2.7 C
Chișinău

Reforma lăudată a lui Alaiba a eșuat? Deținătorii de patente au organizat un protest la CC cerând anularea modificărilor la lege

În timp ce ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, susține că problema titularilor de patente a fost rezolvată și că aceștia au devenit cu succes antreprenori, deținătorii de patente contestă această afirmație. Un grup de inițiativă ce reprezintă titularii de patente din întreaga țară a organizat un protest în fața Curții Constituționale, cerând instanței să revină asupra modificărilor aduse legii privind activitățile economice și să le permită să își continue munca așa cum o făceau înainte. Eleonora Turcanu, fostă deținătoare de patentă, afirmă că patentarii nu au alte opțiuni pentru a-și câștiga existența

ELEONORA ȚURCANU, deținătoare de patente

Piețele, în urma acestei reforme, se autolichidează. Oamenii care activează în piețe, patenta pentru ei a fost unica sursă de a supravețui, nu o sursă de a îmbogăți și nu vom ceda, vom merge până în pânzele albe.

Colegi noștri care s-au conformat au mari probleme, suntem indignați până la culme, avem două cazuri strigătoare la cer, cazul de la Telenești, de la Briceni, unde în perioada respectivă, noi suntem în proces de judecată, dar organele de la fisc au făcut raiduri, au amendat, au intimidat persoane în vârstă, unde, imediat când mergea procesul de amendă, doamnelor li s-a făcut rău, s-a chemat ambulanța, au fost internate în spital. Nu se poate!

Deținătorii de patente se plâng de tratamentul defavorabil din partea autorităților. Oamenii spun că se confruntă cu probleme și nu au cui să se adreseze pentru a le apăra drepturile.

Pur și simplu, nu vom supraviețui. Noi nu refuzăm să plătim. Până acum, am plătit o patentă, Fondul Social, pensionarii au plătit 400, nepensionarii 500. Ei trebuie să-și dea seama că nu putem face față acestei tehnologii – cu casele de marcat. Și noi nu refuzăm să plătim. Să ne dea înapoi fie un brevet, fie doar un fel de impozit unificat. Trebuie pur și simplu să ne înțeleagă.  Oamenii vor părăsi pur și simplu piața. Iar piața este, s-ar putea spune, inima orașului, impozitele. Noi am plătit întotdeauna toate taxele.

Le iau pentru reparații și apoi ne spun: reveniți peste o săptămână. Și în acest timp plătim o taxă unică, chirie, securitate – totul așa cum ar trebui să fie. Este un dezavantaj pentru noi. A trecut o săptămână și stăm pe loc. În casa de marcat este adresa, codul personal. De ce trebuie acest lucru? Poliția se luptă ca să nu le dăm, ca să nu vină infractorii la noi. Dar aici, poftim.

Trebuie să le dăm. Cum să le dăm? Este o fărădelege totală. Curtea Constituțională ar trebui să ne protejeze. De câte ori ne luptăm cu Guvernul, ei nu reacționează în niciun fel. E ca și cum nu am fi nimic. Președintele nu a ieșit deloc vara trecută. Nu a venit nici măcar o dată să ne întrebe. Am fost mulți, din toată Moldova

Și vara aceasta, la mai bine de 7 luni de când a fost interzis comerțul în bază de patentă, reprezentanții foștilor deținători de brevete din diferite raioane ale țării afirmau că, inițiativa guvernanților de a face din patentari oameni de afaceri și directori de firmă a eșuat. Reprezentantul comercianților din Chișinău a declarat că, mai mult de jumătate din cei peste 5 mii de patentari, au plecat la muncă peste hotare, iar 90 la sută din cei rămași, care au încercat să înregistreze o afacere individuală, nu și-au deschis firmele până la capăt, din cauza că, activitatea independentă necesită costuri suplimentare pe care ei nu și le permit.

Amintim că un grup de deputați socialiști au depus însă o sesizare la Curtea Constituțională împotriva modificărilor la Legea cu privire la patenta de întreprinzător, întrucât, potrivit lor, ”reglementările supuse criticilor de constituționalitate vin să lobbeze interesele marilor jucători din domeniul comerțului, dat fiind faptul că pentru micii comercianți condițiile legislative sunt contrare principiilor economiei de piață – așa cum este ea fundamentată în Constituția Moldovei”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE