16.1 C
Chișinău

O treime din populație va avea peste 60 de ani până în 2040. Cum va afecta acest lucru economia țării?

Situația demografică în Republica Moldova devine tot mai gravă. Populația îmbătrânește, tinerii pleacă masiv peste hotare, la muncă, pentru a-și putea întreține familiile, iar, de la an la an, se nasc tot mai puțini copii, țara noastră regăsundu-se printre primele 10 state cu cea mai mucă natalitate, potrivit datelor publicarte de portaul Statista. Suntem aproape de momentul, în care o treime dintre cetățenii din Moldova vor avea peste 60 de ani, iar în aceste condiții, nu putem vorbi despre o dezvoltare economică a țării, spu experții.

Moldova îmbătrânește. Până în 2040, fiecare a treia persoană din țară va avea peste 60 de ani, se menționează într-un comunicat al Ministerului muncii și Protecției Sociale. Și datele Biroului Național de Statistică confirmă dezastrul demografic spre care se îndreaptă țara noastră. „Ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în continuă creştere, notează BNS, cu precizarea că, în ultimii cinci ani, se constată creșterea ponderii vârstnicilor din grupa de vârstă 70-74 de ani.

Coeficientul de îmbătrânire a populaţiei, care la începutul anului 2024 era de 25,2%, corespunde unui nivel înalt de îmbătrânire demografică. în doar patru ani acesta a crescut cu tocmai 3,5 puncte procentuale, mai arată datele statistice.

Solicitat de Canal 5 să comenteze aceste cifre, expertul în demografie Valeriu Sainsus a confirmat faptul că procesul de îmbătrânire demografică este unul alert. Mai mult, potrivit lui, în unele regiuni ale țării, cum ar fi, de exemplu, partea de nord, gradul de îmbătrânire a populației a atins aproape 40 la sută, iar acest lucru are consecințe grave și pentru economie.

VALERIU SAINSUS, demograf

De fapt, avem un grad de îmbătrânire 23%, 24% la nivel de țară a populației din Republica Moldova. Trebuie să spun că avem probleme pe aspect strict economic, ceea ce înseamnă că intrăm într-o dependență mare economică a populației, ceea ce înseamnă că capacitatea de producere a țării se reduce și trece în dependența mare și economică și demografică.

De fapt, este compromisă dezvoltarea economică, pentru că dezvoltarea economică trebuie să fie însoțită de o dezvoltare demografică iar din perspectiva timpului nu avem această dezvoltare demografică. Tot aici trebuie să spun că vor fi implementate destul de anevoios inovațiile tehnice și tehnologice și din contextul perspectivei de dezvoltare economică.

De asemenea, expertul a ținut să mai menționeze că că o problemă mare, ce afectează Republica Moldova este, desigur, migrația și aceasta va exista atât timp cât va exista diferența dintre pentru muncă necalificată peste hotare, cu un salariu mare și un job calificat în Republica Moldova cu o remunerare mai mică.

Totodată, expetul mai afirmă că doar o politică demografică coerentă ar putea salva situația.

VALERIU SAINSUS, demograf

Probabil că este o situație aparte în contextul realităților din Republica Moldova. De fapt, se folosesc doar oportunități din contextul în care vorbim de creșterea vârstei de pensionare. Aceasta este unica oportunitate pe care o putem să o folosim la moment dar din perspectiva de lungă durată sunt necesare politici demografice coerente pentru redresarea situații structurii demografice a țări.

În Republica Moldova, la începutul anului 2024 locuiau 610,7 mii persoane în vârstă de 60 ani şi peste, ceea ce constituie peste 25,2% din totalul populației cu reședință obișnuită.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE