1.1 C
Chișinău

Parlikov s-a întors din Rusia fără niciun rezultat: problemele legate de livrările de gaz în Transnistria și de plata datoriei rămân nerezolvate

Nu greșim dacă spunem că majoritatea cetățenilor Moldovei așteptau cu nerăbdare rezultatele negocierilor dintre ministrul Energiei, Victor Parlicov, și conducerea furnizorului rus de gaz „Gazprom”.

Iarna se apropie, iar prețurile pentru acest combustibil cresc rapid pe piața europeană, așa că nu este nevoie să fii mare economist pentru a înțelege că doar livrările directe de la „Gazprom” ne vor ajuta să evităm o altă criză energetică, mai ales în contextul riscului de întrerupere a tranzitului prin Ucraina.

Totuși, încă de la primele declarații de la conferința de presă a lui Parlicov, a devenit clar că ministrul nu a adus rezultate concrete din negocieri, dar a declarat că Transnistria riscă să rămână fără gaz, iar malul drept al Nistrului va rămâne fără curentul ieftin de la MGRES, care va trebui cumpărat din altă parte, evident, cu mai mulți bani.

Tarifele la gaz vor crește cel mai probabil, iar, apropo, guvernul PAS a promis recent că iarna aceasta vor fi mai mici decât cele din vară. Ce va însemna pentru întreaga Moldovă „călătoria turistică” a lui Parlicov la Sankt Petersburg aflați din analiza colegei noastre Olga Dziatkovskaia.

Bună ziua. Ei bine, ce să zicem, toată lumea a așteptat cu nerăbdare să afle ce a adus ministrul Energiei în urma negocierilor cu „Gazprom”? Iar Victor Parlicov a adus, nu doar „nimic”, ci și „nimic bun” pentru țară, pentru cetățenii de rând, pentru noi, consumatorii, și pentru afaceri, inclusiv. Niciun rezultat pozitiv nu a obținut funcționarul guvernului PAS nici pentru locuitorii Transnistriei.

Rezultatul călătoriei sale sunt noi scenarii înfricoșătoare despre o nouă criză energetică, despre creșterea tarifelor, despre faptul că, dacă regiunea va rămâne fără gaz, noi, pe malul drept al Nistrului, vom rămâne fără electricitate ieftină. Iar vinovatul pentru toate acestea… ei bine, desigur, este Gazprom.

La conferința de presă a lui Parlicov a devenit clar că la întâlnirea cu adminsitrația „Gazprom” s-a discutat doar despre livrările de gaz pentru malul stâng al Nistrului. Și, de fapt, nu s-a ajuns la niciun acord.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei

Subiectul livrărilor pe malul stâng. Întrebarea tranzitului prin Ucraina nu ține de R. Moldova, nu noi suntem cei care putem rezolva această rpoblemă. Dar ei ne-au solicitat să discutăm cu partea ucraineană, să-i convingem să continue tranzitul. Noi am discutat cu partea ucraineană și anterior și decizia ar putea fi luată în ultimul moment.  Dacă nu, există ruta alternativă.

Ce înseamnă că „Gazprom” a cerut să se negocieze cu Ucraina pentru a nu întrerupe tranzitul de gaz? De fapt, Ucraina a declarat de mai multe ori că este dispusă să ia în considerare continuarea tranzitului de gaz prin teritoriul său, în cazul în care vor exista cereri din partea țărilor interesate.

De exemplu, se știe că mai multe țări din UE care primesc gaz prin ramura ucraineană au adresat deja o scrisoare colectivă Comisiei Europene pentru a obține sprijin în rezolvarea acestei probleme.

Ce a împiedicat și ce împiedică Moldova să facă acest lucru, ca unul dintre participanții la proces? Și de ce nu s-au ocupat de acest lucru mai devreme, și nu acum, la sfârșitul lunii noiembrie? De ce problema tranzitului, despre care Ucraina a avertizat cu mult timp înainte, a devenit o problemă doar acum? Și ce răspuns a dat Ucraina Moldovei?
Despre asta Parlicov a tăcut.

O altă opțiune de furnizare a gazului este pe o rută alternativă. Însă, potrivit lui Parlicov, Gazprom leagă această problemă de rezolvarea datoriei. Ce surpriză! Credeați că vor uita și vor ierta? După cum se știe, Gazprom nu recunoaște rezultatele auditului realizat de Moldova fără participarea lor, în urma căruia suma datoriei a fost redusă aproape de zece ori, iar această problemă nu a fost rezolvată de voi, de mai bine de un an!
Și acum ce se întâmplă?

Acum, după cum spune Parlicov, toată speranța este în partenerii externi salvatori. Toți ne amintim cum ne-au salvat în 2022, când prețul gazului a ajuns la 30 de lei. Dar acum și malul stâng va trebui să plătească la prețul comercial, și, în plus, în avans.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei

– Care sunt volumele totuși de care are nevoie? – Deci, integral acum regiunea transnistreană are nevoie acum de 5,7 milioane m3 pe zi.

Cu certitudine dacă va fi deficit de gaze acolo se va schimba foarte multe pentru că noi vorbim despre conducerea energiei electrice pentru malul drept, noi vorbim despre funcționalitatea industriei , dacă o bună parte din economia lor și industria lor nu a fi competitivă și nu ar funcționa dacă ar plăti prețurile de piață la gaze naturale, deci cred că consumul de gaze pe malul stâng va suferi schimbări majore în caz dacă nu va fi acoperit de Gazprom.

Și ce se va întâmpla dacă nu vor putea plăti? Adică, îi lăsați pe cetățenii Moldovei să înghețe? Este pur și simplu o farsă energetică de tip PAS. Nivelul negocierilor, al negociatorilor și al prognozelor venite din partea regimului PAS.

Mai departe, regiunea transnistreană va fi acoperită de o criză totală: toată producția se va opri, nu va mai fi gaz și electricitate, populația va fi izolată, într-un cuvânt, va fi o catastrofă umanitară, iar Moldova va rămâne fără energie electrică ieftină. Iar această energie electrică va trebui să fie cumpărată din altă parte.

Unde? Ei bine, știm deja, am mai trecut prin asta – în România, la prețuri exorbitante. Cât despre rezervele de gaz pentru Moldova, iată că și aici, se pare, nu totul este în regulă cu regimul aflat la putere. Adică, rezervele există doar pentru o perioadă scurtă și sunt consumate acum, pentru necesitățile curente.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei

– Ce rezerve de gaze are Moldova în prezent și ce facem după 1 ianuarie, care este situația?

– Deci, astăzi noi avem acoperită inclusiv și luna ianuarie, doar că noi stocurile le ținem nu pentru a acoperi integral o anumită lună, dar pentru a acoperi diferențele de temperatură, adică consumul în anumite zile mai mic sau mai mare în fucție de temperatură, atunci noi volumele din depozite le ținem pentru a manevra cu consum atunci când este variația de temperatură.

În rest, da, se procură în continuare volume și pentru ianuarie, și pentru februarie și Moldovagaz face acest lucru pe burse.

Cum așa? Voi, membrii guvernului, încă din vară și chiar foarte recent, exact în mijlocul campaniei prezidențiale, toți la unison, inclusiv Parlicov, le-ați promis cetățenilor Moldovei că rezervele de gaz sunt mai mult decât suficiente, chiar prea multe.

Unde sunt aceste rezerve? S-au terminat? De ce nu ați făcut altele noi atunci când prețurile pe piața internațională erau mai mici, puțin peste 300 de euro, în comparație cu cele actuale, care depășesc 500 de euro? Și la ce preț cumpărați acum gazul și la ce preț îl veți cumpăra peste o lună, în plin mijloc de iarnă? Și, cel mai important, cât vom plăti noi, consumatorii, pentru toată această poveste cu gazul? Nu vă faceți griji, vom plăti totul.

Și, judecând după reacția nervoasă pe care Parlicov a avut-o la întrebarea despre creșterea tarifului la gaz, actuala solicitare a „Moldovagaz” către ANRE de a majora tariful cu 40%, nu va fi ultima din acest sezon de încălzire. În concluzie, a mers, s-a întâlnit, a vorbit, a vizitat atracțiile turistice și, cam atât, dar mersi și pentru asta.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE