10.5 C
Chișinău

De ce PAS nu este inclus? CEC verifică finanțele a cinci partide și ale candidatei Victoria Furtună, dar refuză să explice criteriile de selecție

 CEC-ul face verificări la sânge, vrea să știe de unde vin banii în bugetul a cinci partide politice, dar și cum a fost finanțată campania electorală a Victoriei Furtună, candidat independent.

Controlul a început în 6 noiembrie curent și va dura până în luna martie a anului viitor. Autoritatea electorală nu a declarat însă în baza căror criterii au fost selectate aceste formațiuni, dar și candidatul.

CEC-ul anunță într-un comunicat că vrea să vadă cum a fost finanțată campania electorală a candidatului independent Victoria Furtună, dar și de unde vin banii în bugetele Partidului pentru Viitorul Moldovei, Partidului „Renaștere”, formațiunii ”Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, Partidului Politic „Șansă” și Partidului Politic „Victorie”. Autoritatea electorală anunță că verificările vor fi compexe și minuțioase.

Unei analize detaliate nu va fi supusă însă și formațiunea de la putere, Partidul Acțiune și Solidaritate, și candidata sa Maia Sandu, asta deși de nenumărate ori au fost reclamate suspiciuni de finanțare ilegală, inclusiv declarațiile liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a menționat că, PAS ar fi utilizat 90 de milioane de euro timp de jumătate de an, inclusiv în campania electorală, dar și având în vedere observațiile mai multor ONG-uri de utilizare abuzivă a resurselor administrative.

Controlul partidelor, supuse și anterior presiunilor din partea puterii, va fi efectuat de către un grup de lucru instituit prin dispoziția președintelui CEC.

Autoritatea electorală anunță că investigația se va realiza prin analiza documentelor primare contabile, a informației recepționate de la organele electorale ierarhic inferioare, autorități publice, bănci, furnizori de servicii media, difuzori de publicitate proprietari sau gestionari ai dispozitivelor de publicitate fixă sau mobilă.

Am încercat să aflăm pe baza căror criterii au fost selectate partidele și candidații care vor fi verificați mai amănunțit, de ce a fost ales candidatul Victoria Furtuna și de ce Partidul PAS nu se regăsește pe listă, având în vedere criticile aduse de mai multe formațiuni și candidați care au semnalat suspiciuni de finanțare ilegală a acestuia. Vicepreședintele CEC, Pavel Postică, nu a răspuns la telefon.

Nu a reacționat la apelurile noastre nici Victoria Furtună, contactată de Canal 5 pentru un comentariu cu privire la subiect.

Anterior, fostul procuror a declarat că acestea sunt niște presiuni din partea instituțiilor statului deoarece din momentul înregistrării grupului de inițiativă în susținerea sa și până la 20 octombrie curent, a prezentat și argumentat fiecare bănuț donat și utilizat pentru promovarea candidaturii sale.

Președintele Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca nu ne-a răspuns la telefon pentru un comentariu. Nici celelalte formațiuni nu au reacționat la decizia Comisiei, dar anterior au afirmat, cu privire la modul lor de finanțare, că se face transparent, iar rapoartele acre atestă acest lucru au fost prezentate de fiecare dată la solicitarea CEC-ului.

Instituția electorală mai precizează că, verificările se vor finaliza cu întocmirea unor rapoarte distincte pentru fiecare entitate supusă controlului, ce va cuprinde principalele aspecte, constatări și eventuale recomandări, semnate de conducătorul grupului de lucru și membrii acestuia.

De menționat că, verificările se încheie la anul când vor avea loc și alegeri parlamentare.

 

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE