește curentul, vom ști cu cât vor crește prețurile doar după ce unitățile termoenergetice vor ajusta costurile.
Majorarea va depinde și de câtă energie se consumă din fiecare sursă, a explicat directorul ANRE.