-3.8 C
Chișinău

Salarii de sute de mii de lei? Ministrul Justiției nu știe cât câștigă membrii comisiei de evaluare a judecătorilor.

Remunerarea membrilor Pre-Vetting și Vetting este o enigmă pentru ministrul Justiției. Veronica Mihailov-Moraru a recunoscut că nu știe ce salarii au aceștia și, respectiv, cât va costa bugetul țării verificarea integrității

Ministrul Justiţiei, Veronica Mihailov, susține că nu știe ce salarii ridică membrii Comisiei Vetting, care evaluează integritatea judecătorilor. Potrivit ei, lefurile membrilor internaţionali diferă de cele ale membrilor naționali și sunt achitate din bugete diferite, iar Ministerul Justiţiei nu are acces la aceste informații. Ea a făcut declarația la o emisiune de la TV8.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției

Membrii internaționali sunt plătiți de partenerii internaționali, adică cei care susțin vettingul, membrii naționali sunt plătiți din Bugetul de stat. Lucrările de secretariat salariile, noi nu avem avem acces la ce salariu au, este la fel în responsabilitatea secretariatului și implementatorilor. Noi nu avem acces la cât cheltuie ei pe secretariat și așa mai departe.

Oficialul a fost întrebat și cât costă o lună de activitate a unei comisii de vetting, și dacă sunt veridice informațiile apărute în presă, precum că un membru al secretariatului are un salariu între 3 și 5 mii de euro

-Păi dacă noi vrem să facem ceva similar, poate în proporții mai mici, în colegii, n-ar trebuie să luăm în calcul cât o să ne coste această plăcere de a verifica integritatea judecătorilor?  Dacă e corect ceea ce apare în presă, atunci un membru al secretariatului are un salariu între 3 și 5 mii de euro. Statul o să-și permită așa salarii?

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției

Noi nu trebuie să echivalăm că evaluarea din cadrul colegiilor va fi exactă cu cea din vetting. În al doilea rând, dar asta nu înseamnă că va fi mai puțin importantă sau eficientă.

Anterior, fostul premier Ion Chicu a declarat că pentru activitatea Comisiei „pre-vetting”, creată de PAS pentru a „curăța” sistemul judecătoresc, pe parcursul anului 2022 s-au cheltuit 3,053 milioane lei, inclusiv 1,716 milioane lei pentru remunerarea celor 3 membri numiți de Parlament. Potrivit spuselor sale, „în fiecare lună, doar unul din cei trei membri primește o indemnizație de 64 mii lei.

Ulterior, vicepreședintele Comisiei Vetting, Andrei Bivol, a spus în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV că un membru național al Comisiei Vetting ridică lunar un salariu de 60 de mii de lei. Ce ține de salariile membrilor internaționali, el a precizat că acestea sunt confidențiale, pentru că nu sunt achitate din bugetul Republicii Moldova.

Comisia Vetting este formată din șase membri – trei internaționali, și trei naționali. Activitatea Comisiei Vetting și Pre- vetting a fost criticată de mai multe ori, inclusiv pentru faptul că a examinat în mod diferit cazuri similare și că a fost mai severă cu unii candidați și mai indulgentă cu alții.

De asemenea, unii politicieni și judecători au cerut demisia președintelui Comisiei Pre-Vetting, argumentând că asupra lui Herman von Hebel planează dovezi clare de lipsă de integritate și reputație ireproșabilă pentru a ocupa această funcție.

În plus, Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a declarat anterior că verificările la care sunt supuși procurorii și judecătorii moldoveni nu garantează că, după evaluare, aceștia vor deveni intangibili în fața fenomenului corupției.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE