A devenit deja o practică obișnuită ca propunerile de includere pe ordinea de zi a inițiativelor deputaților opoziției să fie respinse de majoritatea PAS. Acest lucru s-a întâmplat și la ședința de joi, când parlamentarii puterii au refuzat propunerea de audiere a mai multor șefi ai instituțiilor statului.
Deputatul Vadim Fotescu a solicitat ca Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, să prezinte în fața cetățenilor explicații legate de radarul nou, cumpărat cu milioane de euro, dar care nu a fost capabil să depisteze dronele căzute pe teritoriul țării noastre.
VADIM FOTESCU, deputat al Blocului Politic ”Victorie”
Până în prezent, nu putem înțelege dacă radarul funcționează, unde este amplasat, de ce a fost cumpărat. Și ținând cont de faptul că a fost anunțată intenția de a achiziționa încă câteva radare pentru aceiași bani nebuni, cerem audierea ministrului Apărării.
Deputatul Blocului Politic „Victorie”, Marina Tauber, a solicitat audierea fostei ministre a MAI, Ana Revenco, pentru a explica pe ce sunt cheltuiți banii cetățenilor, cu ce anume se ocupă centrul, având în vedere că rămâne în funcția de directoare a Centrului „PATRIOT”, deși mandatul i-a expirat pe 19 octombrie.
Propunerea nu a fost susținută de majoritatea parlamentară PAS. Ținem să precizăm că, anterior Canal 5 a încercat să afle despre activitatea acestui Centru, cu un buget de 20 de milioane lei, însă nimeni așa și nu s-a arătat dispus să comunice cu noi. Iar în spațiul public nu există nicio informație de contact despre această structură: nici adresă, nici telefon, nici birou de presă, nici rapoarte despre activitate și cheltuieli.
MARINA TAUBER, deputat al Blocului Politic ”Victorie”
A expirat și termenul de un an de când acest Centru cheltuie zeci de milioane din bugetul statului, dar nu este clar care este eficiența acestuia. Solicităm ca directorul interimar să raporteze pe ce sunt cheltuiți banii cetățenilor noștri. Nu credem că pentru a închide televiziuni, pagini de internet sau conturi de pe rețele sociale, autoritățile noastre se consultă cu acest Centru. Cu aceste abuzuri se descurcă foarte bine SIS-ul ghidat de conducerea țării.
Pentru audieri în Parlament a fost solicitată conducerea CEC-ului, cea a Ministerului d Externe, dar și a Ministerului de Interne, în legătură cu implicarea oficialilor moldoveni în procesul electoral din România. Inițiativa a fost propusă de către deputatul Vasile Bolea, care nici măcar nu a fost lăsat de președintele Parlamentului, Igor Grosu să-și încheie gândul.
VASILE BOLEA, deputat al Blocului Politic ”Victorie”
Noi am asistat, în ultimele zile, în ultimele săptămâni, la un fapt că au fost trimise diferite mesaje, sms de agitație pentru un candidat și pentru un partid la alegerile din țara vecină. Este important să vedem baza legală de a cheltui banii contribuabililor noștri pentru o campanie electorală străină și raportele acestor cheltuieli. Vrem să vedem…
Grosu – O să vedeți. Supun votului inițiativa domnului deputat. Inițiativa a întrunit opt voturi.
Nu este pentru prima dată când proiectele opoziției nu sunt incluse pe ordinea de zi a Parlamentului. Asociația Promo-Lex, care monitorizează activitatea legislativului, a declarat în repetate rânduri că majoritatea parlamentară restrânge drepturile colegilor săi din opoziție și încalcă regulamentele parlamentare.
În ce privește alegerile de peste Prut, ținem să precizăm că în primul tur, PAS a anunțat oficial că-l susține pe Marcel Ciolacu, de la PNL, partid din care face și Siegfried Mureșan, un avocat declarat al Moldovei în cancelariile europene. În online însă, reprezentanții puterii și simpatizanții lor au desfășurat o adevărată campanie de susținere a candidatului USR, Elena Lasconi.
În același timp, activiștii și jurnaliștii pro-Pas s-au grăbit să-l numească pe adversarul lui Lasconi, candidatul independent, Călin Georgescu – un politician pro-Putin și pro-rus și au chemat toți moldovenii cu cetățenie română să voteze pentru salvarea României.
După succesul în primul tur al alegerilor prezidențiale înregistrat de candidatul independent Călin Georgescu, care și-a făcut campanie doar pe online, autoritățile române au preluat practica celor din Republica Moldova care intenționau să închidă rețeaua TikTok, pentru implicare în alegerile prezidențiale prin manipularea acestora.
În același timp, în România are loc o adevărată vânătoare de vrăjitori – președintele Iohannis a întrunit Consiliul Suprem de Apărare a Țării, doi dintre camndidați au cerut Curții Constituționale să anuleze primul tur de scrutin, Consiliul Național al Audiovizualului solicită Comisiei Europene să investigheze Tik Tok- ul, iar Poliția Română verifică toate comentariile celor care l-au susținut masiv pe candidat.