-2.8 C
Chișinău

Andrei Vicol, bărbatul din Fîrlădeni care și-a pierdut un picior, are nevoie de o proteză, dar se confruntă cu indiferența autorităților

Un bărbat de 60 de ani din satul Fîrlădeni, raionul Căușeni, trece prin chinuri groaznice, după ce și-a pierdut un picior sub freza unui motocultor. Unica speranță a lui este o proteză. Bani pentru a merge la instituții medicale private după ajutor nu are, așa că soluția, în cazul lui, este protezarea acoperită de stat. De aici însă începe calvarul. Bărbatul nu se poate deplasa pentru a bate pe la uși, iar la numărul de telefon pe care i l-au dat medicii la externare nu-i răspunde nimeni.

Andrei Vicol are 60 de ani, iar în luna martie a acestui an a rămas fără un picior. S-a întâmplat în grădina unui vecin la care a mers să-l ajute cu niște lucrări agricole.

ANDREI VICOL, locuitor al satului Fîrlădeni

Nici acum nu înțeleg ce am făcut, cum am făcut. Starterul era pornit, era pus în viteză, s-a pornit și m-a agățat. Bine că mi-a aninat doar un picior, să le aninat pe ambele, era să fiu ucis cu totul. Mi-a aninat doar piciorul drept, m-a început a învârti… Bărbatul a fost transportat în stare gravă la spitalul de la Căușeni, iar ulterior, la Chișinău, unde a suportat o intervenție chirurgicală. Când a fost externat, i s-a spus că îi va fi mai ușor, dacă își va pune o proteză. Tot acolo, la spital, i s-a dat un număr de telefon la care urma să sune pentru a obține proteza. De atunci, din luna septembrie, el tot sună însă, la celălalt capăt nu-i mai răspunde nimeni.

ANDREI VICOL, locuitor al satului Fîrlădeni

Sun și sun și nimeni nu răspunde, de ce, eu nu știu.  Toate căutările omului se termină aici, pentru că nu are

posibilitate să se deplaseze, să umble pe la medici și să deschidă uși. El este divorțat și locuiește singur. Ce-i drept, are o fiică, care, în prezent, se află în Italia. Bărbatul spune nu prea vrea să o deranjeze, fiindcă are și ea greutăți. Cu atât mai mult, nu-și închipuie să abandoneze gospodăria în care a trăit de-o viață.

ANDREI VICOL, locuitor al satului Fîrlădeni

Și ea este cu patru copii și nu vreau… Eu ce pot, fac singur, mai vin vecinii și mă ajută. Să am proteza, că stau eu și singur acasă. Fiica mi-a zic că vine acasă, venim și te luăm, dar fiecare este obișnuit să stea acasă. Cu copii eu mă împac, dar știți cum este când nu ești acasă la tine.

Singurul venit pe care-l are este pensia de dizabilitate, care nu ajunge nici la 2.000 de lei.

ANDREI VICOL, locuitor al satului Fîrlădeni

Pensia mi-au spus că e 1998, dar luna asta am primit 1668, mi-au spus că nu-mi ajung anii pentru pensie. Eu am lucrat la noi în colhoz, eram tractorist. Eu am calculat 25 de ani, dar mi-a ieșit 9 ani, îmi mai trebuie 15 ani ca să primesc grupa deplină.

Bărbatul spune că banii pe care îi oferă statul nu-i ajung practic pentru nimic. Îl mai salvează cele câteva păsări pe care le crește pe lângă casă.

ANDREI VICOL, locuitor al satului Fîrlădeni

Pâine și la pâine. Mai tai câte o găinușă, o rățușcă… dacă tai una îmi ajunge pe două săptămâni.

Andrei se deplasează foarte greu, sprijindu-se de la cele două cârje. Totuși, dincolo poarta gospodăriei nu iese.

ANDREI VICOL, locuitor al satului Fîrlădeni

Toată ziua mai dau drumul la păsări și mă uit, mă uit la vecinii care trec, mai stau de vorbă când vin ei la mine.

Am aflat că numărul de telefon pe care-l are scris pe o bucată de foaie și pe care-l păstrează cu atâta grijă bărbatul este de la Centrul Republican pentru Protezare, Ortopedie şi Reabilitare.

Pentru a merge acolo, bărbatul are nevoie de îndreptare de la spitalul raional Căușeni. Ne-am adresat și acolo, iar managerul instituției, Viorel Ceban ne-a spus că este gata să-i ofere lui Andrei Vicol informația și susținerea pentru a obține îndreptarea necesară.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE