Tensiunile politice în România ating cote maxime. Consiliul Suprem de Apărare a Țării, întrunit joi, la Cotroceni, anunță cǎ au existat atacuri cibernetice pentru influențarea procesului electoral.
Forul menționează cǎ TikTok l-a favorizat pe Călin Georgescu prin încălcarea legislației electorale și cere instituțiilor abilitate, inclusiv procurorilor, sǎ facǎ verificări.
De cealaltă parte, platforma Platforma TikTok transmite că nu a găsit, în ultimele săptămâni, dovezi ale unei operaţiuni de influenţă ascunsă, legate de alegerile prezidenţiale din România şi nici dovezi de influenţă externă.
Între timp, Curtea Constituțională a cerut Biroului Electoral Central renumărarea celor peste 9,4 milioane de voturi din primul tur prezidențial. Rezultatele scrutinului încă nu au fost validate, iar magistrații se vor întruni și mâine pentru a decide asupra cererii de anulare a primului tur.
În România prinde turații mașinăria de represiuni împotriva candidatului independent la prezidențiale, liderul după rezultatele primului tur, Călin Georgescu. Pentru a nu admite victoria acestuia în turul doi de scrutin, este pus în funcțiune un scenariu deja testat – de înlăturare a candidatului din cursa electorală.
Astfel, președintele României, Klaus Iohannis, a convocat, pentru joi, 28 noiembrie, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Pe ordinea de zi se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT, suport pentru procesul electoral.
Decizia președintelui Iohannis de a convoca CSAT vine în contextul suspiciunilor privind fraudarea alegerilor prezidențiale însă ridică mai multe semne de întrebare, după ce, anterior, chiar el a anunțat că nu a primit informări din partea instituţiilor statului referitor la existenţa unor riscuri de influenţare a alegerilor prezidenţiale sau cu privire la ingerinţe externe în procesul electoral.
Tot joi, 28 noiembrie, Curtea Constituțională din țara vecină se întrunește pentru a discuta două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale. Sesizările au fost depuse de alți doi candidați la fotoliul de președinte – Cristian Terheș și Sebastian Popescu, clasați pe locurile 9 și 12 la scrutinul de duminică.
Popescu, candidatul susținut de Partidul Noua Românie acuză că rezultatul alegerilor ar fi fost stabilit în urma unei fraude comise de Călin Georgescu, „prin finanţare ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării. Acesta mai face trimitere și la „videoclipurile și postările realizate de Georgescu pe rețelele de socializare.
Și candidatul Partidului Național Conservator, Cristian Terheș este nemulțumit de rezultatul acumulat de Georgescu, susținând că „au existat o serie de boţi care continuu chemau oamenii să iasă la vot şi să voteze cu un anumit candidat, atât în preziua votului, lucru interzis, cât şi în ziua votului”. Acesta mai are obiecții însă și la campania candidatei USR, Elena Lasconi.
Cu referire la eventuala decizie a Curții Constituționale de anulare a rezultatelor primului tur de scrutin, candidatul independent la președinție Călin Georgescu a declarat dacă asta se va întâmpla, viitorul președinte „va fi ridicol pentru că este total nedemocratic”.
„Vor să interzică dreptul poporului român de a vorbi liber. După 35 de ani, partidele clasice, acest conglomerat politic, care a dus toată ţara în pragul sărăciei şi a dezbinării totale, se văd înlăturate. Aceasta e problema, nu altceva. Aici vorbim de votul poporului român, care pe 24 noiembrie a fost perfect democratic şi legitim”, a mai spus candidatul independent.
CARTON CĂLIN GEORGESCU, candidat independent la Președinția României
„Vor să interzică dreptul poporului român de a vorbi liber. După 35 de ani, partidele clasice, acest conglomerat politic, care a dus toată ţara în pragul sărăciei şi a dezbinării totale, se văd înlăturate.
Aceasta e problema, nu altceva. Aici vorbim de votul poporului român, care pe 24 noiembrie a fost perfect democratic şi legitim”.
Între timp, Călin Georgescu a fost blocat pe TikTok pe unul din conturile de pe rețeaua de socializare. Totuși, contul oficial nu a fost încă blocat, scrie adevărul.ro.
De altfel, atacurile asupra câștigătorului primului tur al prezidențialelor din România vin din mai multe părți, iar implicarea din partea UE în acest demers este vădită. Consiliul Național al Audiovizualului a cerut Comisiei Europene să deschidă o investigație împotriva platformei chineze TikTok, pe motiv că „a amplificat conținut electoral favorabil unui singur candidat, generând un dezechilibru în competiția electorală și periclitând pluralismul politic”.
Iar liderul unui grup politic din Parlamentul European, Valerie Mayer, a cerut, marți, ca directorul general al TikTok să vină și să dea asigurări că platforma socială nu a intervenit activ în rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale din România. Spunând că este extrem de îngrijorată de procentul de voturi înregistrat de „un candidat de extremă-dreapta”, referindu-se la Călin Georgescu, potrivit antena3.ro.
Duminică, 24 noiembrie, a avut loc primul tur al alegerilor prezidenţiale. Potrivit rezultatelor finale publicate, marţi, de Biroul Electoral Central, Călin Georgescu a obţinut peste două milioane de voturi valabil exprimate, reprezentând 23%, iar Elena Lasconi – peste un milion 770 de mii de sufragii, addică circa 19 la sută. Turul doi al alegerilor prezidenţiale este programat pentru 8 decembrie.