Deși, acum o lună, șefa statului Maia Sandu dădea asigurări că instituțiile de forță și reprezentanții din justiție dețin probe despre cei 300 de mii de cetățeni care și-ar fi vândut votul, Ministerul de Interne le caută până în prezent.
Se pare că și Adrian Efros a plecat de la cârma Ministerului, tot în căutarea probelor. De altfel, și proaspătul ministru al MAI, Daniela Misail-Nichitin spune că organele de drept încă investighează cazurile de corupție electorală.
În același timp, noul ministru a emis un prim ordin, din care se subânțelege că acțiunile organului de conducere nu sunt chiar atât de importante, precum însuși felul în care te impui în fața subalternilor, lucru care, probabil, nu i-a reușit lui Adrian Efros.
Despre ce fel de ordin este vorba, aflați în următorul material.
Așa cum Adrian ECAfros a plecat din funcția de ministru de la Interne fără a mai prezenta probe reale despre presupusele 300 de mii de voturi cumpărate, am vrut să aflăm de la noul ministru dacă ni le va prezenta dumneaei și câte persoane și-au demonstrat vinovăția în instanțele de judecată. Însă nici Daniela Misail-Nichitin nu ne-a putut oferi un răspuns clar, menționând doar că, deși alegerile au trecut, investigațiile nu se opresc.
DANIELA MISAIL-NICHITIN, ministrul Afacerilor Interne
Investigațiile continuă, perchezițiile continuă. Cunoașteți din declarațiile colegilor de la poliție și procuratură că aceste investigații sunt complexe și ele necesită inclusiv timp.
Despre probe și dovezi nu cunoaște nici ministra Justiței Veronica Mihailov-Moraru, care ne-a sugerat să apelăm la Procuratura Generală.
VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministra Justiției
– Referitor la corupția electorală, doamna Moraru, totuși la câte persoane s-a demonstrat vinovăția în instanțe? – Nu am asemenea informații la moment.
Cunoaștem că au fost documentate peste 2.000 de procese verbale ce ține de coruperea alegătorilor. În instanța de judecată Procuratura a transmis mai multe dosare ce ține de coruperea alegătorilor, dar și de finanțarea ilegală, cred că datele exacte urmează de la procuratură să le obțineți.
Cât despre listele cu presupușii ”trădători ai patriei”, care au fost scurse în spațiul public și au stârnit un val dedezbinare , incitare la ură și reacții dure în adresa oamenilor, cărora nu le-a fost demonstrată vinovăția, ministrul de la Interne nu a putut să ne spună dacă cel care a scurs datele a fost reținut și pasat responsabilitatea pe IGP.
DANIELA MISAIL-NICHITIN, ministrul Afacerilor Interne
– Poliția a găsit acea persoană care a scurs lista persoanelor ”trădători de patrie” în spațiul public, a fost depistată, pedepsită? – Eu vă rog, cu detalii sau informații de caracter operativ să vă adresați la serviciul de presă al Inspectoratului General al Poliției.
Totuși, se pare că preocupările noului ministru sunt altele decât cele de a lupta cu adevărații infractori, iar primul ordin al noului șef de la MAI a fost de a indica tuturor angajaților să se aboneze la contul oficial de Facebook și Twiter al Danielei Misail- Nichitin. Solicitat de Canal 5, serviciul de presă al MAI ne-a comunicat că acesta nu este altceva decât ”o procedură standard a
Direcției Informare, Comunicare cu Mass-Media, Protocol și Ceremonial a MAI pentru anunțarea angajaților cu privire la modalitățile multiple de informare despre activitatea și programul noului sosit în echipa MAI, în cazul dat ministra de interne”.
De asemenea, am solicitat de la Procuratura Generală să ne spună câte dosare cu privire la coruperea electorală se află în instanțele de judecată, până în prezent, și la câte persoane a fost demonstrată vinovăția în instanțele de judecată, însă nu am primit un răspuns.
Nici IGP nu ne-a răspuns dacă a fost sau nu pedepsit acel ofițer care a scurs în spațiul public lista cu așa-zișii ”trădătorii de patrie”. Cu privire la coruperea electorală, anterior, prcurorul general a spus că doar 35 de persoane au statut de învinuit, iar poliția a întocmit 2.000 de procese verbale.
În timpul campaniei electorale, oamenii legii au organizat o adevărată vânătoare împotriva cetățenilor care au alte viziuni decât cele ale partidului de la guvernare PAS, efectuând sute de percheziții și descinderi la casele oamenilor, dar și la reprezentanții Blocului Politic ”Victorie”, care au calificat aceste acțiuni abuzive.