-2.8 C
Chișinău

Locuințele noi din Chișinău devin tot mai inaccesibile: apartamentele mici sunt foarte căutate, iar prețurile vor crește cu 25% în viitorul apropiat.

Prețurile proprietăților din Moldova nu vor scădea în perioada următoare. Dimpotrivă, se preconizează o majorare de cel puțin 25%. Potrivit specialiștilor, cererea pentru imobile depășește oferta de două ori.

Între timp, locuitorii capitalei sunt nemulțumiți de creșterea rapidă a valorii locuințelor. Mulți dintre aceștia afirmă că, în contextul economic actual, nu au și nici nu vor avea suficiente fonduri pentru a cumpăra o casă nouă.

Potrivit fondatorului companiei Proimobil, Vlad Mustiață, dacă acum cațiva ani, în Chișinău, anual, se construiau 10-15 ansambluri rezidențiale, anul acesta sunt doar șase clădiri noi în capitala. Aceasta, potrivit lui, este unul dintre principalele motive pentru creșterea prețurilor locuințelor, care s-a dublat în doi ani și jumătate, iar de la începutul acestui an – cu încă 20-30%.

VLAD MUSTEAȚĂ fondatorul companiei „Proimobil”

Începând din vară, din cauza faptului că nu au apărut apartamente noi, și odată cu apariția programului Prima Casă, prețurile au crescut din nou într-un ritm destul de rapid. Putem spune că prețurile s-au majorat cu aproximativ 20% anul acesta, ceea ce este destul de mult. Și aș spune 100% că prețurile depind de apariția unor noi complexe mari.

Potrivit acestuia, cea mai mare cerere este pentru apartamentele din zonele rezidențiale, unde prețurile variază între 70 de mii și 100-110 de mii de euro, sau între 1300 și 1800 de euro pe metru pătrat în apartamentele la cheie și între 500 la 1200 de euro în ” versiunea albă.”

VLAD MUSTEAȚĂ fondatorul companiei „Proimobil”

Există o cerere enormă pentru proprietăți – până la 90 de mii, chiar și 80 de mii de lei. Acestea pot fi apartamente mici cu două camere, în clădiri noi, chiar și în suburbii, sau imobile mai vechi în locații centrale. Rezultatul este că prețul pe metru pătrat este foarte ridicat.

-Cererea amânată?

Nu știu, probabil câțiva mii de cumpărători caută astfel de locuințe.

Din păcate, însă, cu acești bani nu se găsesc decât apartamente vechi, care nu sunt în cea mai bună stare, iar în acest context, aș spune că este imperios necesar să se construiască noi locuințe la Chișinău.

Un alt motiv care contribuie la creșterea prețurilor pe metru pătrat, conform experților, este absența unor opțiuni mai atractive pentru investiții. Mulți preferă să achiziționeze apartamente suplimentare pe care să le dea în chirie, în loc să investească în alte domenii sau să păstreze economiile în conturi de depozit.
Totuși, mai există un alt factor de luat în considerare.

OLEG COSÎH, expert imobiliar

Principalul factor de creștere este că toată Moldova vine în Chișinău. Și, prin urmare, în consecință, cererea de locuințe în capitală este nebună. A fost, este și va fi.

Ca atare, în Chișinău nu se construiesc noi obiecte, iar acest lucru este cauzat, printre altele, de politicile de urbanism ale primăriei capitalei – autorizațiile de construcție sunt greu de obținut.

Experții prevăd o creștere a prețurilor și din cauza faptului că Moldova aderă la Uniunea Europeană, dar există și alte motive.

Potrivit experților, un cetățean de rând, pentru a cumpăra o locuință, cu o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați, trebuie să muncească cel puțin 10 ani, condiția fiind să nu existe alte cheltuieli.

Și, prin urmare, singura opțiune pentru o persoană obișnuită este un credit ipotecar cu toate consecințele care decurg, sau plecarea în străinătate pentru a câștiga bani. Mulți orășeni sunt extrem de revoltați de această situație. Cetățenii sunt siguri că majoritatea oamenilor nu își permit să cumpere locuințe într-o clădire nouă.

Dacă pleci în străinătate pentru a câștiga bani, atunci este posibil.

O persoană obișnuită – acum nu își permite absolut nimic. Locuim cu toții în apartamentele în care am locuit împreună cu părinții noștri când eram copii. Eu, de exemplu, locuiesc într-un astfel de apartament.

Trăim într-o țară în care, cu salariul nostru, omul de rând nu-și permite să-și cumpere o casă.

Iau împrumuturi de la bănci și apoi se îndatorează. Și asta se cheamă că țara noastră are grijă de noi, de copiii mei, de nepoții mei.

S-a scumpit peste tot, nu doar aici. Chiria este foarte mare. Este foarte scump. Și, prin urmare, este mai bine să cumpărați în credit decât să plătiți chiria.

Potrivit experților, în nouă luni ale anului 2024 au fost efectuate peste 11.500 de tranzacții de cumpărare și vânzare de apartamente, adică cu peste 10% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Mai mult de 40% din locuințe au fost achiziționate printr-un credit ipotecar.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE