Stop fals. Așa ar fi trebuit să înceapă ședința de astăzi a Guvernului. Iar asta pentru că, declarațiile triumfaliste, pronunțate cu zâmbetul pe buze de către Dorin Recean în perioada electorală că gazul nu se va scumpi, s-au dovedit a fi minciuni.
Noi avem de înfruntat o iarnă foarte grea, a avertizat pe un ton serios premierul care a cerut să fie inițiată o campania națională pentru a se face economii, iar asta înseamnă să înghețăm în case și la locul de muncă. Scenariul apocaliptic a continuat cu scumpirea gazului și a curentului electric care sunt așteptate în scurt timp, cu colapsul economic și criza umanitară care s-ar putea declanșa în regiunea Transnistreană. Ministrul Energiei,
Victor Parlicov, supranumit în rețele de socializare „Dominatorul-2”, cum a plecat în Rusia așa și s- a întors, adică cu zero rezultate, dar a reușit să dea vina doar pe Moscova și nicio obiecție față de Ucraina nu a avut, deși anume aceasta a decis să închidă robinetul și să nu mai permită tranzitarea gazului pe teritoriul său către țara noastră.
Într-un cuvânt, Moldova are de retrăit coșmarul de pe timpul „Dominatorului” Andrei Spînu, când gazul a ajuns la 30 de lei metrul cub, se făceau economii la sânge, iar mulți moldoveni au intrat în datorii ca să își poată achita facturile. Dar, să le luăm pe rând. Mai întâi să vedem ce iarnă grea ne așteaptă, după profețiile premierului Recean.
Poveștile din campania electorală s-au încheiat, prin urmare, acum, oficialii ne prezintă situația din țară fără retuș. Așa se face că premierul Dorin Recean a recunoscut că Moldova trăiește o realitate cruntă și că ne așteaptă o iarnă grea. Asta deși, nu demult, tot Recean spunea fericit că informațile legate de majorarea prețurilor pentru gaze sunt falsuri.
DORIN RECAN, prim-ministru
Trebuie să fiu onest cu dumneavoastră: noi avem de confruntat o iarnă foarte grea. Trebuie să ne pregătim de acest lucru. Dificultatea și o eventuală criză survin din două surse. Prima este o eventuală întrerupere gaze naturale din stânga Nistrului.
Acolo trăiesc aproximativ 350 de mii de persoane și majoritatea sunt cetățenii noștri. Ei riscă să rămână fără căldură și electricitate și aceasta se poate transforma într-o catastrofă umanitară. Ei sun cetățenii noștri și trebuie să găsim o soluție pentru o eventuală criză. Ea se poate întâmpla în cazul în care Gazpromul nu-și va onora obligațiunile contractuale.
A doua sursă a crizei, spune Recean, este solicitarea Moldovagaz, de majorare, din 1 decembrie, a tarifelor pentru combustibilul albastru cu peste patru lei.
DORIN RECAN, prim-ministru
Este o solicitare care trebuie analizată foarte atent și transparent de către ANRE. În orce caz guvernul va fi alături de cetățenii R. Moldova. Situația va fi complicată, dar vreau să dau asigurări că guvernul RM va fi alături de cetățeni.
Recean a cerut să fie lansată o campanie națională pentru a fi economisită energia în toate instituțiile statului. În luna septembrie însă, înainte de alegerile prezidențiale, premierul dădea asigurări că nu vom plăti mai scump pentru gaze și lumină. El a calificat drept „false” declarațiile apărute în spațiul public cu privire la eventuale creșteri de tarife.
DORIN RECEAN, prim-ministru
– Campania electorală încă nu a început, dar văd ca la comandă s-a început un atac cu informații false, în mod special în ceea ce privește tarifele la gazele naturale și la energie electrică. Guvernul nu poate să cunoască ce va fi pe piața internațională, dar vreau să asigur toată lumea că moldovenii în acest sezon nu vor plăti tarife mai scumpe la gaz și la electricitate.
Declarațiile lui Recean despre iarna grea care ne așteaptă sunt asemănătoare cu cele făcute acum doi ani de Andrei Spînu, fostul ministru al Infrastructurii, care spunea că moldovenii vor trece printr-o iarnă dificilă. Astfel, de când PAS este la guvernare, Moldova se confruntă cu probleme serioase în domeniul energiei, iar prețul unui metru cub de gaz a ajuns la 30 de lei.