Banca Națională a Moldovei intenționează ca, începând cu 2 ianuarie 2025, euro să devină valută de referință pentru calcularea cursului oficial al leului moldovenesc, înlocuind astfel dolarul american.
Aceste planuri au fost confirmate de guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, într-un comentariu pentru agenția InfoMarket. Potrivit acesteia, decizia este determinată de orientarea economiei moldovenești către piața Uniunii Europene.
Pe de altă parte, experții economici consideră această schimbare ca fiind una tehnică, dar recunosc că diferențele de curs valutar în Moldova depind în mare parte de fluctuațiile raportului euro-dolar pe piețele internaționale, în special pe piețele din țările UE. Totodată, aceștia subliniază că noutatea nu va aduce beneficii nici pentru mediul de afaceri, nici pentru populație. Mai multe detalii – în reportajul nostru.
Reprezentanții Băncii Naționale susțin că alegerea euro ca valută de referință este un pas metodologic destinat armonizării și alinierii sistemului financiar al Moldovei la standardele europene.
Totuși, politica monetară a țării, spun aceștia, va rămâne neschimbată. În acest context, apar mai multe întrebări. Prima: de ce această decizie a fost luată tocmai acum? A doua: deși trecerea la euro ca valută de referință urmează să fie implementată din 2 ianuarie 2025, proiectul de buget pentru anul viitor nu a fost încă aprobat. Nu se știe când va fi adoptat și dacă această măsură va fi luată în considerare în principalul document financiar al țării.
Pe scurt, fără această schimbare nu se poate, deoarece toate operațiunile comerciale și financiare din bugetul de stat au fost până acum legate de o singură unitate convențională – dolarul american. Va reuși Ministerul Finanțelor să evalueze toate riscurile, volumele operațiunilor de export în euro, iar afacerile să se adapteze la noile calcule?
Într-un comentariu pentru postul nostru de televiziune, fostul viceprim-ministru, Alexandru Muravschi, a subliniat că țările Uniunii Europene trec prin vremuri dificile, iar după victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA, dolarul și-a consolidat pozițiile în raport cu euro. Aceste fluctuații se reflectă și pe piața valutară a Moldovei, și trebuie luate în considerare.
ALEXANDRU MURAVSCHI, fost viceprim-ministru
„Dacă pe piața internațională vor exista fluctuații mari de valută… Având în vedere că Europa s-a adus singură, în mare parte cu ajutorul SUA, într-o criză, iar euro a început să scadă în raport cu dolarul, la noi euro a început să scadă, iar dolarul a crescut. Însă mâine situația se poate schimba, iar principala monedă – euro – va determina cursul intern. Celelalte cursuri vor fi determinate în funcție de cursul încrucișat.”
Răspunzând la întrebarea de ce această decizie a fost luată tocmai acum, expertul nu exclude existența unui context politic.
ALEXANDRU MURAVSCHI, fost viceprim-ministru
„Pe de altă parte, nu putem exclude că există și un substrat politic. Din moment ce suntem deja candidați la aderarea în Uniunea Europeană și intrăm în faza negocierilor cu UE, probabil este un pas logic ca valuta de bază pentru calcularea și formarea cursului să devină, de asemenea, moneda europeană.”
Cu toate acestea, Banca Națională a Moldovei insistă că este un pas pur tehnic și încearcă să convingă pe toată lumea că trecerea la euro va aduce beneficii „semnificative” pentru cei care primesc transferuri din străinătate sau achită credite în euro. În ceea ce privește mediul de afaceri, schimbarea către euro va permite o planificare mai exactă a finanțelor în colaborarea cu partenerii din UE.
Economistul Vladimir Golovatiuc este convins că populația și mediul de afaceri nu vor avea nimic de câștigat din această schimbare.
VLADIMIR GOLOVATIUC, economist
„Astăzi, Banca Națională stabilește cursul oficial al leului moldovenesc pe baza situației de pe piața internă a Moldovei doar în raport cu dolarul SUA, iar pentru toate celelalte valute, inclusiv euro, în funcție de raportul acestor valute față de dolarul SUA pe piețele internaționale. Conform situației de pe piața internă a Moldovei, se propune inversarea dolarului SUA și a euro.
Ce se va întâmpla în acest caz? Cursul leului moldovenesc față de euro va deveni relativ stabil, desigur, dacă nu vor apărea cataclisme, iar cursul leului față de dolar va fi supus unor fluctuații mai accentuate, așa cum se întâmplă acum cu euro. Și cum se va reflecta aceasta asupra noastră, oamenilor simpli? Populația și afacerile nu vor avea nimic de câștigat. Ca de obicei.”
Amintim că, în ultima perioadă, cursul oficial al euro a scăzut de la 19,5 lei la 19,03 lei.
Experții explică această depreciere a monedei europene față de leul moldovenesc prin schimbările în cursul perechii „euro-dolar” pe piețele internaționale. Astăzi, dolarul se consolidează semnificativ în raport cu euro. Astfel, piața globală de capital a reacționat la victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA.
După cum a subliniat Vladimir Golovatiuc, cererea pentru activele americane a crescut, iar, pe de altă parte, oferta de active europene a crescut, ceea ce a dus la consolidarea dolarului și deprecierea euro.
În acest context, Moldova face din euro valuta sa de bază. Cum se spune, timpul va arăta cum va influența această politică a Băncii Naționale piața valutară a Moldovei și economia în ansamblu.