-4.8 C
Chișinău

Veaceslav Ioniță despre starea economiei: de ce a avut loc prăbușirea exporturilor și de ce prognozele autorităților nu se realizează?

Exporturile moldovenești ating un nou antirecord. Acestea scad, în continuare, pe toate pozițiile și nici către sfârșitul anului 2024 nu ne așteptăm la o schimbare a situației, iar toate declarațiile regimului de guvernământ Sandu-PAS, referitor la o pretinsă creștere economică nu au fost altceva decât jocuri cu cifrele privind exportul de produse petroliere.

Și s-ar putea crede… unde-i Moldova… și despre ce fel de produse petroliere poate fi vorba, dacă nu avem nici gaze, nici petrol – ce am putea exporta? Simplu: fără prea mult tam-tam, autoritățile moldovenești au permis tranzitul produselor petroliere prin teritoriul țării noastre din România către Ucraina. Câți bani din această afacere au ajuns efectiv la bugetul de stat rămâne un mare semn de întrebare.

Acum alta-i buba – când acest tranzit s- a încheiat, a devenit clar că din exporturile moldovenești a rămas doar numele. O confirmă și statisticile, aduse drept exemplu de expertul economic Veaceslav Ioniță în analiza sa „Iluzia creșterii și scăderii exporturilor moldovenești”.

Dacă e să analizăm mai atent dinamica exporturilor Moldovei, atunci din 2022 până în 2023 această cifră a crescut și a creat impresia, sau mai bine zis iluzia, de creștere economică. Dar motivul acestei iluzii, potrivit economistului Veaceslav Ioniță, a fost o schimbare în structura produselor exportate. Sau mai degrabă, în această structură a apărut o nouă opțiune – produsele petroliere.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic

Războiul din Ucraina a avut și un efect neașteptat pentru economia noastră. Noi am început a exporta produse petroliere, care într-o perioadă, am ajuns la aproape 700 de milioane de dolari anual exporturi.

Ca să înțelegeți ce înseamnă lucrul acesta – noi vin exportăm anual de 140 de milioane de dolari, adică de cinci ori mai puțuin, iar toate fructele care ne lăudăm noi – mere, prune, cireșe șamd – sunt 270 de milioane de dolari, sau de 2,5 ori mai puțin decât produse petroliere.

Totodată, expertul economic subliniază că exportul de produse petroliere, în realitate, nu a reflectat în niciun fel adevărata stare a lucrurilor în economia Moldovei. Din a doua jumătate a anului 2023, după ce Ucraina a găsit opțiuni alternative de aprovizionare, exporturile de produse petroliere din Moldova au început să scadă. Și nu doar să scadă, dar ci s-au prăbușit rapid – cu aproape 85%, tocmai ponderea pe care o constituia exportul de produse petroliere. Și ce a mai rămas din exporturile moldovenești, dacă să nu pprivim prin prisma iluziei?

Veaceslav Ioniță subliniază că, dacă până la mijlocul anului 2022 creșterea exporturilor moldovenești, în ciuda tuturor dificultăților, s-a explicat prin condițiile de piață favorabile în agricultură și un volum record de producție în 2021, atunci din a doua jumătate a anului 2023 și până astăzi s-a înregistrat o stagnare completă a exporturilor în Moldova.

Expertul economic și-a exprimat speranța că acesta este un fenomen temporar, dar, răspunzând la întrebarea postului nostru de televiziune referitor prognozele de creștere economică pentru acest an, a declarat cu regret că, în ciuda modificărilor la buget adoptate în prima lectură, parametrii indică faptul că economia mai este orientată spre supraviețuire și nu spre dezvoltare, iar până la sfârșitul anului 2024 nu ar trebui să ne așteptăm la o creștere economică, aceasta va fi mult mai slabă decât se aștepta.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic

INTERVIU IONITA

Slab, din păcate, mai rău decât se aștepta. În industrie vom avea o creștere aproape de zero, în agricultură, dacă dă Dumnezeu, vom fi la zero, dar vom înregistra totuși un minus, deoarece producția în agricultură cu circa 20-30% mai mică.

Exporturile noastre sunt deja în scădere de 19 luni, vor scădea de cel puțin încă două-trei luni, adică situația din economie, redresarea este mult mai slabă decât se aștepta și rămâne complicată.

Amintim că majoritatea parlamentară a aprobat, în prima lectură amendamente la bugetul de stat pentru anul curent. Regimul de guvernământ Sandu-PAS a decis să economisească din contul celor mai slabi. Numai sistemul de protecție socială va primi mai puțin cu 820 de milioane de lei, iar asistența medicală – cu aproape 72 de milioane.

Dar guvernul Republicii Moldova nu economisește bani din bugetul de stat pentru a crește salariile funcționarilor și procurorilor de buzunar, precum și pentru apărare și arme, urmând agenda anti-rusească pentru a mulțumi partenerii externi în domeniul dezvoltării. Potrivit experților și politicienilor, acesta nu este doar un buget antisocial, ci unul de-a dreptul de război.

Moldova cu siguranță nu ține minte o astfel de situație. Mai mult, cu un deficit bugetar de peste 15 miliarde de lei, veniturile sub formă de granturi vor scădea cu 41,5 milioane de lei, astfel că guvernul PAS intenționează să acumuleze din nou datorii de aproape 629 de milioane de lei. Și asta în cîn condițiile, în care datoria externă totală a Moldovei se ridică în prezent la aproape 4 miliarde de dolari. Adică fiecare locuitor al Moldovei datorează mai mult de 50 de mii de lei creditorilor externi. Nu e prea scumpă această guvernare?

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE