3.2 C
Chișinău

Detalii noi despre cauzele morții profesorului de educație fizică și a instalatorului la gimnaziul din satul Mirești. „Acestea sunt consecințele problemelor din întregul sistem educațional.”

Din cauza lipsei banilor, oamenii au căutat ca să o soluționeze cum o făceau de-obicei”. Asta a declarat pentru Canal 5, directorul gimnaziului Mirești, acolo unde săptămâna trecută doi angajați au decedat în timp ce încercau să deblocheze sistemul de canalizare al instituției.

Managerul instituției a mai subliniat că sistemul de canalizare se bloca regulat, iar bărbații se aflau în timpul orelor de muncă.

La câteva zile de la tragicul incident, în care doi angajați de la gimnaziul Mirești din raionul Hîncești au decedat în timpul orelor de muncă, directoarea instituției a declarat pentru Canal 5 că una dintre probleme ar fi lipsa banilor, de asta lucrătorii au încercat să repare sistemul avariat cu forțele proprii.

Întrebată dacă gimnaziul are resurse financiare suficiente pentru a achita serviciile unor speciaști care ar fi curățat sistemul de canalizare, Elena Crețu a subliniat că se află în funcție de două luni și nu cunoaște.

ELENA CREȚU, directoarea gimnaziului Mirești

– Așa cred și eu, că nu erau bani suficienți, probabil e sărăcia.

– Fiindcă, dacă ar exista niște centre care să se ocupe cu desfundarea canalizării, care din directori nu ar apela la serviciile respective ca să facă lucrul acesta?

Directoarea instituției a mai declarat că sistemul de canalizare se bloca regulat, la un interval de două luni.

ELENA CREȚU, directoarea gimnaziului Mirești

– Problema dată este nerezolvată de trei ani de zile în instituție, adică atunci când se înfunda canalizarea, oamenii aceștia, lucrătorii tehnici făceau desfundarea canalizării.

– Când a apărut problema aceasta în ziua respectivă, oamenii au căutat ca să o soluționeze cum o făceau de-obicei.

Contactată de Canal 5, șefa Direcției de Învățământ Hîncești, Valentina Tonu, nu a răspuns apelurilor noastre. Însă aceasta a declarat pentru NewsMaker că, cităm: „Instituțiile sunt într-un mare deficit de buget, nu au persoane care nemijlocit ar trebui să presteze asemenea servicii și, ca rezultat, când se produc disfuncțiile respective, fiecare caută să le soluționeze cu mijloacele și posibilitățile pe care le dețin. Mireștiul este un sat mai mic, cu 120 de copii ”, a declarat Valentina Tonu.

Am încercat să aflăm dacă pe acest caz s-a deschis o anchetă și dacă este cunoscut motivul decesului, însă șeful Secției Securitate Publică a Inspectoratului de Poliție Hîncești, Sergiu Mircos, se află în concediu, iar înlocuitorul său nu a putut să se pronunțe.

Amintim că, săptămâna trecută doi angajați de la un gimnaziu din raionul Hîncești au decedat, în timp ce încercau să deblocheze sistemul de canalizare al instituției. La fața locului, oamenii legii au constatat că „un bărbat, angajat al instituției ca lucrător la salubritate, a coborât în groapa de acumulare a deșeurilor pentru a efectua lucrări de desfundare.

În momentul în care a solicitat ajutor pentru a ieși, un coleg de-al său, profesor de Educație Fizică și Sport, s-a apropiat, dar și-a pierdut echilibrul și a căzut în aceeași groapă cu o adâncime de aproximativ 7 metri, umplută cu apă”. La locul incidentului a mai venit un echipaj al IGSU și ambulanța, care au reușit să scoată cele două persoane, însă, din păcate, acestea au fost declarate decedate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE