5.5 C
Chișinău

Gazprom furnizează gaze ieftine către Europa, în urma opririi livrărilor către Austria

Fluxurile de gaze rusești către Austria au fost suspendate pentru a doua zi consecutivă duminică, din cauza unei dispute legate de prețuri. În schimb, alți cumpărători europeni au intervenit pentru a prelua volumele nevândute, conform unor surse apropiate situației și datelor disponibile.

Înainte de războiul din Ucraina, Rusia era cel mai mare furnizor de gaze al Europei, însă în urma sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, Moscova și-a pierdut majoritatea piețelor de desfacere din Europa. Cu toate acestea, gazele rusești continuă să ajungă în volume semnificative în țări precum Slovacia, Ungaria și Republica Cehă, care nu are un contract direct cu Gazprom. În plus, cantități mai mici de gaze sunt exportate către Italia și Serbia.

Suspensia livrărilor către OMV, compania austriacă, a avut loc sâmbătă, după ce aceasta a amenințat că va reține o parte din cantitățile de gaze rusești, în semn de compensare pentru un arbitraj câștigat într-o dispută contractuală. În ciuda acestui blocaj, gazele rusești s-au revândut rapid pe piața europeană. Fluxurile totale de gaze rusești prin Ucraina, principala rută de tranzit către UE, au rămas stabile la 42,4 milioane de metri cubi pe zi, același volum ca în aceeași perioadă a anului trecut, a confirmat Gazprom.

Deși Austria a primit 17 milioane de metri cubi de gaze înainte de întrerupere, aceste volume au fost rapid redistribuite altor cumpărători din Europa. Firma slovacă de stat SPP a declarat că continuă să primească gaze rusești și că există un „mare interes” pentru acestea pe piața europeană. O sursă familiarizată cu aprovizionarea a menționat că gazele rusești sunt mai ieftine decât multe alte surse, motiv pentru care volumele care ar fi trebuit să ajungă în Austria au fost ușor revândute altora.

Autoritățile austriece au precizat că au suficiente stocuri pentru a acoperi deficitul și că, pe termen lung, pot importa gaze din Italia sau Germania. La apogeul său, Rusia furniza aproximativ 35% din gazele necesare Europei, dar de la începutul războiului din Ucraina, Gazprom a pierdut treptat cota de piață în fața furnizorilor din Norvegia, Statele Unite și Qatar.

În contextul în care Ucraina a anunțat că nu va prelungi acordul de tranzit pentru gazele rusești, conducta din era sovietică prin Ucraina riscă să fie închisă la sfârșitul acestui an. De asemenea, conducta Yamal-Europa, care trece prin Belarus, a fost deja închisă după o dispută, iar ruta Nord Stream, care traversa Marea Baltică, a fost închisă după exploziile care au afectat conductele, incident de care Rusia a acuzat Statele Unite și Marea Britanie. În schimb, livrările rămase ale Gazprom către Europa ar urma să meargă în mare parte către Ungaria, care primește majoritatea gazelor printr-o conductă ce trece prin Turcia.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE