Ministerul Muncii și Protecției Sociale a prezentat pentru consultări publice proiectul de hotărâre privind mecanismul de calcul al compensațiilor pentru sezonul de încălzire actual. În document se menționează că valoarea compensațiilor va fi calculată individual și va varia între 300 și 800 de lei pe lună, în funcție de veniturile gospodăriilor.
Conform deciziei autorităților, în acest sezon de încălzire, compensațiile pentru gaz, energie electrică și încălzire vor fi acordate sub formă de plăți bănești, și nu vor mai fi incluse în facturile pentru serviciile de utilități, ca în anii anteriori.
În plus, compensațiile nu vor mai depinde de consumul real și vor fi acordate gospodăriilor cu venituri mici. Acest lucru se menționează în proiectul de hotărâre publicat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Compensațiile vor fi determinate individual și vor varia între 300 și 800 lei.
De exemplu, pentru consumatorii casnici ale căror surse principale de încălzire sunt gazul natural, energia termică sau energia electrică, valoarea compensației sub formă de plată bănească va fi de 800 lei, dacă raportul dintre venitul lunar total al gospodăriei și nivelul minim al cheltuielilor este de până la
”Pentru consumatorii casnici ale căror surse principale de încălzire sunt gazul natural, energia termică sau energia electrică, valoarea compensației sub formă de plată bănească va fi de 800 lei, dacă raportul dintre venitul lunar total al gospodăriei și nivelul minim al cheltuielilor este de până la 50%”.
Se vor acorda compensații de 800 de lei și proprietarilor de case unde sursa principală de încălzire este combustibilul solid.
Totuși, acest lucru va fi valabil doar dacă venitul lunar total al familiei este mai mic sau egal cu nivelul minim al cheltuielilor.
De asemenea, în document sunt prezentate formulele de calcul al compensațiilor pentru ceilalți consumatori care solicită ajutorul statului și s-au înregistrat pe platforma compensatii.gov.md.
Cu o zi înainte, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a promis că va crește cuantumul despăgubirilor dacă va crește și tariful la gaze. Cu toate acestea, EL nu a putut spune cât de semnificativ ar putea fi acest ajutor. Totodată, Buzu a spus că nu vor fi înlăturate condițiile de acordare a despăgubirilor și toți consumatorii casnici vor trece 11 filtre pentru a verifica toate veniturile și starea financiară.
În proiect se menționează că compensațiile vor fi acordate în perioada noiembrie 2024 – martie 2025. Iar în nota explicativă se precizează că pentru acest scop sunt prevăzute 2 miliarde de lei. Anul trecut, au fost alocate mai mult de 2,5 miliarde de lei, iar peste
760.000 de gospodării au beneficiat de compensații. În sezonul 2022-2023, suma compensării a fost de 5 miliarde de lei.