Fermierii francezi au ieşit din nou în stradă. De această dată, ei protestează împotriva unui acord între Uniunea Europeană şi cinci ţări din America de Sud, document care, spun ei, le ameninţă traiul şi locurile de muncă, scrie presa franceză.
Mai exact, agricultorii sunt nemulțumiți de acordul de liber schimb comercial Mercosur, pe cale să fie semnat de Uniunea Europeană cu Brazilia, Argentina și alte state care ar permite importul fără taxe vamale de carne de vită, pui sau zahăr, iar acest lucru ar aduce pe piaţa comunitară produse agricole şi alimentare la preţuri mult mai mici decât ale producătorilor europeni.
Din zori, în vestul Franței, lângă orașul Angoulême, fermierii au înființat o „baricadă de filtrare” și au spus că vor astfel să atragă atenția cetățenilor asupra originii produselor și să-i încurajeze să consume produse locale.
În municipiul Fontenay-Le-Comte, tot în vest, aproximativ patru duzini de fermieri s-au deplasat la prefectura locală cu tractoarele lor.
În Avignon, fermierii s-au adunat pentru a bloca Pontul d’Europe pentru o zi întreagă.
În sloganuri împotriva acordului de liber schimb cu Mercosur, fermierii notează că le sunt impuse condiții foarte stricte, în timp ce acordul va face posibilă importarea produselor în Franța cu mult mai puțin control al calității.
Agricultorii francezi anunţă o mobilizare masivă pe drumuri naţionale, autostrăzi şi sensuri giratorii, în faţa unor instituţii publice şi mari centre comerciale, însă promit să nu le creeze probleme cetăţenilor. Mobilizarea, care ar trebui să se prelungească până la jumătatea lunii decembrie, intenționează, de asemenea, să sensibilizeze publicul cu privire la dificultățile sectorului agricol dincolo de opoziția față de acordul UE-Mercosur.
Preşedintele Emmanuel Macron, aflat într-un turneu în America de Sud, a promis că Franţa va continua să se opună tratatului Mercosur tocmai pentru a-i proteja pe agricultori. În schimb, majoritatea statelor membre îşi doresc mult acest acord, în special Germania, Spania şi Portugalia, pentru oportunităţi de export.
Comisia Europeană ar dori semnarea Mercosur până la sfârşitul anului, pentru a nu lăsa ca piaţa sud-americană să fie acaparată de China, aşa cum s-a întâmplat deja în Africa. În acest timp, preşedintele chinez Xi Jinping a început o vizită de stat în Brazilia pentru a aprofunda cooperarea în diverse domenii.
Pentru a bloca acordul, Franţa trebuie să strângă o minoritate de blocaj în cadrul Consiliului European. Chiar dacă Polonia şi Austria şi-au exprimat în mod regulat opoziţia faţă de acest acord de liber schimb, este nevoie de cel puţin patru state membre pentru a forma o minoritate de blocaj.