-4.8 C
Chișinău

Rezultate neașteptate la alegerile prezidențiale din România. Cine este Călin Georgescu și cu cine a votat majoritatea moldovenilor cu cetățenie română?

Primul tur al scrutinului prezidențial din România s-a încheiat cu surprize neașteptate pentru cetățeni și neprognozate de niciun sondaj electoral. După numărarea tuturor voturilor , inclusiv, a celor din diasporă, conduce detașat candidatul independent Călin Georgescu care a obținut circa 23% din sufragii.

Despre acest rezultat fulminant, presa din România scrie că s-ar datora campaniei electorale desfășurate în mare parte pe TikTok, că s-a dovedit a fi cea mai mare surpriză a alegerilor și l-a calificat drept
o „victorie șocantă”.

În turul doi Georgescu se va duela cu Elena Lasconi, candidatul Partidului „Uniunea Salvați România”. Aceasta a acumulat, în primul tur, peste 19 la sută din sufragii, după o numărătoare, în care, timp de câteva ore concura bară la bară cu premierul Marcel Ciolacu.

Candidatul independent Călin Georgescu și candidatul Partidului ”Uniunea Salvați România”, Elena Lasconi, se vor duela în turul doi al alegerilor prezidențiale din România. Cel puțin asta demonstrează datele preliminare prezentate de către Autoritatea Electorală Permanentă.

Călin Georgescu a ajuns pe primul loc, votat de peste două milioane de cetățeni români, ceea ce reprezintă circa 23% din totalurile de sufragii. Elena Lasconi s-a clasat pe locul II, cu aproape un milion 800 de mii de voturi, adică peste 19 la sută dintre alegători.

ALEGERI PREZIDENȚIALE, ROMÂNIA: REZULTATE PRELIMINARE

CĂLIN GEORGESCU – 22,95 % (2.120.163 voturi)
ELENA-VALERICA LASCONI – 19,17 % (1.771.5422 voturi)

Victoria lui Călin Georgescu este un fenomen pentru români. Asta, pentru că el nu a fost promovat activ în campanie și nu a avut nici staff electoral. La primele sale declarații după apariția rezultatelor scrutinului, acesta a primit jurnaliștii chiar acasă. Presa l- a calificat drept candidatul de pe tik-tok. Dar, cel mai probabil, românii l-au votat pentru că a avut un program electoral diferit față de ceilalți candidați.

CĂLIN GEORGESCU, candidat independent la funcția de președinte, România

Eu candidez pentru România, nu pentru Ucraina. Nici susținătorii mei, nici poporul român nu este interesat nici de Putin, nici de Ucraina. Sunt interesați de România, să o ducem bine, să fie bunăstare, să fim fericiți, să fie stabilitate, să fie siguranță. Se insistă foarte mult pe un subiect, repet, care nu este treaba noastră. Eu v-am spus precis și la obiect.

Călin Georgescu are 62 de ani și, a absolvit facultatea de Agronomie. De-a lungul timpului, acesta a fost șef de departament în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România, secretar general în cadrul Ministerului Mediului și raportor în cadrul unui Birou ONU.

Georgescu a început să apară recent în sondaje, după o amplă campanie desfășurată pe internet. Presa din România a relatat că apariția lui în sondaje vine după ce rețelele de socializare, cum ar fi TikTok, au fost inundate de tag-uri și comentarii venite din partea unor conturi care îl susțin. În podcasturile la care a participat, Călin Georgescu a afirmat că „nu este un candidat”, ci că ”este la nivelul unei chemări, unul pentru toți și noi toți cu Dumnezeu”.

Totodată, el a avut și declarații anti-NATO, susținând că apartenența României la NATO nu-i oferă garanțiile de securitate de care țara are nevoie.

Candidatul Partidului ”Uniunea Salvați România”, Elena Lasconi, clasată pe locul doi după numărul de voturi, are 52 de ani și este de profesie economist. Lasconi este și președintele formațiunii pe care o reprezintă. Din 2020, este primarul municipiului Câmpulung, județul Argeș. Înainte de a intra în politică, aceasta a avut o carieră de peste 25 de ani în televiziune.

Pe plan politic, ascensiunea sa a culminat în 2024, când a devenit președinte USR și candidatul oficial a partidului la alegerile prezidențiale. Elena Lasconi a intrat în gura presei, mai ales după scandalul cu fiica sa, care s-a declarat bisexuală și a anunțat că se dezice de mama ei, care s-a pronunțat pentru familie tradițională.

Cu o diferență minimă de sufragii față de Lasconi, pe locul trei la alegerile prezidențiale din România s-a situat candidatul Partidului Social Democrat, actualul premier Ion-Marcel Ciolacu, care a obținut în jur de 19% din totalul de voturi, fiind susținut de circa un milion 700 de mii de cetățeni români.

Candidatul AUR, George -Nicolae Simion a fost votat de peste un milion 800 de mii de alegători, reprezentând aproape 14% din numărul total. (CARTON OUT 2) Ceilalți candidați au obținut mai puțin de 10% din numărul celor prezenți la scrutin.

REZULTATE PRELIMINARE ALEGERI PREZIDENȚIALE, ROMÂNIA

ION-MARCEL CIOLACU – 19,15 % (1.769.281 voturi) GEORGE-NICOLAE SIMION – 13,87 % (1.280.979 voturi)

În urma rezultatelor preliminare din România, candidatul independent Mircea Geoană a anunțat că se retrage din politică. Totodată, Marcel Ciolacu și-a dat demisia de la șefia PSD dupǎ ce nu a intrat în turul doi, menționând cǎ nu va candida pentru nicio funcție la viitoarele alegeri interne, iar partidul nu va contesta rezultatele alegerilor.

La fel, unionistul George Simion, liderul AUR interzis în Moldova și-a recunoscut înfrângerea în turul I și a anunțat că în turul II va susține „pe oricine intră acolo şi nu e Ciolacu”.

Potrivit Autorității Electorale Permanente, în Republica Moldova, din cei peste un milion de moldoveni care dețin cetățenie română, circa 80 de mii au ieșit la urne pentru a vota președintele României.

Datele mai arată că, 57% dintre moldovenii cu cetățenie română au votat pentru Elena Lasconi, pe locul doi s-a situat Nicolae Ciucă, care a acumulat 20% din sufragii, pentru Marcel Ciolacu și-au dat votul aproape 7% dintre votanți. Candidatul surpriză în România, Călin Geogescu, s-a clasat pe locul șase obținând peste 2 500 de voturi – ceea ce constituie 3,11 la sută.

CUM AU VOTAT CETĂȚENII ROMÂNI DIN MOLDOVA ELENA LASCONI – 56,65% (45.690 voturi)
NICOLAE-IONEL CIUCĂ – 20,1% (16. 175 voturi)
ION-MARCEL CIOLACU – 6,91% (5.563 voturi)

Autoritățile din Moldova și susținătorii pro-PAS au desfășurat o adevărată campanie de susținere a candidatului Elena Lasconi, îndemnând oamenii chiar în zilele alegerilor să iasă masiv și să o voteze. Astfel, după voturile din Moldova unde aceasta a luat peste 45 mii de voturi, a fost propulsată înaintea lui Marcel Ciolacu.

În același timp, activiștii și jurnaliștii pro-Pas s-au grăbit să-l numească pe adversarul lui Lasconi – un politician pro-Putin și pro- rus și au chemat toți moldovenii cu cetățenie română să voteze pentru salvarea României. La care susținătorii lui Georgescu au întrebat – să o salveze de cine? De românii care gândesc altfel?

În Republica Moldova, numărul alegătorilor care au participat la alegerea președintelui României, a fost, de această dată, aproape dublu, în comparație cu alegerile din primul tur al prezidențialelor din 2019, când au participat puțin peste 43 de mii de persoane. În total, la alegerile prezidențiale din România au participat peste 18 milioane de alegători. Turul doi se va desfășura în data de 8 decembrie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE