Moldova continuă să plătească mai mult pentru gazul natural, iar toate aceste achiziții se fac pe seama contribuabililor. În loc să cumpere gaz mai ieftin, autoritățile noastre din domeniul energetic achiziționează gaz scump.
Așa consideră fostul premier și lider al PLDM, Vlad Filat, care, doar pe baza lunii noiembrie, a calculat pierderi de 240 de milioane de lei. Potrivit lui, aceasta este o dovadă a „eficienței energetice” și a „managementului responsabil” a regimului de la putere, Sandu-PAS.
Președintele interimar al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat într-un comentariu pentru postul nostru de televiziune că, în prezent, Moldova, practic, refuzând livrările directe de la „Gazprom”, cumpără gaz pe piața liberă, unde prețul variază zilnic, astfel încât nu este corect să compari cotațiile bursiere dintr-o zi cu cele dintr-o altă zi, chiar și cu o diferență de o săptămână.
Vor fi suficiente rezerve de gaz pentru Moldova în această iarnă? Vor crește tarifele pentru consumatorii obișnuiți și despre ce intenționează ministrul Energiei, Victor Parlicov, să negocieze cu „Gazprom” la Sankt Petersburg? Despre toate acestea în reportajul următor.
240 de milioane de lei, adică mai mult de 12,5 milioane de euro pentru gaz — atât consideră Vlad Filat că au plătit consumatorii moldoveni în plus, doar dintr-o tranzacție, încă la începutul lunii noiembrie.
Pe canalul său de Telegram, Filat a scris că, încă pe 6 noiembrie, Moldova a făcut o ofertă pe piața internațională pentru achiziționarea gazului la prețul de 41,92 euro pe megavat-oră și a primit o ofertă de 42,5 euro. Dar ulterior a respins această ofertă și, pe 11 noiembrie, a cumpărat gaz la prețul de 47,2 euro. Filat a numit acest lucru „Cronica achizițiilor eficiente, conduse de ministrul energiei, Victor Parlicov: Cum să plătești mai mult pentru mai puțin”.
VLAD FILAT, liderul PLDM
„Într-o demonstrație remarcabilă de „eficientizare energetică”
și „administrare responsabilă”, guvernarea ne arată încă o dată cum NU trebuie gestionate resursele publice.
Incoerență în decizii: dacă prețul inițial propus de „Moldovagaz”, de 42,5 euro/MWh a fost prea mare, ce justifică acordul pentru prețul de 47,82 euro/MWh, la doar câteva zile distanță? Lipsă de responsabilitate: o astfel de practică sugerează, cel puțin, o administrare îndoielnică, ridicând întrebări despre transparență și competență. Întrebarea principală este: cine va răspunde pentru aceste pierderi?”
Într-un comentariu pentru postul nostru de televiziune, președintele interimar al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat că, pe lângă prețul gazului pe piața internațională, în momentul respectiv, este important să se ia în considerare și volumele de gaz achiziționate. Pentru a înțelege: în prezent, Moldova primește, conform unui contract cu „Gazprom”, gaz natural în cantitate de doar 5,7 milioane de metri cubi pe zi, adică aproximativ 2 miliarde de metri cubi pe an. Întreg acest volum ajunge în regiunea transnistreană.
În schimb, Centrala de la Cuciurgan acoperă peste 80% din necesarul de energie electrică al malului drept al Moldovei, la un preț redus. Restul cantității de gaz necesar Moldovei este achiziționat de pe piețele internaționale, de la traderi europeni sau de la companii intermediare, care de multe ori vând același gaz rusesc, dar la prețuri mai mari.
Acum, fiecare să-și facă propriile concluzii — ce este mai avantajos, livrările directe de la producător, la un preț fix, sau contractele pe termen scurt, cu prețuri de piață care sunt uneori greu de prevăzut.
VADIM CEBAN, președintele interimar al „Moldovagaz”:.
„EnergoCOM”, ca furnizor și trader, cumpără gaz pe piață și îl vinde pe bursă. Pe bursă cumpărăm gaz și în funcție de ofertele disponibile în acel moment pe piață, decidem dacă cumpărăm sau nu. Prețul se schimbă zilnic. Prin urmare, nu este corect să compari prețurile dintr-o zi cu cele din alta.
Prețurile sunt diferite, pentru că uneori prețul este de 41, alteori 45 sau 47, în funcție de volumul achiziționat. Să zicem că am achiziționat o cantitate mare de gaz în august, septembrie, octombrie și noiembrie, și la prețuri diferite.
Dar prețurile au fost mult mai mici atunci, iar ceea ce cumpărăm acum se referă la volumul din ianuarie. Deci, ianuarie este întotdeauna mai scump, pentru că vorbim despre prețuri forward.
Prețul forward este prețul la care se poate încheia un contract pentru cumpărarea sau vânzarea unui activ la un moment viitor stabilit spre deosebire de prețul spot, care este prețul pentru cumpărarea sau vânzarea activului acum, conform condițiilor pieței spot. De obicei, gazul este achiziționat la prețuri forward pentru 2-3 luni înainte.
Potrivit lui Vadim Ceban, compararea prețurilor de achiziție ale gazului și evaluarea cât de favorabile sunt pentru Moldova se va putea face în decembrie-ianuarie.
El a recunoscut însă că, în prezent, prețul gazului pe piața europeană crește din nou.
Întrebarea majoră care îi preocupă atât pe oameni de afaceri, cât și pe consumatori, este: va crește tariful la gaz pentru consumatorii finali în această iarnă, având în vedere creșterea prețului pe piața liberă?
VADIM CEBAN, președintele interimar al „Moldovagaz”
Acum nu pot să spun, dar acest subiect este sub controlul nostru. 08.13 Există cerințe legale, iar dacă veniturile reglementate depășesc cu mai mult de 1% cheltuielile față de cele planificate în tarif, atunci avem dreptul să solicităm o ajustare.
Până acum, nu am atins acest prag. Totul depinde de prețul gazului pe care îl cumpărăm acum, acesta este indicatorul principal, dar trebuie luate în calcul și volumul consumului și, nu uitați, au crescut și tarifele de transport.
Vadim Ceban a comentat și recentele declarații ale ministrului energiei, Victor Parlicov, privind o posibilă vizită la Sankt Petersburg pentru negocieri cu „Gazprom”.
VADIM CEBAN, președintele interimar al „Moldovagaz”
Nu am discutat încă acest subiect cu ministrul, dar se vorbește despre o astfel de posibilitate.
Totul depinde de decizia ministrului, când această călătorie, aprobată de „Gazprom”, va putea avea loc. Sunt multe subiecte de discutat: tranzitul, datoriile, managementul „Moldovagaz”, multe chestiuni de natură corporativă și comercială.
Situația devine interesantă. De la venirea la putere, regimul Sandu-PAS a făcut tot ce a putut pentru a renunța la colaborarea cu furnizorul rus de gaz.
Chiar au anunțat cu mândrie partenerii externi că, în Moldova, nu există nicio moleculă de gaz rusesc. Acum, însă, se pare că au apărut multe probleme, în special datorii față de „Gazprom”, pe care regimul refuză să le plătească. A venit timpul negocierilor. Dacă se vor înțelege și despre ce vor discuta – timpul va arăta.
Până acum, toate încercările de a înlocui gazul rusesc cu gaz lichefiat american nu au avut succes. Iar despre achiziția de gaz lichefiat american, promovată în aprilie, nimeni nu mai vorbește. Motivul este simplu și evident: prețul prea mare.