Deși ședința ANRE privind cererea Moldovagaz de majorare a tarifelor la gaze a fost amânată pentru a permite o analiză mai detaliată a informațiilor, riscul ca tarifele să crească rămâne real. Majorarea care ne așteaptă este de aproape 40%, și urmează să ducă la creșterea semnificativă a facturilor la gaze, punând o presiune și mai mare pe consumatori, în special în plin sezon rece. Se întâmplă în ciuda asigurărilor anterioare ale premierului Dorin Recean că nu vor exista creșteri de prețuri.
Ședința se amână, dar riscul scumpirilor rămâne. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va examina la sfârșitul acestei săptămâni cererea Moldovagaz pentru creșterea tarifelor la gaze. Decizia de amânare a fost luată din cauza necesității de a analiza un volum mare de informații.
Într-un comunicat, emis cu doar o oră înainte de ședința planificată pentru miercuri, ANRE a precizat că, având în vedere complexitatea informațiilor legate de ajustarea prețurilor reglementate la gaze, întrunirea din 27 noiembrie a fost amânată pentru vineri, 29 noiembrie, ora 10:00. Purtătorul de cuvânt al ANRE a refuzat să ofere alte detalii, referindu-se doar la comunicatul oficial.
În plin sezon rece, compania Moldovagaz a decis să ceară majorarea tarifului la gaze cu aproape 40%. Aceasta vine după ce premierul Dorin Recean a asigurat că tarifele nu vor crește. Potrivit cererii, tariful pentru un metru cub de gaz ar urma să crească cu mai mult de 4 lei, ajungând la 16,36 lei/m³ cu TVA.
Într-un comunicat de presă, Moldovagaz explică faptul că principalele motive pentru revizuirea prețurilor reglementate la gazele naturale sunt creșterea cu 31,3% a prețurilor de achiziție a gazelor naturale în trimestrul patru al acestui an, atât la nivel regional, cât și internațional, comparativ cu prognoza utilizată pentru stabilirea tarifelor reglementate, în vigoare din 3 mai.
Un alt factor este creșterea cu 21,6% a costurilor pentru transportul gazelor naturale, cauzată de majorarea tarifului pentru acest serviciu cu 47,7%, valabil din 29 august 2024.
Totodată, compania precizează că s-au majorat și costurile de distribuție și furnizare a combustibilului albastru. Un alt motiv invocat de Moldovagaz sunt devierile tarifare de 217 milioane lei. În context, compania menționează că proiectul prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale pe anul 2024 a fost elaborat în strictă conformitate cu legislația și va acoperi costul achizițiilor de gaze naturale, ceea ce va asigura îndeplinirea obligațiilor contractuale de plată față de furnizori. Astfel, dacă cererea va fi aprobată, din 1 decembrie, moldovenii vor resimți o creștere semnificativă a facturilor la gaze.