1.6 C
Chișinău

De ce ne înarmează? Uniunea Europeană sporește asistența militară pentru Moldova, care devine al doilea beneficiar al sprijinului militar, după Ucraina

Uniunea Europeană sporește asistența militară pentru Moldova, astfel, țara noastră devine al doilea stat după Ucraina în ce privește volumul de sprijin acordat în acest domeniu. Despre asta a anunțat ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, în cadrul unei conferințe de securitate, care s-a desfășurat la Chișinău.

JANIS MAZEIKS, Ambasadorul UE în Moldova

Din 2021 până în 2024, suportul Uniunii Europene pentru forțele armate moldovenești a atins 137 de milioane de euro, făcând Moldova al doilea cel mai mare recipient al suportului în această privință și intenționăm să continuăm acest lucru.

Mazeiks a menționat că asigurarea păcii pe continent este una dintre sarcinile fundamentale ale UE, iar pentru ca Europa să fie sigură, este necesar să avem grijă de partenerii din regiunea Mării Negre. „Prioritățile noastre ar trebui să fie la Chișinău și la Kiev. Nevoile lor ar trebui să fie nevoile noastre. Fără o Moldova stabilă, nu va exista o Europă sigură”, a subliniat ambasadorul UE.

De menționat că, atât în UE și NATO, cât și în Moldova s- au declarat în repetate rânduri că nu există nicio amenințare militară directă pentru țara noastră din partea Rusiei. Și totuși, Occidentul înarmează intens Chișinăul. Mulți experți consideră că în acest fel UE își asigură o zonă tampon pentru apărare. Dar problema este că, pentru asta se folosesc nu doar granturi din partea UE, ci și împrumuturi pe care tot noi va trebui să le rambursăm și, ce este și mai grav – fonduri bugetare. Iar autoritățile moldovenești le obțin prin reducerea cheltuielilor pentru medicină și asistența socială.

Potrivit modificărilor operate la bugetul de stat și aprobate de guvern săptămâna aceasta, fondurile pentru Ministerul Apărării au fost majorate cu 9,3 milioane de lei. Totodată, bugetul pentru sănătate va fi redus cu peste 72,5 milioane de lei. Autoritățile intenționează să economisească 51 de milioane de lei din contul nevoilor sociale. În general, protecția socială a pierdut anul acesta 821,3 milioane de lei.

În 2023, bugetul Ministerului Apărării s-a dublat și a constituit 0,55% din PIB-ul țării. Anterior s-a anunțat că, în 2024acesta constituie circa 2 mil de lei și va atinge aproape 0,6% din PIB. Până în 2030, autoritățile planifică să majoreze bugetul apărării până la un procent din Produsil Intern Brut.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE