Graba cu care ANRE a anunțat examinarea cererii Moldovagaz de majorare a prețului la gaz a stârnit critici din partea experților. Sergiu Tofilat, expert în energetică, a subliniat că ANRE nu are dreptul să aprobe aceste majorări într-un timp atât de scurt, deoarece încalcă legea. În același timp, expertul economic Veaceslav Ioniță a cerut Procuraturii Anticorupție să investigheze situația pe care o numește ilegalitate.
Expertul în energetică Sergiu Tofilat, membru în Consiliul de Observatori al Moldovagaz, cere transparență și consultări publice după ce instituția a solicitat un tarif mai mare cu aproape 40% la gazul natural. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, acesta a scris că, ”până a discuta cifrele, ANRE nu are dreptul să aprobe tarifele fără consultări publice. Asta se admite doar în cazul situațiilor excepționale, a scris Tofilat și a făcut trimitere la legea care prevede acest lucru. De altfel, el afirmă că nu vede de unde creștere prețul cu 39,7% și a precizat că pentru explicații la subiect pregătește o cerere oficială la directorii ANRE. ”Respectați procedurile de transparență și organizați ședință publică, cu prezența presei. În caz contrar, voi adresa o plângere penală pentru abuzul care-l faceți”, a avertizat expertul.
Și economistul Veaceslav Ioniță susține că ANRE încalcă legea atunci când se grăbește să examineze solicitarea Moldovagaz. Potrivit lui, dacă modificările de tarif vor fi aprobate, cetățenii moldoveni vor plăti în plus 2 miliarde de lei pentru gazele pe care le vor consuma în timpul iernii.
VEACESLAV IONIȚĂ expert economic
Moldova gaz înflăcărată de ședința aceasta de dominare a solicitat majorare de tarif, solicitare care poate fi examinată și aprobată conform prevederilor legale nu mai devreme de 20 ianuarie 2025. Dacă tariful va fi aprobat, fiecare din noi va trebui să plătim cel puțin patru lei în plus, fără TVA, la un consum în această iarnă de cel puțin 500 de milioane de metri cubi, cât a mai rămas până la sfârșitul iernii, asta înseamnă minimu două miliarde de lei.
Veaceslav Ioniță a solicitat respectarea legii și investigarea situației de către Procuratura Anticorupție. De cealaltă parte, expertul economic Sergiu Ungureanu susține că scumpirile sunt cerute din motiv că Moldova nu a făcut rezerve de gaz pentru întregul sezon deoarece nu dispune de depozite.
SERGIU UNGUREANU, expert economic
Este foarte interesantă această poziție a autorităților care până acum ne asigurau că avem rezerve suficiente, aceste rezerve au fost achiziționate când gazul era mai ieftin și iată acum avem situația în care gazul se scumpește și se scumpește din cauza că pe piața internațională s-a scumpit însăși gazul care se vinde pe piață.
Moldova a ajuns în situația că neavând rezerve propii, neavând capacități de stocare pe teritoriu, noi nu am rezervat și nu avem la moment gaz rezervat la un preț mai ieftin.
Se pare însă că locuri pentru rezerve au fost găsite în perioada în care Andrei Spînu a fost ministru al Infrastructurii, iar stocurile au fost procurate pe doi ani cu circa 1200 de euro pentru 1000 de metri cubi. Ungureanu susține că declarațiile guvernării precum că avem rezerve de gaze și nu se prevăd scumpiri au fost făcute înainde de alegeri și aveau iz electoral.
SERGIU UNGUREANU, expert economic
În primul rând, astfel de declarații nu trebuie făcute de oficiali de rang înalt, acestea sunt, dacă vorbim de o piață liberă, piață energetică, trebuie să fie făcute de reglementator – de către ANRE. Iată că acum suntem în perioada în care deja probabil au fost deschise toate cărțile ce țin de economii și de finanțe și s-a adeverit că este necesar de a crește prețul pentru a menține furnizorul.
Această scumpire cu siguranță va avea și repercusiuni și în alte domenii pentru că și produsele se vor scumpi imediat ce se scumpește și gazul.
Totodată, expertul a precizat că, situația creată va determina guvernarea să-și schimbe abordarea față de Federația Rusă.
SERGIU UNGUREANU, expert economic
Lucrurile un pic se schimbă și după cum vedem și retorica celor mai aprigi rusofobi din conducerea Republicii Moldova, precum Igor Grosu, precum alții în jurul acestuia a mai scăzut. Probabil ei au simțit că susținerea economică și financiară a partenerilor ar putea să nu acopere toate necesitățile republicii Moldova.
Și atunci ei cumva găsesc posibilitatea, uite, da, și alte țări mai negociază cu Rusia, haideți și noi să negociem.
Audieri postfactum, după ce va fi organizată o ședință a ANRE, anunță deputatul PAS, președintele Comisiei Economie, Radu Marian. Se întâmplă în timp ce legea potrivit legii consultările publice trebuie să aibă loc înainte de luarea deciziilor.
”Moldovagaz a depus o cerere de majorare a tarifului la gazele naturale. Desigur, suntem în așteptarea deciziei ANRE, dar acest anunț al companiei, pe bună dreptate, stârnește nemulțumire și nedumerire în rândul multor cetățeni, mai ales având în vedere că unii responsabili din domeniu făceau declarații optimiste cu privire la situația energetică acum câteva luni”, a anunțat Radu Marian. Precizăm că, Moldovagaz cere majorarea tarifelor de la 10 la 14 lei/m3, fără TVA.