Sistemul bancar al Republicii Moldova oferă dobânzi competitive pentru agenții economici, însă 90% din creditele noi accesate de către aceștia compensează creditele vechi. Chiar și cele 10% care sunt credite noi, ca volum sunt mai mici decât depozitele agenților economici din bănci, notează IDIS „Viitorul” într-un comunicat de presă.
Expertul în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, în cadrul emisiunii săptămânale din 22 noiembrie „Analize economice cu Veaceslav Ioniță” a declarat că: „Agenții economici au mai multe depozite bancare, decât au luat credite bancare. Acest lucru înseamnă că economia noastră are o problemă foarte mare, care nu a mai fost înregistrată vreodată”.
Analizând volumul creditelor noi accesate, de la bănci, de către persoanele juridice, expertul a spus că în 2000 acesta era de 2,8 miliarde de lei (mild/lei), în 2005 – 12,3 mild/lei; 2015 – 21,5 mild/lei; 2020 – 23,6 mild/lei; 2023 – 37,5 mild/lei; iar în 2024, primele nouă luni – 31,6 mild/lei.
Despre modificarea soldului creditelor bancare, accesate de către persoanele juridice, Veceslav Ioniță, a notat că în 2024, în primele nouă luni: credite noi – 31,6 mild/lei, iar credite vechi întoarse – 27 mild/lei. Din 2020 și până în prezent, mediul de afaceri a luat credite noi de 157,5 mild lei și au întors credite vechi de 141,3 mild lei. Creditarea reală a fost de 16,2 mild/lei”, a declarat expertul.
Cu referire la creditarea netă a mediului de afaceri de către bănci, Veaceslav Ioniță a menționat că agenții economici, au luat în trimestrul trei din 2024 credite în valoare de 11,9 mild/lei, au întors credite vechi de 10 mild/lei și au făcut depozite bancare de 2,8 mild/lei. Astfel, se observă o creditare netă negativă.
Experul a subliniat că „indicatorul care ne arată situația din economie a țării nu este volumul de credite noi luate, nu este soldul creditelor noi luate, dar este creditarea netă”.
În 2024 observăm că „creditarea netă a businessului este negativă. Nu știu dacă undeva în lume mai este așa ceva”, a subliniat economistul. „Cu ritmul cu care mergem, restabilirea economiei, pe care am avut-o până la jaful bancar, în cel mai bun caz, ne va lua încă vreo zece ani. Sper foarte mult că 2025 va fi anul când creditarea netă, nu pretind că va fi pozitivă, dar cel puțin va avea o tendință clară de restabilire. Un indicator care ar arăta că are loc o însănătoșire a economiei”, a concluzionat Veaceslav Ioniță.