1.1 C
Chișinău

Compensațiile vor crește odată cu tarifele la gaz, dar în ce măsură? Alexei Buzu: ‘Așteptăm decizia ANRE și Ministerului Energiei

Ministrul Muncii și Protecției Sociale promite o majorare a compensațiilor în cazul în care și tariful pentru gaz va crește, el nu știe însă cât de mare va fi ajutorul și dacă, într-adevăr, va fi unul însemnat. Cert este că rămân neschimbate condițiile de acordare a banilor pentru facturi, adică cu verificarea tuturor veniturilor și a situației materiale, inclusiv a pensiilor.

Alexei Buzu așteaptă cifrele cu privire la tariful gazelor de la Ministerul Energiei și ANRE ca să știe ce calcule să facă pentru compensații.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale Noi în consultare cu Ministerul Energiei, cu colegii de la ANRE vom vedea care este decizia cu privire la tarif și noi vom face calculele de rigoare. Atunci când vom avea claritate pe acest aspect, eu voi ieși în fața dvs și voi comunica exact în ce măsură și cum Guvernul va atenua și acest aspect. Trebuie să reexaminăm care este impactul financiar și vom veni și vom comunica.

Întrebat de Canal 5 câți bani în plus ar putea primi cetățenii, care nu poartă responsabilitate pentru deciziile puterii, în cazul în care facturile la gaz vor fi ajustate conform majorării solicitate de Moldovagaz, Alexei Buzu nu a putut oferi nici măcar o estimare. El a ținut să amintească însă că la efectuarea calculelor, obligatoriu, va fi verificată situația legată de venituri prin aplicarea filtrelor pe care guvernarea le are la îndemână.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale

– Cu cât, cu 200, cu 500, cât vor primi cetățenii? – Eu am zis, pentru că suntem într-o perioadă destul de sensibilă orice cifră comunicată de mine, ea trebuie să fie probată cu clarificări pe interior. Noi urmează să vedem care este creșterea de tarif, după care să înțelegem.

Noi când facem bugetul pentru compensații, noi îl modelăm pe o bază de date. Noi avem baza de date pentru acest an, vom vedea câți solicitanți în acest an de compensații se încălzesc cu gaze, vom înțelege care este situația legată de venituri, de membrii de familie și așa mai departe și vom simula care ar fi impactul unor creșteri de tarife, după care noi vom înțelege care va fi costul.

În plus, întrebat de noi despre o eventuală relaxare a condițiilor de acordare a compensațiilor, Buzu a rămas ferm pe poziții, menționând că acestea nu pot fi schimbate, respectiv toată lumea va trece prin toate cele 11 filtre de verificare. Asta deși scumpirea gazului i-ar putea pune în categoria oamenilor vulnerabili deja și pe alți cetățeni, care până acum erau considerați capabili să- și achite facturilor.

Buzu a mai declarat că până în prezent, Ministerul are deja 664 de mii de solicitări de acordare a compensațiilor și 50 de mii de apeluri venite din partea cetățenilor. Menționăm că, în acest an, prin decizie guvernamentală, compensațiile vor fi alocate sub formă de plăți directe pe card sau la poștă și nu vor mai fi incluse automat în facturi, așa cum s-a întâmplat în sezonul 2022-2023.

În acest an, condițiile s-au înăsprit, astfel autoritățile vor analiza cererile prin intermediul mai multor filtre, cum ar fi veniturile declarate, valoarea proprietăților, consumul de energie din anul precedent și statutul fiecărui membru al gospodăriei. Bugetul alocat de Guvern în acest sens va depăși 1,1 miliarde de lei, în timp ce în sezonul 2022-2023 bugetul a fost de 5 miliarde de lei, adică cu aproape 4 miliarde de lei mai puțin.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE