9.4 C
Chișinău

Deputatul PAS Lilian Carp propune înăsprirea legii privind trădarea de țară. Ilan Șor prezice o nouă presiune asupra opoziției, iar Alexandr Tănase amintește de experiența lui Saakașvili.

Să prognozezi și să promiți, mai ales în plină campanie electorală prezidențială, nu este ca și cum ai căra saci. Chiar dacă asta a spus-o regimul Sandu-PAS, aflat la putere, despre scăderea tarifului la gaze pentru acest sezon de încălzire.

Acum, uitați-vă, nu se va întâmpla, pentru că, așa cum a spus ministrul Energiei, Victor Parlicov, au greșit prognozele. Cu alte cuvinte, mulțumiți autorităților pentru faptul că, dimpotrivă, încă nu le-au majorat mai mult. Deși totul se îndreaptă spre asta.

Acum două săptămâni, în pofida creșterii prețurilor la energie pe piețele mondiale, Ministerul Energiei a insistat asupra prognozelor sale privind o posibilă reducere a tarifului la gaz pentru consumatorii moldoveni. Pe ce bază au fost făcute aceste declarații populiste este deja o întrebare retorică. Acum, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a recunoscut în direct, la postul de televiziune Jurnal TV, că nu mai are rost să așteptăm reducerea tarifelor la gaze.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei

„Dacă vorbim strict de tarife, desigur, atunci când s-au făcut prognozele în ANRE, nimeni nu se aștepta la asemenea prețuri. Toate prognozele de la începutul și mijlocul anului arătau o zonă de 400 și ceva de dolari. Astăzi, prețurile sunt de peste 500 de dolari. Acesta este modul în care s-au schimbat piețele”.

Se pare că piețele sunt de vină pentru creșterea prețului gazelor. Dar, în continuare, Parlicov a lansat o versiune pur și simplu genială.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei

„Ne așteptam la prețuri mai mici pe piața internațională, din cauza scăderii cererii în Europa și Asia, unde cererea industrială este în scădere și economiile stagnează. Ne așteptam ca cererea de gaze să scadă și acest lucru să ducă la scăderea prețurilor. În realitate, vedem că există panică pe piețe, domină mai degrabă factorii de conjunctură, decât cei fundamentali.”

Stați puțin, domnule ministru. Și cum ați putut măcar să prognozați o scădere a prețului la gaze în sezonul de iarnă, când, indiferent dacă se reduce sau nu producția, iarna oricum crește cererea, din partea tuturor categoriilor de consumatori – atât companii, cât și gospodării. Sau pentru Guvernul PAS se cere o explicație specială a motivelor?

Atunci să explicăm: iarna, când, este frig, consumul de gaze crește. Unitățile comerciale, industriale, publice și private, precum și gospodăriile au nevoie să fie încălzite. Ca să o spunem pe șleau, este jenant să trebuiască să enumerăm toate acestea.

Dar asta nu e tot. După ce prognozele privind reducerea tarifului au fost „ușor greșite”, Parlicov a mai declarat că Moldova va trebui să cumpere de pe piața internațională gazul, care s-a scumpit deja, pentru a acoperi necesitățile din acest sezon de încălzire. Prima și principala întrebare în acest sens este ce altceva nu a fost cumpărat?

Adică, nu suntem pregătiți pentru iarnă? Și ce am așteptat? Până la creșterea prețurilor? Potrivit lui Parlicov, volumele de combustibil au fost achiziționate pentru a acoperi nevoile pe termen scurt, deoarece nu există posibilități de stocare pe termen lung a gazelor în hub-urile din România, de exemplu.

Și apoi, nu uitați, există o panică pe piața internațională, deci prețurile nu vor face decât să crească. Și, cum ne-am putea lipsi de următoarea prognoză.

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei

„Cred că această bulă se va dezumfla după 1 ianuarie, dar nu putem aștepta până pe 1 ianuarie pentru a cumpăra gaz pentru ianuarie. Trebuie să-l cumpărăm acum pentru a fi siguri că vom avea gaz în ianuarie.

Încercăm să găsim cele mai bune prețuri la gaze – dar există limite și panică pe piețe, care ne afectează.”

Ne amintim că și gazul scump pentru Moldova a fost cumpărat acum câțiva ani de ministrul recent demisionar al Infrastructurii, Andrei Spînu, conform unor prognoze nerealizate. Achizițiile au fost făcute la prețul maxim de pe burse și în volume uriașe, sub pretextul că prețul va fi și mai mare în viitorul apropiat.

Ca urmare, atunci când prețul gazelor a scăzut pe piețele europene, cetățenii moldoveni au fost nevoiți să plătească în continuare un tarif uriaș la gaze, dându-și ultimii bănuți, în timp ce bugetul țării a fost prejudiciat cu sute de milioane de euro în urma acestei scheme, potrivit experților economici.

Ce a mai rămas din acest gaz a fost dat cetățenilor și agenților economici moldoveni să-l consume din anul 2022 până în 2024. Dar să revenim la problema rezervelor de combustibil.

Într-un comentariu recent pentru postul nostru de televiziune, Vadim Ceban, președintele interimar al Consiliului de Administrație al Moldovagaz, a precizat că achizițiile de gaze pentru necesitățile sezonului de încălzire se fac în mod regulat, iar acum gazul este achiziționat în volumele necesare pentru decembrie-ianuarie și mai departe, conform calendarului.

Așadar, potrivit lui Ceban, țara nu va rămâne fără gaze la iarnă și totul este în regulă. Întrebarea este – pentru ce isteriile de la Ministerul Energiei?

VADIM CEBAN, președinte interimar al Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”

Energocom, ca furnizor, ca trader, cumpără pe piață și vinde la bursă. 01.06 Cumpărăm gaz pe bursă și în funcție de ofertele care sunt pe bursă în acest moment – decidem dacă să cumpărăm sau nu.  În fiecare zi prețul se schimbă.

Să spunem că am cumpărat o cantitate mare de gaz în august, septembrie, în octombrie, în noiembrie și la prețuri diferite. Dar prețurile au fost mult mai mici, iar faptul că, într-o singură zi, este posibil să achiziționezi mai multe gaze, iar acum vorbim despre volumele din ianuarie.  Deci, luna ianuarie, este întotdeauna mai scumpă, pentru că vorbim despre prețuri la termen.

Încă în mai 2024, Guvernul PAS a declarat că Moldova va stoca în depozite străine 15% din consumul mediu anual de gaze naturale, dintre care peste 30% vor fi rezerve. Și chiar au aprobat un proiect de hotărâre în acest sens. În același timp, Ministerul Energiei a argumentat acest pas cu necesitatea „de a asigura securitatea aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova în situații de urgență”.

Potrivit calculelor ANRE, volumul total de stocare a gazelor naturale este de aproximativ 149,5 milioane de metri cubi, dintre care 47,1 milioane de metri cubi reprezintă cantități de rezervă. Acest volum este suficient pentru 10 zile de consum de gaze în perioada de iarnă. Întreprinderea de stat Energocom, controlată de Guvern, este responsabilă pentru aceste rezerve.

Cumpărarea, furnizarea, depozitarea și întreținerea rezervelor de gaz sunt în competența sa. Conform aceleiași decizii a Cabinetului de Miniștri, volumele de gaze stocate trebuie să fie achiziționate până la 1 octombrie în fiecare an și stocate în hub-uri din țările UE sau din statele membre ale Comunității Energiei.

Din ceea ce este menționat mai sus, se poate concluziona că cineva încearcă să ne inducă în eroare: un stoc de 10 zile nu înseamnă pregătire pentru iarnă, depozitarea combustibilului în cantități limitate în România nu înseamnă că nu trebuie să căutăm alte opțiuni. Și, în cele din urmă, întrebarea principală este: de ce să nu cumpărăm gaz rusesc ieftin pentru întreaga Moldovă, așa cum fac europenii?

Și, dacă pe 25 noiembrie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, va pleca la Sankt Petersburg pentru o întâlnire cu conducerea „Gazprom”, de ce să înceapă discuțiile despre administrarea externă a „Moldovagaz”, când el merge la negocieri cu acționarul acesteia? Se pare că în fața noastră urmează un nou sezon al serialului numit „Dominatorul”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE