Regiunea Transnitreană s-ar putea confrunta cu o criză umanitară, iar prețurile la energia electrică ar putea crește deoportivă cu cele la gazele naturale. Acestea sunt câteva dintre afirmațiile ministrului Energiei Victor Parlicov, revenit din Rusia, după întrevederea cu președintele Cazprom Alexei Miller.
Potrivit oficialului, Moscova a cerut Chișinăului să convină cu Kievul asupra tranzitului gazului spre Republica Moldova, după ce acordul privind transportarea combustibilului pe teritoriul țării vecine va expira în data de 1 ianuarie 2025. Totuși, dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci gazul ar putea fi livrat pe o rută de alternativă din Turcia, dar Gigantul rus condiționează livrările cu subiectul datoriei de 709 de milioane de dolari față de furnizor pe care țara noastră nu o recunoaște.
Moldova susține că auditul internațional a arătat că cea mai mare parte a datoriei istorice a Moldovagaz este fictivă și că recunoaște doar datoria de 8,6 milioane, iar această sumă nu este agreată de partea rusă. Potrivit lui Parlicov, în cazul livrărilor de gaze prin ruta alternativă, Moldova va trebui să cumpere energie electrică din alte surse, care va fi mai scumpă. Iar, în acest caz țara noastră va cere ajutorul partenerilor internaționali. Ministrul Energiei a ținut să precizeze că Moldova este pregătită de diferite scenarii, dar totuși a pasat responsabilitatea pe partea rusă.
El susține că Rusia ar putea reduce volumele de gaze pentru regiunea Transnistreană și că nu există certitudinea că acest combustibil va ajunge acolo, iar asta ar duce la un colaps economic în stânga Nistrului. Ce ține de stocurile de gaze pentru malul drept. Parlicov susține că avem stocuri suficiente până în ianuarie, rezervele însă sunt ținute pentru o lună de consum ci pentru acoperirea diferențelor de temperatură.
Totodată, ministrul nu a putut explica foarte clar de ce Moldova nu a cumpărat suficiente volume de gaze în vară, atunci când prețurile au fost mai mici, ci este nevoită că cumpere acum când tarifele au sărit în aer pe piața internațională. Gazprom nu a venit deocamdată cu reacții la declarațiile lui Parlicov. Cu detalii la subiect vom reveni în edițiile următoare.