Decizia actualului președintelui american Joe Biden de a permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei a provocat reacții controversate atât în țara sa, cât și în întreaga lume.
Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a venit cu o reacție, afirmând că va face totul pentru a-l opri pe Biden, iar reprezentanții mai multor țări europene s-au declarat categoric împotriva unei noi escaladări a conflictului.
Pe de altă parte, șeful diplomației Europene, Josep Borrell, a spus că inițiativa SUA corespunde dreptului internațional, iar secretarul general al NATO nu vede niciun motiv pentru restricții.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, consideră că administrația Biden a provocat o nouă rundă de conflict, prin faptul că a permis să fie bombardate orașele rusești cu pachete cu rază lungă de acțiune. El a promis că îl va opri pe Joe Biden, care, potrivit lui, practic a cufundat lumea într-un război global.
DONALD TRUMP, președintele ales al SUA
Refuz să mă împac cu o nouă rundă a războiului nesfârșit din Ucraina. Am nevoie de pace, dar ei au nevoie de bani și de conflict! Chiar dacă asta înseamnă că ne împing către pragul celui de-al Treilea Război Mondial, ceea ce, dacă să fim sinceri, deja se întâmplă și foarte rapid.
Miniștrii de externe ai UE nu au ajuns la o decizie comună în ajunul ridicării restricțiilor privind utilizarea armelor occidentale pe teritoriul Federației Ruse. Fiecare țară decide pentru sine, a declarat șeful diplomației europene Josep Borrell.
Acesta a mai remarcat că permisiunea SUA pentru Kiev de a lovi în interiorul Rusiei este „în conformitate cu dreptul internațional” și crede că toate țările UE vor urma acest lucru.
Înainte de reuniunea șefilor Ministerelor Apărării ale Uniunii Europene de la Bruxelles, Borrell a menționat că „După discuții îndelungate, președintele Biden a permis folosirea armelor cu rază lungă de acțiune – până la 300 de kilometri în interiorul teritoriul Rusiei.
Este o veste foarte bună pentru Ucraina, ei au cerut acest lucru… În UE – aceasta ține de competența națională, unele țări urmează deja deschis această cale, altele o fac tacit, unii nu s-au pronunțat încă, dar eu sunt sigur că vor urma exemplul Statelor Unite, permițând lupta cu Federația Rusă pe teritoriul Rusiei… Acesta corespunde în totalitate normelor de drept internațional.” , a spus Borrell.
JOSEP BORRELL, șeful diplomației europene
După discuții îndelungate, președintele Biden a permis folosirea armelor cu rază lungă de acțiune – până la 300 de kilometri în interiorul teritoriul Rusiei. Este o veste foarte bună pentru Ucraina, ei au cerut acest lucru…
În UE – aceasta ține de competența națională, unele țări urmează deja deschis această cale, altele o fac tacit, unii nu s-au pronunțat încă, dar eu sunt sigur că vor urma exemplul Statelor Unite, permițând lupta cu Federația Rusă pe teritoriul Rusiei… Acesta corespunde în totalitate normelor de drept internațional.
Totuși, mulți oficiali europeni s-au pronunțat categoric împotrivă ca Ucraina să utilizeze arme cu rază lungă de acțiune în afara propriului teritoriu. Astfel, cancelarul german Scholz a declarat, din nou, că nu intenționează să furnizeze Kievului rachete Taurus și nici să aprobe lovituri în interiorul Rusiei, deoarece livrarea acestor rachete, conform caracteristicilor tehnice, necesită și asumarea responsabilității pentru controlul atacurilor țintite asupra Federației Ruse.
Ministrul italian de externe Antonio Tajani a declarat, în cadrul întrevederii șefilor diplomației UE la Bruxelles că „Poziția sa privind utilizarea armelor de către Ucraina nu s-a schimbat: acestea pot fi folosite doar pe teritoriul ucrainean”.
Și ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjártó, a condamnat decizia lui Biden de a permite Ucrainei să atace Rusia.
„Principalul promotor al războiului a întreprins un ultim atac disperat asupra noii realități Aceste forțe nici măcar nu par să se ferească de cel mai rău scenariu – extinderea războiului din Ucraina la scară globală”, a scris șeful Ministerului de Externe al Ungariei.
Prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a subliniat că „oricine sprijină decizia președintelui american Joe Biden, sprijină declanșarea celui de-al treilea război mondial”.
Totuși, sunt și alte opinii. Secretarul general NATO, Mark Rutte, răspunzând la o întrebare privind permisiunea SUA pentru Ucraina de a folosi rachete ATACMS pentru a lovi Rusia, a spus că Alianța a susținut întotdeauna că nu ar trebui să existe restricții privind furnizarea de armament Kievului.
„NATO a mai spus și anterior că, atunci când aliații livrează sisteme de arme către Ucraina, este mai bine să nu impunem restricții privind utilizarea lor”, a declarat Rutte reporterilor la Bruxelles. În același timp, el a menționat că deciziile finale cu privire la astfel de probleme trebuie luate separat de fiecare țară membră a Alianței care furnizează aceste arme.
Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat, la rândul său, că , dacă va fi acceptată și prezentată regimului de la Kiev, permisiunea pentru lovituri cu arme cu rază lungă de acțiune înseamnă, de fapt, o nouă rundă de tensiune. El a amintit că Vladimir Putin a formulat clar poziția Moscovei cu privire la astfel de măsuri.
Președintele rus a spus anterior că participarea directă a țărilor occidentale la conflictul ucrainean îi va schimba esența și că Rusia va fi obligată să ia decizii pe baza amenințărilor care se vor crea.