10.5 C
Chișinău

Poluarea atmosferică din Moldova depășește limitele recomandate de OMS: AccuWeather semnalează concentrații ridicate de praf și funingine

Concentrația substanțelor dăunătoare în aer pe teritoriul țării noastre depășește semnificativ limitele admise. O arată datele platformei americane AccuWeather. Specialiștii au constatat cel mai ridicat nivel de particule de praf și funingine pe scala de contaminare, depășind limitele maxime pentru poluarea pe o durată de 24 de ore, stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.

În avertizarea de pe site-ul platformei AccuWeather se menționează că „particulele fine de sub 2,5 microni, care ajung în plămâni și în sistemul circulator, pot duce la probleme grave de sănătate”.

În legătură cu acest subiect, Canal 5 a contactat Ministerul Mediului. Vasile Parașciuc, șeful interimar al laboratorului din cadrul ministerului, ne-a răspuns că situația nu este atât de critică și că nu există motive de panică, iar poluarea despre care au avertizat experții americani reprezintă un amestec de praf și particule de gaze de eșapament.

VASILE PARAȘIUC, șef interimar al laboratorului Ministerului Mediului

Cu 24 de ore în urmă, au fost depistate careva depășiri, depășiri neesențiale.

Au fost monitorizate la stația automată din Chișinău și la stația automată de tip rural din satul Mateuți, raionul Rezina. ele sunt niște particule mici, într-adevăr pot afecta sănătatea populației dar dacă depășește rezonele esențiale nu afectează atât de tare sănătatea populația.

Sunt particule solide care se află în urma transportului public, merge pe stradă sau și praful național nu este niște particule poluante sau aduse din altă parte. Este un praf local să spunem

Potrivit lui Vasile Parașciuc, cea mai mare concentrație de praf și smog este înregistrată pe teritoriul Chișinăului, unde norma de poluare în orele de vârf este uneori depășită de 1,5 ori.

Conform recomandărilor OMS, în perioadele cu niveluri ridicate de poluare a atmosferei, cetățenilor, în special celor cu afecțiuni respiratorii, li se recomandă să limiteze timpul petrecut în aer liber și activitățile fizice de lungă durată până când valorile poluării vor scădea la nivele acceptabile.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE