Tarifele la gaze vor continua să crească, întrucât prețul combustibilului pe piețele internaționale este în urcare, iar guvernarea Sandu-PAS nu a luat măsuri adecvate pentru asigurarea aprovizionării din timp, în perioada când gazul era mai ieftin.
Astfel, este inevitabilă o majorare a tarifelor și pentru energia electrică, deoarece autoritățile nu au nici măcar un plan „A”, cu atât mai puțin unul „B”, în cazul în care Ucraina va opri tranzitul și regiunea Transnistreană va rămâne fără gaze. Colega noastră, Olga Dzeatcovscaia, a analizat cât de mult vor plăti moldovenii pentru gaze și electricitate în această iarnă și de ce liderii țările UE s-au dovedit mai pricepuți decât Maia Sandu.
Ce bravo este Parlicov. Nici nu a reușit să dispară euforia după conferința de presă la care s-a vorbit cu entuziasm despre negocierile fantastice cu Gazprom, că ministrul Energiei a vorbit în aceeași zi, la o emisiune de la un post de televiziune proguvernamental, despre o posibilă creștere a tarifului la energia electrică cu aproape 50 la sută, dacă regiunea Transnistreană va rămâne fără gaz, care potrivit contractului cu furnizorul rusesc, este utilizat pentru a produce energie electrică ieftină pentru malul drept al Nistrului.
Pot spune cu certitudine că va crește semnificativ. Când facem calculele, stabilim un preț de aproximativ 150 de euro pe Megawat oră. – Acum avem 66 din regiunea Transnistreană.
– În mediu, aproximativ 61 de euro chiar dacă potrivit scenariului în care am crezut că vom cumpăra cu circa 150 de euro per Megawat-oră de pe piețele externe, atunci vorbim de o creștere a tarifului cu aproximativ 50%.
Acum, Centrala de la Cuciurgan din stînga Nistrlui furnizează energie electrică pe malul drept al Moldovei la un preț de 61 de euro pe megawat-oră.
Iar ca să înțelegem, Moldova cumpără aproximativ 5 la sută din volumul necesar de curent din România. Așadar, în noiembrie prețul acestuia a variat între 650-800 de euro. Ce alte argumente mai are nevoie regimul Sandu-PAS?
Ca să lase în sfârșit politica deoparte și să înceapă să se gândească la interesele țării și ale cetățenilor săi? Negociați, luptați pentru această oportunitate unică de a cumpăra energie electrică la un preț atât de mic pe care nimeni, niciunul dintre partenerii externi nu-l va oferi vreodată.
VICTOR PARLICOV ministrul Energiei BRUT – LIV SEDINTA GUVERN+PARLICOV
Cum înțeleg eu, acest lucru se bazează pe anumite prognoze de preț, pornind de la realitățile actuale ale pieței.
Pentru că furnizorul – Moldovagaz a efectuat calculele corespunzătoare, a ajuns la concluzia că nu se încadrează în prețul reglementat actual și a solicitat acest lucru la ANRE.
Cum totul este atât de simplu la Parlicov, iar cel mai important – convenabil: ANRE va examina cererea și va decide dacă va majora tariful la 16 lei 17 bani pentru 1 metru cub de gaz. Sau? Se pare că aici nu se pune problema „sau”. Luați mai mult – fiindcă deja a fost 30 de lei, așa că mai este loc de creștere.
Ministerul Energiei nu are nicio legătură. Iar explicația pe care a prezentat-o șeful interimar al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, spune că necesitatea revizuirii tarifului pentru gazul natural se datorează mai multor factori.
În primul rând, explică Ceban, în trimestrul patru al anului 2024, costul de achiziție al gazului natural a crescut cu 31,3%, comparativ cu prognozele făcute anterior. În al doilea rând, costul transportului gazului natural a crescut cu 21,6%, din cauza majorării tarifului de transport al combustibilului cu 47,7%.
Apoi, după cum se spune, sunt și alte creșteri mai mici. A crescut prețul serviciilor de distribuție, precum și costul furnizării gazului. Dar principalul factor, trebuie înțeles, este includerea abaterilor negative de tarif în valoare de 217 milioane lei.
DE CE MOLDOVAGAZ CEREA O MĂRIRE A TARIFULUI LA GAZ?
Costul achiziției de gaze naturale în trimestrul patru al anului 2024 a crescut cu 31,3% față de prognoza inclusă în tariful actual din data de 3 mai 2024;
Costul transportului gazelor naturale a crescut cu 21,6% ca urmare a majorării tarifului la transportul combustibilului cu 47,7%;
Prețul serviciilor de distribuție a crescut cu 1,8% și furnizarea de gaze naturale cu 2,6%;
Din cauza includerii abaterilor negative de tarif în valoare de 217 milioane lei.
De unde au venit aceste abateri este o întrebare care apare în fiecare an. Consumatorii obișnuiți înțeleg puțin despre asta, dar ceea ce știu sigur este că toate aceste așa-zise abateri sunt compensate pe cheltuiala lor. Așa a fost în toți acești patru ani, așa va fi în actualul sezon de încălzire, nu mai sunt iluzii,.
Ar fi perfect ca Parlicov, printre alții, să răspundă la această întrebare: în ce bază regimul de guvernare a permis companiei românești Vestmoldtransgaz, care în urmă cu un an, prin decizia ANRE, a devenit operatorul sistemului de transport al gazelor în toată Moldova, să câștige milioane în detrimentul consumatorilor prin tarife intermediare, în continuă creștere.
Ultima dată, în septembrie, au crescut tarifele aproape cu 50%. Da, da, datorită poftelor uriașe ale acestei companii, care, conform presei, este susținută de regimul Sandu-PAS la nivelul președintelui și al premierului, și, de asemenea, a crescut costul transportului gazului natural, la care face referire Vadim Ceban. În general, doar în ultimul an, Vestmoldtransgaz a majorat tarifele cu mai mult de 200%.
Pe scurt, într-o perioadă scurtă, fără a produce ceva, fără a investi, această companie a golit economiile agenților economici și ale cetățenilor din Moldova de sute de milioane de lei.
Nu își face iluzii cu privire la politica tarifară antisocială dusă de actuala guvernare din Moldova, nici directorul „Nordgaz Furnizare” SRL, Alexandr Grosu.
Într-un comentariu pentru canalul nostru de televiziune, el a declarat că majorarea tarifelor cu 4 lei, solicitată la ANRE, nu are o justificare economică, având în vedere că gazul pe care îl folosim acum a fost achiziționat la prețuri mult mai mici decât cele de pe piața internațională – în jur de 495-500 de dolari.
În același timp, specialistul consideră că regimul Sandu-PAS va majora tariful la gaz încă de mai multe ori, deoarece prețul energiei pe piețele internaționale continuă să crească, iar guvernul PAS nu a avut grijă să achiziționeze gaz în perioada de vară, când prețurile erau mult mai mici. Iată competența și prețul absenței acesteia. Doar noi vom plăti pentru acest banchet.
”Greșeala strategică a autorităților este că nu au achiziționat gaz în iunie-iulie, când prețurile erau în intervalul 230-250 de dolari la mie de metri cubi.
Așa cum au făcut aceleași țări din Europa de Est, știind că după 1 ianuarie 2025 pot apărea probleme din cauza încetării tranzitului prin Ucraina. Slovacia, Ungaria, Serbia, chiar Franța și Italia, precum și multe alte țări din UE, care și-au achiziționat și și-au umplut rezervele strategice de gaze cu 97-98%, s-au gândit din timp să furnizeze gaze. Nimic nu a împiedicat și Moldova să-și aprovizioneze”.
Apropo, despre Europa. Ceea ce se tem este de o reducere a livrărilor de gaze din Rusia, dintr-un motiv sau altul. După cum scrie Neft-Capital cu referire la Bloomberg, „O iarnă aspră va forța UE și Asia să lupte pentru gaze pe fondul aprovizionării limitate”. Și această bătălie va fi tocmai pentru gazul rusesc, care este mai ieftin comparativ cu cel american
”Prețurile gazului a crescut cu 45% în 2024, ca urmare a unui început de iarnă rece și a unei cereri mari pentru încălzire.
Experții avertizează asupra riscului repetării scenariului din 2022, când UE a fost nevoită să cumpere gaz la orice preț. Agenția Internațională a Energiei recomandă UE să pregătească rezerve semnificative de gaz în cazul în care tranzitul prin Ucraina va fi oprit în 2025.
Germania și alte țări rămân sub presiunea riscului de întreruperi ale livrărilor”.
Potrivit Eurostat, în septembrie Rusia a devenit principalul furnizor de gaze pentru țările UE, pentru prima dată din primăvara anului 2022. Companiile europene au achiziționat gaze rusești în valoare de 1,4 miliarde de euro doar în prima lună a toamnei, ceea ce reprezintă o creștere de 30% față de luna și anul anterior.
Aproximativ 40% din acest gaz este lichefiat (LNG), iar 60% este gaz prin conducte. Astfel, gazul rusesc reprezintă 23,74% din piața energetică a UE.
Cele mai mari volume de gaz rusesc, în ciuda sancțiunilor și a retoricii anti- ruse, au fost achiziționate în septembrie de Italia, Ungaria, Grecia și Slovacia.
ITALIA — 315,5 mil. euro UNGARIA — на 219,6 mil. euro GRECIA — на 166,9 mil. euro
Și doar în Moldova stau adevărat profesioniști și așteaptă să vină criza energetică. În care nu va fi gaz și lumină. În emisiunea „Puls”, difuzată la Canal 5, politologul Zurab Todua, comentând situația din sectorul energetic al țării, precum și negocierile eșuate ale lui Parlicov cu Gazprom, a diagnosticat în esență regimul de guvernământ.
Atât gazul pe care îl primim din Rusia, cât și cel venit din Europa prin România, cea mai mare parte este gaz rusesc.
În esență, oamenii au fost induși în eroare. Cu ce scop? Ei bine, cel mai probabil, în scopuri politice.
Ne-am trezit într-o situație dificilă datorită conducerii Moldovei. Pentru că a încercat să fie mai sfântă decât Papa. În sensul că, în ciuda tuturor retoricilor anti-ruse, țările europene mai primesc gaz din Federația Rusă. Și, doar țara noastră a încercat să refuze și să taie totul.
Este tentant să încheim cu un banc spus de fostul vicepremier Alexandru Muravschi: dragă, prim-ministru Recan a anunțat zilele trecute că ne așteaptă o criză mare în această iarnă. Ce ieșire ați recomanda Guvernului pentru ca țara să evite acest colaps?
– Eu văd trei ieșiri: una pe strada Pușkin, alta pe stradă Banulescu
-Badoni și a treia
– chiar în Piața Marii Adunări Naționale.