3.2 C
Chișinău

Întâlnirea Sandu cu reprezentanții partidelor: Cine a participat, cum au fost selectați și de ce mulți sunt nemulțumiți de rezultate.

Deși i-a chemat la Președinție să vorbească despre reforma justiției și corupția electorală, șefa statului Maia Sandu nu a prezentat și probe în susținerea declarațiilor despre presupusele 300 de mii de voturi cumpărate.

Liderii celor 18 formațiuni extraparlamentare au criticat lipsa de acțiuni din partea instituțiilor statului în lupta cu corupția și au declarat că Maia Sandu nu a scos un cuvânt despre acei cetățeni care și-ar fi vândut votul.

Unii s-au arătat nemulțumiți că printre ei au participat la discuții și politicieni care anterior au fost implicați în corupția politică, cum ar fi Eugeniu Nichiforciuc. La consultări însă nu a participat niciun partid din opoziție. Șeful cabinetului Președintelui, Adrian Băluțel a explicat că au fost selectate doar partidele care nu au fost implicate în acte de corupție din acest scrutin.

La consultări au fost invitate 21 de partide, însă au participat doar 18. Mai multe formațiuni au refuzat întrevederea. Printre cei carea au avut invitație este și liderul
Partidului ”Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, care însă a refuzat să participe la consultări și le-a catalogat drept formale, care nu vor rezolva nimic. El a venit totuși în fața Președinției și a declarat că, de fiecare, când participa la astfel de discuții, se alegea doar cu promisiuni din partea președintei, care, după asta, nu se mai ținea de cuvânt.

VASILE COSTIUC, liderul Partidului ”Democrația Acasă”

Noi astăzi am fost invitați să discutăm despre corupție politică. Ce poți să discuți cu partide extraparlamentare despre corupție politică, mai ales că o parte dintre aceștia chiar sunt corupți.  Corupția politică a ajuns la un nivel pe care nu l-a avut în 30 de ani Republica Moldova.

Cine-i vinovat? Unde-s instituțiile statului, unde e șeful de la SIS? Nu vrea nimeni să-și dea demisia, șeful de la Ministerul de Interne? Dar așa, știți cum iese? Fac o poză de acolo dintr-un capăt de masă, cu doamna președinte în capul mesei și noi toți stăm cuminciori, așa, cu mâinile pe genunchi și ascultăm ce ne spune de la tribună sau chiar dacă spunem ceva, oricum nu ne aude nimeni.

Cât despre de presupusele 300 de mii de voturi care, potrivit Maiei Sandu și celor din PAS, ar fi fost cumpărate, Vasile Costiuc a declarat că, după aproape o lună de când au fost făcute aceste declarații, nimeni nu a prezentat probe în acest sens, iar dacă informațiile se adeveresc, Costiuc cere să fie anulate rezultatele alegerilor și ale referendumului.

VASILE COSTIUC, liderul Partidului ”Democrația Acasă”

Nu am văzut public 300 de mii de voturi, să pună pe masă probe, unde sunt 300 de mii și o întrebare, dar dacă sunt 300 de mii de voturi cumpărate, înseamnă că scrutinele sunt viciate? Ele trebuiesc anulate. Și prezidențialele și referendumului. Că nu le prezintă e unul și doi, dacă ele sunt cu adevărat, scrutinele sunt anulate ambele, pentru că altfel sunt declarații iresponsabile ale șefului statului, care trebuiesc taxate.

După încheierea consultărilor, liderul Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, a criticat ineficiența autorităților în lupta cu corupția și a propus înăsprirea pedepsei pentru cei implicați în acte de corupție. El a spus că i-a mai sugerat șefei statului să-și aleagă atent aliații politici, făcând referire la unii participanți la discuții care ar fi implicați în cumpărarea deputaților pe vremea lui Plahotniuc, dar și în corupție electorală, fără a da nume.

DRAGOȘ GALBUR, liderul Partidului Național Moldovenesc

Partidul Național Moldovenesc a propus ca persoanele care sunt prinse în flagrant de organele de drept că au luat mită electorală sau au dat, dincolo de amenzile pe care primesc până la 37,5 mii de lei să fie private de dreptul de a participa la orice tip de alegeri sau referendum pe un termen mai mare.

Astăzi la masa care am fost acum la Președinție, printre cei invitați au existat și persoane care anterior au făcut exact același lucru, adică au corupt alegători, au corupt președinți de raioane.

La rândul său, președintele Partidului Politic ”Puterea Oamenilor”, Ruslan Codreanu, care la fel, a fost prezent la consultări, a declarat pentru jurnaliști că Maia Sandu, având tot controlul în stat, nu a înregistrat rezultate în lupta cu corupția.

Codreanu a mai spus că, în cadrul consultărilor, nu s-a discutat despre pretinsele 300 de mii de voturi cumpărate, despre care anterior declara Sandu.

RUSLAN CODREANU, liderul Partidului Politic ”Puterea Oamenilor”

În patru ani de mandat, având toate structurile în stat și tot controlul instituțiilor de drept, rezulatele la lupta cu privire la finanțările ilegale a partidelor au fost să zic slabe. S-au menționat câteva instituții unde era deja asteptat să fie demisii, dar din păcate noi nu am văzut aceste demisii până la momentul de față.

– Cum credeți de ce până în prezent nu sunt probe concrete de corupere?

– Aceasta la fel a fost una din întrebările noastre, de ce până în prezent de când au fost făcute declarații mari, noi nu vedem nici dosare penale și nimeni nu este vinovat. Nu este condamnat.

La consultări a participat și liderul Mișcării Respect Moldova, Eugeniu Nichiforciuc. Amintim că, anterior, Maia Sandu declara că acesta ar fi suspectat de scheme re corupție.

RO MAIA SANDU, președintele RM

Despre schemele lui Nichiforciuc și Andronachi știu și copiii de la grădiniță, numai instituțiile noastre de combatere a corupției nu vor să știe despre aceste scheme.

Și dacă acestea erau declarațiile Maiei Sandu în 2021, iată că acum, șefa statului s-a așezat la aceeași masă cu Eugeniu Niciforciuc să dezbată tocmai lupta cu corupția. Cu toate acestea, în fața jurnaliștilor, Nichiforciuc a fost foare generalist în declarațiile sale referitor la acest subiect.

Noi ca formațiune politică am atenționat și am făcut apel încă în perioada campaniei electorale locale, când am făcut un apel și am atenționat că se cumpără voturile cetățenilor. S-a venit cu mai multe propuneri conceptuale, sperăm care vor fi luate în calcul și discutate cu structurile responsabile de acest domeniu

Șeful cabinetului Președintelui, Adrian Băluțel a declarat că discuțiile au fost exclusiv despre combaterea corupției politice și nu este de competența președinției să prezinte probe concrete în legătură cu cei peste 300 de mii de votanți.

ADRIAN BĂLUȚEL, șeful cabinetului Președintelui Republicii Moldova

– Referitor la cumpărarea voturilor, când vor fi anunțate probele? – Din păcate noi nu putem, la asta trebuie să răspundă Procutura și justiția. Astăzi au fost anunțate doar măsurile de prevenire în viitor a unui astfel de fenomen.

La consultări au fost invitate 21 de partide, însă au participat doar 18. Anterior, Partidul Socialiștilor și partidul condus de Ion Chicu spuneau că nu vor da curs acestei invitații, să vină la consultări. Consultările au loc la o săptămână după ce Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate, unde a fost discutată problema corupției politice și necesitatea de a accelera măsurile de combatere a acesteia.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE