16.1 C
Chișinău

Cum se vor face controalele pentru compensațiile de căldură: Detalii despre anchetele sociale

Unii dintre cetățenii care au solicitat compensații pentru căldură în acest sezon se pot pomeni cu inspectorii la ușă. Potrivit responsabililor de la Ministerului Muncii și Protecției Sociale, este vorba despre o anchetă socială care se realizează pentru a asigura distribuirea echitabilă a compensațiilor prin programul guvernamental „Ajutor la contor”. Am întrebat-o pe comunicatoarea Ministerului, Diana Blănaru, de când vor începe verificările, dar și ce se va întâmpla în cazul în care oamenii vor refuza colaborarea cu echipele, însă aceasta nu ne-a răspuns la mesaje.

Unii dintre solicitanții de compensații pentru căldură ar putea avea parte de o vizită a inspectorilor din cadrul comisiei constituită prin ordinul ministrului Muncii și Protecției Sociale. Din grupul de control face parte un asistent social, un reprezentant al societății civile și un reprezentant al autorităților publice locale. Șefa Serviciului de Informare și Comunicare cu Mass-media al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Diana Blănaru a declarat pentru Canal 5 că această procedură se efectuează în două situații: atunci când mai multe gospodării folosesc un contor comun sau când solicitanții nu pot furniza un cod IDNP, deținând un act de identitate provizoriu.

Scopul anchetei sociale, potrivit comunicatoarei este de a verifica corectitudinea datelor din cererile depuse și de a preveni eventuale abuzuri. Astfel, comisia se deplasează la domiciliul solicitantului pentru a verifica informațiile furnizate în cererea depusă pe platforma compensatii.gov.md.

Pentru ca procesul de validare a cererilor să decurgă într-un mod corect și eficient, Ministerul Muncii a chemat cetățenii să colaboreze cu echipele care efectuează anchetele sociale. Șeful serviciului de presă al Ministerului Muncii, Diana Blănaru a precizat că este important ca aceștia să permită accesul reprezentanților autorităților competente, astfel încât informațiile declarate în cerere să poată fi verificate și confirmate.

Întrebată de Canal 5 de când vor începe verificările și despre posibilele consecințe pentru persoanele care refuză să colaboreze cu inspectorii, comunicatoarea Ministerului Muncii nu a răspuns la mesaje.

Menționăm că, de la demararea înscrierilor pentru compensații pentru energie în sezonul rece 2024-2025, au fost depuse peste 556 mii de cereri din partea cetățenilor. Ministerul Muncii și Protecției Sociale precizează că, pentru a beneficia de ajutor pentru luna noiembrie, persoanele interesate trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md până pe 28 noiembrie. Pe parcursul sezonului rece, cererile pot fi depuse în orice moment, însă suportul financiar nu va fi acordate retroactiv.

Amintim că, în acest an, prin decizie guvernamentală, compensațiile vor fi alocate cetățenilor sub formă de plăți directe pe card sau la poștă și nu vor mai fi incluse automat în facturi, așa cum s-a întâmplat în sezonul 2022-2023. În acest an condițiile s-au înăsprit, astfel autoritățile vor analiza cererile prin intermediul mai multor filtre, cum ar fi veniturile declarate, valoarea proprietăților, consumul de energie din anul precedent și statutul fiecărui membru al gospodăriei. Bugetul alocat de Guvern în acest sens va depăși 1,1 miliarde de lei, în timp ce în sezonul 2022-2023 bugetul a fost de 5 miliarde de lei, adică cu aproape 4 miliarde de lei mai puțin.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE