5.2 C
Chișinău

Specii de păsări din Moldova, adăugate în Lista Roșie a celor periclitate

O nouă actualizare a Listei Roșii a speciilor periclitate a fost publicată în această toamnă de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), evidențiind o scădere alarmantă a populațiilor de păsări sălbatice, în special a celor de țărm. Conform Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova (SPPN), acest grup de păsări, cunoscut sub denumirea de „limicole”, a înregistrat scăderi de peste o treime în populațiile sale în ultimii ani.

În urma acestei analize, IUCN a reclasificat 16 specii de păsări de țărm din întreaga lume, atribuindu-le categorii de amenințare mai grave. Dintre acestea, cinci specii sunt prezente și în fauna Republicii Moldova: Ploierul argintiu (Pluvialis squatarola), Pietrușul (Arenaria interpres), Prundașul de nămol (Calidris falcinellus), Fugaciul roșcat (Calidris ferruginea) și Fugaciul de țărm (Calidris alpina). Aceste păsări sunt migratoare și pot fi observate în Moldova doar în timpul migrațiilor din primăvară și toamnă.

Scăderile semnificative ale populațiilor acestor păsări migratoare sugerează o deteriorare a integrității căilor lor de migrație. „Deși multe dintre aceste păsări rămân în continuare numeroase și pot fi întâlnite frecvent pe traseele lor de migrație, analizele recente ale datelor din schemele de monitorizare pe termen lung arată o scădere globală de mai mult de o treime în ultimele decenii. În unele cazuri, rata scăderii este în creștere, ceea ce subliniază necesitatea urgentă de a înțelege cauzele și de a implementa acțiuni de conservare coordonate”, a declarat Dr. Ian Burfield, coordonatorul Listei Roșii a Păsărilor la BirdLife International.

Păsările limicole, sau păsările de mal, sunt mici, trăiesc în zona malului apelor, au ciocuri lungi și moi și se hrănesc cu animale acvatice pe care le extrag din sol, sub pietre sau de pe fundul apelor puțin adânci. Conform celei mai recente actualizări a Listei Roșii din octombrie 2024, un total de 145 de specii au fost mutate într-o categorie mai gravă de amenințare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE