Întrebare întrebătoare: cum a ajuns drona descoperită la periferia Chișinăului, să se bage sub un morman de crengi? La această întrebare, complicată, între ghilimele, nici măcar ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, nu a știut să răspundă.
Asta după ce, marți, în spațiul public a apărut o fotografie cu locul căderii obiectului zburător în zona Arenei Chișinău. Totuși, ceea ce cunoaște sigur Nosatîi este că avem nevoie de noi radare care să poată depista și nimici dronele, așa cum, sistemele de monitorizare, care există deja, dar și cele cumpărate cu milioane de euro, nu le poate depista.
Poza cu drona și locul în care a căzut a stârnit amuzament în spațiul public. Lumea s-a întrebat în comentarii cum poate un aparat de zbor să cadă direct sub mai multe crengi practic împletite.
Sub postare aceștia au scris că ”Toamna de obicei cad frunzele, iar în locurile unde cad dronele, cad ramuri” și presupun că obiectul ar fi unul artizanal. ”Chiar și cu crenguțe a fost acoperită”, scrie un alt internaut.
Canal 5 a încercat să afle de la ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, cum explică faptul că drona s-a băgat sub mai multe ramuri, însă nici el nu-și poate explica acest lucru.
ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării
– Domnule ministru, puteți să ne explicați cum această dronă a
ajuns sub crengi să fie depistată, de cine, cum a ajuns acolo?
– Nu pot să explic, nu pot să explic acest fenomen.
Ministrul a părut să nu știe nici ce caracteristici are drona, lucru care se vede din comunicarea cu echipa noastră.
ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării 02:52 – 03:11 (MUSCA) 03:17 – 03:32
– Ce dotări are, ce caracteristici are această dronă?
– Sunt caracteristici la dvs acolo în telefon, vedeți-le și așa mai departe. Eu doar vreau să le menționez că compozitul care este nu permite, într- adevăr, să fie detectate de radarele pe care le avem noi în dotare.
– De cât combustibil are nevoie această dronă ca să ajungă din Rusia, să traverseze Ucraina și să ajungă pe teritoriul țării noastre?
– Iarăși, dacă citiți acolo la dvs tot scrie, aceste drone au raza…
– Nu scrie nimic aici, eu am notițele mele și vă întreb pe dvs.
– Da, aceste drone au raza de zbor 1000 – 1300 de kilometri.
Nici noul ministru al Afacerilor Interne, Daniela Misail- Nichitin, nu a putut să explice cum se face că drona a fost găsită ascunsă sub crengi.
DANIELA MISAIL-NICHITIN, ministrul Afacerilor Interne
– Doamna ministru, dar cum se face că această dronă era sub…?
– Chiar vă rog să vă adresați la colegii de la Inspectoratul General al Poliței, ei sunt cu partea operațională.
-Dar dvs nu ați văzut…?
Ministrul Apărării a exprimat convingerea că dronele de acest tip sunt lansate direct de pe teritoriul Federației Ruse.
De asemenea, el a menționat că ministerul explorează opțiuni pentru achiziționarea unor noi sisteme care vor permite detectarea, identificarea și distrugerea dronelor ce pătrund în spațiul aerian al Republicii Moldova, însă a evitat să precizeze când vor avea loc aceste achiziții și care vor fi costurile, având în vedere că țara noastră a achiziționat deja radare de milioane de euro, care nu sunt capabile să depisteze toate tipurile de drone sau rachete.