Conceptul „trădare de patrie” trebuie revizuit. Declarația a fost făcută de deputatul PAS, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul Moldova-1.
Carp, care este membru al partidului Uniunea Salvați România din țara vecină, consideră că orice acțiuni în favoarea unui alt stat trebuie sancționate dur. Foarte bine, nimeni nu contestă — trădarea patriei trebuie pedepsită.
Totuși, Carp nu a precizat la ce „acțiuni” anume se referă. În acest ritm, toți cei care nu sunt de acord cu acțiunile partidului de guvernământ ar putea fi etichetați drept trădători. În plus, regimul aflat la putere ar trebui să analizeze obiectiv: cine dăunează cu adevărat țării și cetățenilor — opoziția și criticii săi sau chiar guvernarea?
După rezultatul dezamăgitor de la alegerile prezidențiale, regimul Sandu-PAS a decis să înăsprească și mai mult măsurile împotriva opoziției, revizuind din nou Legea privind trădarea patriei.
Potrivit deputatului PAS și, totodată, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, Lilian Carp, acest demers are drept scop „combaterea corupției electorale”, deoarece, în timpul campaniei prezidențiale, ar fi fost înregistrate „acțiuni în interesul altui stat pentru obținerea unor rezultate în alegeri”.
LILIAN CARP, deputat PAS
„Vor cădea sub incidență cei care vând țara. Pe parcursul a 30 de ani a fost dezgolită definiția trădării de patrie.
Pe parcursul acestor ani s-au perindat unii trădători la guvernare, au avut grijă să- și protejeze spatele, au dezgolit această definiție, au scos pârghiile instituțiilor care trebuie să acționeze și statului nu a avut pârghii cu care să lupte cu trădătorii de patrie, cu cei care acționează în interesul altui stat. Cei care acționează în interesul altui stat să destabilizeze Republica Moldova și este demonstrat acest lucru că au luat bani și au acționat în interesul altui stat, trebuie să răspundă după lege”.
Minunat, mai bine nici nu se putea spune. În acest caz, așa cum deja se glumește pe canalele Telegram, de ce să nu fie considerate trădare a patriei, de exemplu, astfel de acțiuni? Refuzul de a exporta vin și produse agricole pe piața din Rusia, în timp ce țările UE, spre deosebire de Moldova, obțin profituri bune din comerțul cu Rusia, în ciuda sancțiunilor.
Sau, de ce nu ar fi considerată trădare, de exemplu, achiziționarea de gaze scumpe din țările occidentale în locul gazului rusesc ieftin? Creșterea datoriei publice din cauza creditelor contractate de regimul aflat la putere de la aceleași organizații financiare occidentale, ale căror rambursări au fost puse pe umerii generațiilor viitoare ale Moldovei.
Nu este aceasta o trădare a țării și a intereselor cetățenilor săi în favoarea altor state?
Apropo, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandr Tănase, în cadrul aceleiași emisiuni de la Moldova-1, l-a avertizat pe Lilian Carp că modificarea legislației poate avea un efect de bumerang.
Totodată, el și-a exprimat nedumerirea față de faptul că regimul aflat la guvernare, care deține toată puterea în țară, vorbește despre coruperea alegătorilor în alegeri și, fără a prezenta dovezi, acuză opoziția de acest lucru.
ALEXANDRU TĂNASE, fost președinte al Curții Constituționale
Cei care acționează împotriva Republicii Moldova pentru un stat străin, fiind finanțați de un stat străin, vreau să vă zic că foarte multă lume care primește granturi azi ar putea îndosariată. Trebuie să fim foarte prudenți, deoarece legislația penală nu se dă cu dedicație, ea este o armă cu două tăișuri.
Dacă cineva nu este de acord cu mine, îl îndemn să vadă unde se află președintele Georgiei Mihail Saakașvili. Cel care a construit un sistem foarte represiv și care credea că face bine. Dar, până la urmă, justiția reformată de dânsul ați văzut unde l-a adus”.
Liderul Blocului politic „Victorie”, Ilan Șor, comentând declarațiile lui Lilian Carp, a subliniat că toți înțeleg către cine sunt îndreptate aceste inițiative, și anume — împotriva tuturor celor care nu sunt pe placul regimului sau care nu sunt de acord cu acesta. În cele din urmă, potrivit politicianului, președinta Sandu va avea soarta fostului președinte al Georgiei, Saakașvili.
ILAN ȘOR, liderul Blocului politic „Victorie”:
„Saakașvili a construit o mașină represivă pentru un stat polițienesc. Exact același lucru îl face și „președinta diasporei”… Acești uzurpatori au început din nou să vorbească despre trădarea patriei. Scopul este clar. Doar că ciocanul represiv poate ricoșa. Și va lovi regimul atât de tare, încât cazul lui Saakașvili va părea o poveste pentru copii spusă la culcare. Fiecare primește ce merită.”
Dacă urmăm logica Maiei Sandu și a PAS, atunci toate inițiativele legislative ale opoziției, menite să îmbunătățească viața cetățenilor, să extindă relațiile comerciale cu piețele din Est sau să păstreze neutralitatea, pe care majoritatea guvernamentală le respinge și nici măcar nu intenționează să le analizeze, nu corespund intereselor statului? Atunci ce corespunde?
Din păcate, trebuie să constatăm că tot ce contravine intereselor înguste de partid și, adesea, chiar personale ale PAS și ale Maiei Sandu poate fi, cu ușurință, etichetat drept trădare de patrie de către Carp. În acest caz, toți cetățenii care au votat împotriva Maiei Sandu la alegeri sau împotriva modificărilor constituționale sunt considerați, de asemenea, trădători?