1.6 C
Chișinău

„Blocul Victoriei propune audierea oficialilor, dar PAS refuză să discute despre încălcările din alegeri și alte inițiative importante

Majoritatea parlamentară, formată din partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate, a respins și astăzi în cadrul ședinței Parlamentului propunerile opoziției. Inițiativele au vizat audierea mai multor șefi ai instituțiilor statului și chiar a premierului Dorin Recean. Deputatul Blocului Victorie, Vadim Fotescu a solicitat audierea ministrului de Externe, Mihai Popșoi, „cu privire la votul Republicii Moldova în cadrul Adunării Generale a ONU.

VADIM FOTESCU, deputat Blocul Victorie

Republica Moldova este „una dintre cele trei țări din cele 190 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite care nu au votat pe o problemă de importanță umanitară specială legată de Republica Cuba. Cum pot fi numite astfel de state care sunt de acord, din cauza jocurilor politice, să condamne o întreagă națiune la foamete și suferință? De asemenea, atragem atenția asupra faptului că Republica Moldova a refuzat să voteze o rezoluție ce condamnă glorificarea nazismului. Ministerul, în opinia noastră, trebuie să explice poziția statului cu privire la aceste subiecte.) (BETA) Propunerea lui Fotescu a fost supusă votului, însă nu a acumulat numărul necesar. La aceeași ședință, deputatul Reghina Apostolova a cerut audierea premierului Dorin Recean și a secretarului general al Guvernului, Artur Mija.

REGHINA APOSTOLOVA, deputat Blocul Victorie

Cu privire la alocarea a 36 de milioane de euro pentru remunerarea funcționarilor publici loiali guvernului, sub pretextul promovării ideilor europene în timp ce oamenii de rând, lăsați în voia sorții, în condițiile crizei sociale și energetice. Guvernul trebuie să explice care sunt prioritățile de finanțare și de ce anumiți funcționari PAS sunt considerați mai importanți decât întregul popor al Moldovei.

Solicitarea parlamentarului a întrunit doar 17 voturi, număr insuficient pentru a fi inclusă în ordinea de zi. Nici inițiativele deputatului Marina Tauber nu au fost votate pentru a fi discutate.

MARINA TAUBER, deputat Blocul Victorie

Aș vrea încă odată să aduc aminte tuturor de încălcările grave care au fost depistate în aceste alegeri și în cadrul referendumului și noi solicităm audierea conducerii CEC, Angelica Caraman și ministrului Afacerilor Externe, Mihai Popșoi cu privire la gravele încălcări.

Supun votului inițiativa doamnei deputat. Inițiativa a întrunit 18 voturi. Vă mulțumesc.

Prea puține pentru a fi analizată în plen. De altfel, nu este pentru prima dată când proiectele opoziției nu sunt incluse pe ordinea de zi a Parlamentului. În acest context, Asociația Promo- Lex, care monitorizează activitatea legislativului, a declarat în repetate rânduri că majoritatea parlamentară restrânge drepturile colegilor săi din opoziție și încalcă regulamentele parlamentare.

Astfel, conform Regulamentului, inițiativele fracțiunilor parlamentare de opoziție, precum și ale deputaților din opoziție fără partid, au prioritate în formarea ordinii de zi a primei ședințe plenare din fiecare a șasea săptămână de la începutul sesiunii

parlamentare. „În timpul sesiunilor parlamentare ar trebui să fie organizate două-trei ședințe dedicate proiectelor opoziției, dar, din păcate, acest lucru nu se întâmplă”, a declarat Promo-LEX într-unul din rapoartele sale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE