Aproape o treime dintre locuitorii Uniunii Europene, care nu au studii, se simt săraci. Informații în acest sens au fost precizate de portalul de știri Digi24, care face referire la datele Eurostat. Conform studiului, Grecia a avut cea mai mare pondere de persoane cu un nivel scăzut de educație care se consideră sărace din punct de vedere subiectiv, cu un procentaj de peste 81%.
Republica elenă este urmată de Bulgaria, cu peste 60%, și Slovacia, cu aproape 59%. România se află pe locul 6 în acest clasament, cu un procentaj de peste 40%.
LIVIU DECEANU, economist
– Se remarcă, în ultima perioadă, într-adevăr o corelație destul de ridicată între nivelul de trai, între ceea ce își permite un individ și nivelul de instruire. Atât pentru România, cât și pentru UE e important să se prioritizeze educația. Educația duce la bunăstare fără îndoială, o arată aceste studii și o educație de calitate va duce și la o creștere a PIB-ului unei țări, la creșterea competitivității economice.
– Studiile te ajută foarte mult ca să îți crești nivelul de trai. Automat, dacă ai o diplomă, ești mai bine văzut în societate și îți aduce un plus valoare atunci când îți cauți un job.
– Cei care studiază vor să facă mai mulți bani, iar ceilalți rămân așa și nu încearcă să iasă din confortul lor. – Te ajută studiile să îți găsești mai ușor un loc de muncă? Cum este în cazul tău? – Da, mi se pare ca da, cu cât ai mai multe studii, cu atât te ajută mai mult.
În total, 94,6 milioane de oameni din UE trăiesc în gospodării unde au mari lipsuri materiale sau sociale, nu pot munci suficient de mult încât să se întrețină și au un venit redus. Notabil este că, din cauza salariilor mici și a costurilor mari din România, până și cei care lucrează la slujbe cu program normal ajung în dificultate economică.
În mod aparent paradoxal, românii, bulgarii și grecii – adică națiunile din UE cele mai amenințate de sărăcie – se numără, potrivit altei cercetări Eurostat, printre europenii cu orarul de muncă cel mai lung. Statistica UE privind pericolul sărăciei nu ține doar de venitul unei gospodării, ci reflectă și alte aspecte socio- economice. Femeile, tinerii, oamenii cu un nivel mai redus de educație și șomerii sunt cei mai aproape de a cădea sub pragul sărăciei. Familiile cu copii pot cădea cel mai ușor în sărăcie.
PIB-ul României crește de la an la an, dar experții avertizează că este o creștere doar pentru cei deja avuți, în timp ce săracii devin tot mai săraci. De unde o creștere cu 1% a PIB-ului ar trebui să reducă rata sărăciei cu 1,7%, în ultimii cinci ani de creștere economică rata sărăciei a rămas constantă, iar România are cel mai mare decalaj din UE între cetățenii bogați și săraci, mai arată datele Eurostat