Businessul din Moldova este foarte slab și ezită să investească în dezvoltare și perspective, iar pentru redresarea economiei va fi nevoie cel puțin încă de vreo 10 ani. Concluziile îi aparțin expertului economic Veaceslav Ioniță și au fost făcute în baza datelor despre creditarea agenților economici de către instituțiile bancare.
Potrivit lui Ioniță, în țara noastră s-a creat o situație fără precedent încă din 2023, când s-a înregistrat, pentru prima dată un rezultat negativ al așa-numitei creditări nete a mediul de afaceri. Mai multe detalii, în materialul ce urmează.
După cum subliniază expertul economic Veaceslav Ioniță, în ciuda faptului că sistemul bancar al Republicii Moldova oferă dobânzi competitive pentru agenții economici, astăzi afacerile preferă să acumuleze depozite decât să ia împrumuturi. Și aceasta este o mare problemă care nu a existat anterior, spune economistul, chiar luând în calcul faptul că volumul total al creditării a depășit 42 de miliarde de lei.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic
În trimestul trei, volumul de credite noi luate de agenții economici a fost de 11,9 mil. lei, însă, în aceeași perioadă, agenții economici au trebuit să întoarcă înapoi 10 mil. lei la sută din toate creditele luate, de fapt, ele acoperă creditele vechi. Deci, creditarea a fost chiar negativă.
Expertul a mai precizat că, în aceeași perioadă, agenții economici au depus 2,8 miliarde de lei la depozitele bancare.
De exemplu, dacă în anul 2000 așa-numita creditare netă se ridica la 1,1 miliarde de lei, în 2005 – constituia 4,1 miliarde, în 2010 depășea 12 miliarde de lei, iar în 2012 a atins cifra de 18,8 miliarde, atunci în 2020 aceasta a coborât la doar jumătate de miliard de lei, pe când în 2023 s-a înregistrat o balanță negativă de 8,2 miliarde de lei. Și în acest an creditarea netă este de minus 9,4 miliarde lei. Ce înseamnă acest lucru?
VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic
În acest an, creditarea netă a ajuns la un nivel fără precedent de aproape 10 mil lei. Avem minus 9,4 mil. lei. Deci, agenții economici țin în bănci cu 9,4 млрд. леев mai mulți bani decât au luat credite.
Acest indicator, de fapt, ne arată că problema nu este în sistemul bancar, problema este în mediul nostru de afaceri, care este unul foarte sensibil și foarte slab, în sensul în care se teme să investească și aceste investiții, dacă vedeți, cel mai clar se vede pe indicatorul de creditare netă a businessului.
Dar iată un alt indicator – creditarea netă a persoanelor juridice de către bănci raportată la PIB. Prin comparație, în special, pentru reprezentanții actualului guvern PAS, care spun că, în perioada guvernării lor, economia crește și afacerile merg bine, mai ales, afacerile agricultorilor, care dau tot ce au din casă ca să-și achite ratele la bănci.
Dacă în 2007 creditarea netă în raport cu PIB- ul era de 14,7%, atunci în 2022 a ajuns la doar 0,9 la sută, iar în 2024 a scăzut până la minus 2,9%.
Economistul spune că nu cunoaște dacă mai există undeva în lume astfel de indicatori ca în Moldova. „În acest ritm, redresarea economică, în cel mai bun caz, va dura încă un deceniu”, a conchis Veaceslav Ioniță.