3.2 C
Chișinău

Rusia crește exporturile de gaze naturale către Europa, redirecționând volumele suspendate pentru Austria către țări precum Slovacia, Ungaria și Italia

Rusia exportă mai mult gaz către Europa, după suspendarea livrărilor către Austria. Volumele de gaze naturale destinate Austriei, care constituie 17 milioane de metri cubi, au fost cumpărate imediat de alte companii energetice din Uniunea Europeană.

Gazele rusești din rețea continuă să fie livrate către Slovacia, Ungaria, Cehia, Italia și Serbia. O cerere atât de mare pentru combustibilul albastru de la Gazprom se explică prin prețul său, tradițional mai scăzut, relatează Reuters

Tranzitul de gaze din Rusia către Europa se menține la

același nivel, în ciuda sistării, la 16 noiembrie, a livrărilor către cel mai mare cumpărător de pe această rută, compania austriacă OMV, cauzată de neînțelegerile privind plățile. Pentru volumele ge gaze rusești destinate Austriei s-au găsit alți cumpărători. Astfel, Slovacia continuă să mai primească gaze din Rusia, transmite Reuters, indicând volume stabile de gaze pe care Rusia continuă să le furnizeze către Europa tranzitând teritoriul ucrainean.

Rusia, care înainte de războiul din Ucraina era cel mai mare furnizor de gaze către Europa, urmare a politicii UE de reducere a dependenței față de resursele energetice rusești, a pierdut o parte semnificativă a clienților săi de pe continent. Cu toate acestea, gazul rusesc este încă vândut în volume semnificative către Slovacia și Ungaria, precum și către Cehia, cu care nu există însă un contract direct.

Volume mai mici sunt furnizate Italiei și Serbiei, notează publicația.
Gazprom a suspendat sâmbătă livrările către OMV, după ce compania austriacă a amenințat că va confisca o parte din gazele companiei de stat rusești, în calitate de compensație pentru un arbitraj pe care OMV l-a câștigat într-o dispută contractuală.

Livrările către Austria au rămas suspendate și pe parcursul zilei de duminică, însă volumul livrărilor totale zilnice către Europa prin Ucraina, care este principala rută de tranzit a gazului rusesc către UE – rămâne de 42,4 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce, potrivit Gazpom, corespunde nivelurilor obișnuite. anterior, Austria importa zilnic câte 17 milioane de metri cubi, iar acum, aceste volume își găsesc noi cumpărători în Europa.

Compania de stat slovacă, SPP, a declarat că primește, în continuare, gaz din Rusia și că alte țări cumpără mai mult, deoarece există încă „un mare interes” pentru gazul rusesc în UE.

O sursă Reuters care deține informații cu privire la livrările către Europa susține că gazul din Rusia este mai ieftin decât cel furnizat din multe alte surse, astfel încât volumele care erau destinate Austriei sunt rapid vândute altor companii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE