9.4 C
Chișinău

În Moldova există un deficit catastrofal de medici veterinari. De ce absolvenții de Medicină Veterinară refuză locurile de muncă din mediul rural.

În ultimii ani, doar unul din zece absolvenți ai facultății de medicină veterinară din Moldova acceptă să lucreze în mediul rural. Astfel, la nivel național, există un deficit de aproape 400 de specialiști. Tinerii profesioniști consideră că măsurile de stimulare propuse de autorități sunt neatractive.

Drept urmare, o parte semnificativă dintre ei preferă să găsească de post de muncă în clinicile private din orașele mari sau să părăsească țara în căutarea unei vieți mai bune.

Cei aproximativ 50 de tineri specialiști care absolvesc anual facultatea de medicină veterinară a Universității Tehnice, aproximativ 20% părăsesc imediat țara, încercând să găsească salarii mai mari și condiții mai bune de viață în străinătate. Peste 30% sunt angajați în clinici private din marile orașe, preferând să lucreze cu pisici și câini domestici. Alți 15-20% dintre absolvenți se regăsesc în alte domenii de activitate.

Și doar zece la sută sunt de acord să lucreze în specialitatea veterinară în satele unde sunt cei mai solicitați.

Astfel de date au fost prezentate postului nostru de televiziune de către Președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Republica Moldova, Mihail Moroz. Totodată, acesta a reamintit programul adoptat de autorități pentru sprijinirea tinerilor medici veterinari din mediul rural, care însă nu a schimbat cu adevărat situația.

Majoritatea covârșitoare a absolvenților nu se văd ca medici veterinari din mediul rural din cauza condițiilor neatractive de viață în mediul rural.

MIHAIL MOROZ președinte Colegiul Medicilor Veterinari din Republica Moldova

Nu totul constă în bani. Trebuie să mergi acolo pentru a trăi. Pentru că nu poți să locuiești la Chișinău și să lucrezi la Briceni, Soroca, Dondușeni etc. Iar infrastructura satelor înseși astăzi – nu există apă, puține locuri au încălzire centrală, gaz, nu se știe ce școală, ce grădiniță etc.

Acest lucru influențează foarte mult, și nu doar un medic veterinar, orice specialist alege un sat în locul orașului.А) Același lucru spun și studenții din ultimul an de medicină veterinară.

EVGHENII ZELENIUC, student

Infrastructura din sate este, desigur, un argument foarte mare împotriva la cee ca să lucrezi acolo. Pentru că cei mai mulți dintre oamenii noștri sunt obișnuiți cu faptul că există o infrastructură dezvoltată la câțiva pași – începând cu magazinul, farmacia până la grădinițe, școli etc., și spitale… Acesta este un punct foarte important. Dar în sate există unele probleme cu asta.

EFIM ARDOVAN, student

Numai cei care deja locuiesc la sate se vor întoarce pe meleagurile natale și care sunt întradevăr pasionați de animalele de rentă numai ei se vor întoarce. Și deja cei care sunt pasionați să lucreze la fermă, la avicole la fermă de porci, la fermă de bovine, acuma se dezvoltă și întradevăr sunt în creștere

Între timp, în prezent, încărcătura de muncă a unui medic veterinar din zonele rurale nu este doar mare, ci extrem de mare – trebuie să lucreze pentru zece persoane, în sensul cel mai propriu al cuvântului, deservind de la trei până la 10 sau chiar mai multe localități.

Medicul veterinar Vasili Ivancov este unul dintre cei care, după terminarea universității, s-a întors în satul său natal Olișcani din raionul Șoldănești și s-a angajat pe specialitatea sa. Domeniul său de responsabilitate cuprinde 23 de localități din raion. În același timp, Vasili Ivanov se plânge că îi lipsește un asistent, deoarece nimeni nu vrea să lucreze pentru stat.

VASILI IVANCOV , medic veterinar

În raion desigur medici veterinari tineri sunt doar eu  sunt zile cînd noi nu avem timp liber, mincim de dimineata tare pină seara tîrziu, dar poate fi și pe parcursul nopții

Potrivit lui Vasili, tinerii nu devin medici veterinari din cauza salariilor mici, care în structurile de stat variază între 7 și 10 mii de lei.

VASILII IVANCOV , medic veterinar cel mai important factor pentru a stimula tinerii să activeze este ridicarea salariului de stat, fiindcă un salariu bun astupă orice nevoie care ar fi întîmpinat. Eu m-aș fi axat pe ridicarea salariului

Pentru a încuraja tinerii să aleagă o carieră în mediul rural, autoritățile au elaborat un program de susținere a tinerelor cadre de specialitate în domeniul veterinar. Acestora, la fel ca și medicilor și pedagogilor, li se oferă un ajutor unic în valoare de aproximativ 200 de mii de lei, acoperirea cheltuielilor pentru chirie din partea primăriilor locale și o compensație lunară de 30 de kilowați de energie electrică.

În perioada rece a anului, tinerilor specialiști li se oferă gratuit un metru cub de lemne sau o tonă de cărbune.

Cu toate acestea, aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a schimba radical situația.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în anul 2024, au fost depuse doar 16 cereri pentru angajarea de tineri specialiști veterinari în mediul rural.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE