În timp ce regimul de guvernare Sandu-PAS, prin reprezentanții săi din Guvern, continuă să hrănească poporul cu povești despre creșterea economică și extinderea activă pe piața europeană, Moldova pierde una câte una pozițiile sale de export.
Iată că și exportul de vinuri a fost, de asemenea, pierdut, deși acum câțiva ani țara noastră era printre principalii furnizori regionali de produse alcoolice. Potrivit datelor Asociației Americane a Economiștilor în Vinificație, în ceea ce privește exportul de vin pe piața rusă, acum lideri sunt țările UE, în pofida sancțiunilor pe care chiar ele le-au impus, iar Moldova a fost depășită în acest clasament chiar și de Africa. Detalii în următorul reportaj.
Iată care este, de fapt, situația. După venirea la putere a regimului Sandu-PAS, acesta a făcut tot posibilul pentru a rupe toate legăturile comerciale cu Rusia, ignorând interesele țării și ale economiei.
Întreaga această așa-numită isterie antirusească a fost justificată prin necesitatea schimbării direcției de la Est spre Vest, în aplauzele zgomotoase ale partenerilor externi, care o susțin pe președintele Maia Sandu și pe partidul PAS.
În acest context, s-au promis și continuă să se promită „mări și țări” deținătorilor de afaceri în cadrul comerțului cu UE, forțând ruperea lanțurilor logistice, construite de-a lungul anilor în spațiul CSI.
Dar ce avem acum? Acum se dovedește că țări, precum Polonia sau statele baltice, Lituania și Letonia, conduc în livrările de vin pe piața rusă. Adică, pentru ele sancțiunile nu sunt un obstacol și banii nu miros?
Iar Moldova e gata să-și piardă chiar și „pantalonii”, doar pentru a mulțumi curatorii săi externi? Și cine este prostul în acest caz?
Iată topul exportatorilor de vin în Rusia, întocmit de Asociația Americană a Economiștilor în Vinificație pentru anul 2023:
Lituania, Italia și Georgia ocupă primele trei poziții. Pe locul patru se află Letonia, urmată de Polonia, Spania și Germania. Acum să observăm unde se află Moldova, cândva unul dintre principalii exportatori de produse vitivinicole pe piața estică. Țara noastră a fost depășită chiar și de furnizori din Africa.
Cu alte cuvinte, țara noastră a pierdut o piață de milioane și sute de milioane de dolari în profituri, pentru ce? Pentru câtevalăzi de sticle livrate într-o țară UE, într-un segment de preț scăzut. Într-un comentariu pentru postul nostru de televiziune, expertul economic Serghei Ungureanu a subliniat că o astfel de situație de criză nu afectează doar exportul de vin, ci exportul moldovenesc în general, indiferent de categoria de produse. Mai mult, afirmă el, autoritățile Moldovei nu sprijină în niciun fel mediul de afaceri.
SERGHEI UNGUREANU, expert economic rus
„În acest caz, observăm clar că Moldova a pierdut deja multe și continuă să piardă poziții de export care erau destul de solide pentru țară. Am avut relații puternice. Ulterior, totul a început să degradeze și este evident că autoritățile nu au depus niciun efort pentru a sprijini exportul, pentru a sprijini agenții economici care exportau în Federația Rusă și, în general, pe piața estică. În unele cazuri, chiar au pus piedici și bariere.”
În final, Moldova a pierdut ceea ce a construit de-a lungul anilor, cedând locul exportatorilor europeni, chiar și pe piețele sale tradiționale, iar, în schimb, nu a obținut nimic, rămânând cu mâinile goale.
SERGHEI UNGUREANU, expert economic rus
Toate aceste poziții, toate aceste locuri au fost ocupate de țările europene, de alți concurenți ai noștri, inclusiv de țări precum Italia, România și Polonia, dar și de țări mai îndepărtate, care nu aveau poziții atât de puternice, cum ar fi Chile sau Argentina, pentru care ar fi fost mai dificil din punct de vedere logistic să pătrundă pe piața rusă.
Pentru Europa, nu suntem încă pregătiți, deoarece există foarte multe standarde pe care Moldova încă nu le îndeplinește. Nu putem exporta acolo, iar competiția este foarte mare. Nu putem concura cu subvențiile pe care le primesc fermierii locali, producă.
În final, Moldova a pierdut ceea ce a construit de-a lungul anilor, cedând locul exportatorilor europeni, chiar și pe piețele sale tradiționale, iar, în schimb, nu a obținut nimic, rămânând cu mâinile goale.
SERGHEI UNGUREANU, expert economic rus
Toate aceste poziții, toate aceste locuri au fost ocupate de țările europene, de alți concurenți ai noștri, inclusiv de țări precum Italia, România și Polonia, dar și de țări mai îndepărtate, care nu aveau poziții atât de puternice, cum ar fi Chile sau Argentina, pentru care ar fi fost mai dificil din punct de vedere logistic să pătrundă pe piața rusă. Pentru Europa, nu suntem încă pregătiți, deoarece există foarte multe standarde pe care Moldova încă nu le îndeplinește. Nu putem exporta acolo, iar competiția este foarte mare. Nu putem concura cu subvențiile pe care le primesc fermierii locali, producătorii locali de vinuri.”
Pentru a înțelege amploarea pierderilor economice: de exemplu, în 2005, Moldova exporta vinuri în Rusia în valoare de 207 milioane de dolari, iar în 2012 exportul a scăzut la 40,4 milioane de dolari. În doar un an, din 2021 până în 2022, exportul de vinuri moldovenești în Rusia a scăzut cu 58,9%.
Astăzi, principalele piețe de desfacere pentru produsele vitivinicole din Moldova, conform datelor Biroului Național de Statistică, sunt România, Polonia, Cehia, SUA și China. Totuși, volumele livrărilor și, în consecință, profitul, nu se pot compara cu ceea ce Moldova a pierdut atât de iresponsabil pe direcția estică, sub actuala guvernare.
EXPORTUL DE VINURI DIN MOLDOVA, 2023
România — 30,4 mil. $ Polonia — 8,2 mil. $ Cehia — 7,4 mil. $ SUA — 6,7 mil. $ China — 4,8 mil. $ Olanda — 4,1 mil. $ Turcia — 3,8 mil. $ Ucraina — 3,4 mil. $ Rusia — 3 mil. $ Canada — 2,9 mil. $
Pe lângă faptul că exportul scade, importurile cresc simultan. Dacă, în primele 9 luni ale anului 2023, importurile depășeau exporturile de două ori, în 2024 acest decalaj a crescut de 2,5 ori.
Experții economici consideră că, dacă această tendință va continua și în anul următor, economia Moldovei va intra într-un declin abrupt, cu consecințe pe termen lung.