Georgia refuză să negocieze aderarea la UE până în 2028. Prim- ministrul Irakli Kobakhidze a declarat acest lucru ca răspuns la rezoluția adoptată astăzi de Parlamentul European. Majoritatea eurodeputaților nu au recunoscut recentele alegeri parlamentare din țară și au cerut repetarea votului.
UE consideră că Georgia, în calitate de țară candidată, a organizat alegeri parlamentare care nu au respectat standardele internaționale.
Parlamentul European a declarat în rezoluția sa că nu recunoaște rezultatele recentelor alegeri parlamentare din Georgia și solicită repetarea acestora. În sesiunea plenară de la Strasbourg de joi, 444 de europarlamentari au susținut documentul, 72 au votat împotrivă, 82 s-au abținut. „Întrucât legitimitatea votului este serios subminată de amploarea neregulilor, comunitatea internațională nu ar trebui să recunoască rezultatele alegerilor.
Prin urmare, Parlamentul European respinge orice recunoaștere a alegerilor parlamentare și solicită ca acestea să fie repetate în decurs de un an, procesul având loc într-un mediu electoral îmbunătățit de către o administrație electorală independentă și imparțială, sub supraveghere internațională atentă, pentru a asigura o desfășurare cu adevărat echitabilă. și un proces electoral transparent”, se arată în rezoluție.
„Întrucât legitimitatea votului este serios subminată de amploarea neregulilor, comunitatea internațională nu ar trebui să recunoască rezultatele alegerilor.
Prin urmare, Parlamentul European respinge orice recunoaștere a alegerilor parlamentare și solicită ca acestea să fie repetate în decurs de un an, procesul având loc într-un mediu electoral îmbunătățit de către o administrație electorală independentă și imparțială, sub supraveghere internațională atentă, pentru a asigura o desfășurare cu adevărat echitabilă. și un proces electoral transparen”.
Parlamentul European a cerut, de asemenea, statelor membre UE să impună sancțiuni personale împotriva oficialilor și liderilor politici din Georgia care sunt responsabili pentru retragerea democratică, încălcarea legilor și standardelor electorale și abuzul instituțiilor statului.
” Deputații au cerut, de asemenea, Comisiei Europene și Consiliului UE să revizuiască statutul de fără viză al Georgiei, cu posibilitatea de a-l suspenda dacă se consideră că „standardele UE în domeniul guvernanței și libertăților democratice nu sunt respectate”.
Rezoluția mai solicită Comisiei Europene să folosească cele 120 de milioane de euro înghețate, destinate inițial guvernului georgian pentru a sprijini societatea civilă georgiană, în special sectorul neguvernamental și mass-media independentă.
Drept răspuns, autoritățile georgiene au decis să scoată de pe ordinea de zi până în 2028 deschiderea negocierilor privind aderarea țării la Uniunea Europeană și să refuze să primească granturi pentru guvern.
Potrivit prim-ministrului Irakli Kobakhidze, problema deschiderii negocierilor privind aderarea la UE este folosită ca instrument de șantaj al Georgiei, așa cum s-a întâmplat în cazul acordării statutului de țară candidată la UE.
Pe 16 noiembrie, Comisia Electorală Centrală a Georgiei a aprobat oficial rezultatele alegerilor parlamentare din 26 octombrie 2024.
Visul Georgian a câștigat aproape 54% din voturi, asigurându-și astfel 89 de locuri în parlament din 150. Cele patru partide principale de opoziție au intrat și ele în parlament. Aceștia, precum și președintele georgian Salome Zurabishvili, nu au recunoscut rezultatele alegerilor, invocând presupuse încălcări. CEC și Visul Georgian neagă orice falsificare.
Amintim că, vorbind cu jurnaliştii la summitul Comunităţii Politice Europene pe tema încălcărilor la alegerile parlamentare, premierul Georgiei a menţionat și ţara noastră. „Dacă alegerile trebuie investigate undeva, de exemplu, este în Moldova. După cum vedeți, acolo nu se face nicio anchetă, în ciuda faptului că în Moldova au fost încălcări destul de grave”, a spus Kobakhidze.
În plus, la începutul lunii noiembrie, într-un interviu, Kobakhidze a afirmat o diferență uriașă în desfășurarea alegerilor în Georgia și Moldova: „Alegerile care au avut loc aici și în Moldova sunt ca cerul și pământul, în ceea ce privește competitivitatea, libertatea alegerilor. ,În ceea ce priveşte libertatea de manipulare . …
În Moldova au fost candidați destul de influenți cărora, sub pretext artificial, nu li s-a permis să se înscrie la alegeri.”
O situație similară, potrivit acestuia, privește integrarea europeană, când oficialii UE spun că Moldova merită să fie membră a Uniunii Europene, dar Georgia nu.