Curtea Constituțională decide soarta alegerilor prezidențiale. Judecătorii s-au întrunit pentru a examina cererea Comisiei Electorale Centrale de a confirma rezultatele scrutinului și de a valida noul mandat al Maiei Sandu.
În cadrul ședinței, au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, însă Alexandr Stoianoglo a lipsit, deși magistrații i-au trimis notificări prin e-mail, pe care fostul procuror general le-a primit, dar nu a răspuns. Nici persoanele care l-au reprezentat în campania electorală, nici avocatul său nu au răspuns solicitărilor Curții și nu au confirmat primirea invitațiilor.
De asemenea, Maia Sandu nu a fost prezentă la ședință, fiind reprezentată de avocatul Eduard Digore, fost președinte al grupului de inițiativă care a susținut-o în campania prezidențială.
Ședința a început cu prezentarea raportului privind alegerile prezidențiale, de către președintele Comisiei Electorale Centrale, Angela Caraman. Cu mai multe detalii la acest subiect revenim în următorul jurnal.
Menționăm că alegerile prezidențiale s-au desfășurat în contextul unor percheziții efectuate de poliție, intimidărilor asupra cetățenilor, declarațiilor de ură și xenofobie venite din partea activiștilor PAS. Maia Sandu a acuzat fraudarea a 300.000 de voturi, însă până în prezent nu au fost prezentate dovezi, iar procurorul general a anunțat doar 35 de acuzați, ale căror vinovății nu au fost dovedite în instanță.
În urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a câștigat în fața fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, susținut de socialiști. Chiar dacă nu a fost dorită ca președinte în țară, Sandu a ajuns în finală după ce a fost votată de diasporă.
Președintele ales va putea depune jurământul și va începe mandatul după validarea oficială a rezultatelor de către Curtea Constituțională.