Președintele SUA Joe Biden, chiar la sfârșitul mandatului său, a permis Ucrainei să atace teritoriul Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune. Deocamdată – doar în regiunea Kursk. Acest lucru a fost raportat de o serie de publicații americane oficiale.
De asemenea, au apărut informații că, în urma Washingtonului, Franța și Marea Britanie au permis lovituri în adâncimea teritoriului rus cu ajutorul acestor rachete. Dar, Ministerul francez de Externe a negat deja această informație. Moscova a spus că este familiarizată cu această decizie doar din presa occidentală, dar dacă va fi adoptată cu adevărat, atunci va urma cel mai dur răspuns din partea Rusiei.
Lumea întreagă vorbește. Joe Biden, părăsind Casa Albă, a ridicat interdicția atacurilor cu rachete balistice tactice ATACMS pe teritoriul Rusiei. New York Times și Washington Post au fost primele care au raportat duminică decizia Casei Albe. Interlocutorii anonimi ai ziarelor au spus că Biden a acceptat-o ca răspuns la trimiterea de trupe nord-coreene pentru a ajuta Rusia în regiunea Kursk.
”Un oficial a spus că mișcarea a avut ca scop parțial să descurajeze Phenianul să trimită mai multe trupe. Liderul nord-coreean Kim Jong trebuie să înțeleagă că trimiterea primelor unități a fost o greșeală costisitoare”, a spus oficialul. scrie Washington Post
”Un oficial a spus că mișcarea a avut ca scop parțial să descurajeze Phenianul să trimită mai multe trupe. Liderul nord-coreean Kim Jong trebuie să înțeleagă că trimiterea primelor unități a fost o greșeală costisitoare”.
Potrivit New York Times, Washingtonul a permis până acum utilizarea ATACMS doar în regiunea Kursk. Iar Reuters, citând sursele sale, scrie că loviturile vor fi efectuate folosind rachete cu o rază de zbor de până la 306 km. De asemenea, potrivit agenției, Ucraina intenționează să folosească arme cu rază lungă de acțiune în zilele următoare.
Casa Albă și Pentagonul au refuzat să comenteze aceste informații. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, nu a confirmat sau infirmat informațiile apărute în presă. „Astfel de lucruri nu sunt anunțate. Rachetele vor vorbi de la sine”, scrie Reuters.
Imediat după ce informația a apărut în presa americană, publicația franceză Le Figaro, fără a preciza sursa, a scris că, în urma Washingtonului, Franța și Marea Britanie au permis lovituri în adâncimea teritoriului rus cu ajutorul rachetelor lor. Totuși, luni materialul a fost editat și această parte a fost ștearsă.
Ulterior, a apărut o declarație a Ministerului de Externe francez, care spunea că Parisul nu a oferit încă Ucrainei permisiunea de a folosi armele furnizate pentru atacuri pe teritoriul Rusiei, menționând că problema se examinează.
Fiul președintelui ales al SUA Donald Trump, Donald Trump Jr., comentând mesajul despre administrația Biden, care permite Ucrainei să folosească rachete americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei, a numit oamenii care au dat un astfel de ordin „imbecili”, acuzând „războinicii” că vor să facă cât mai mulți bani.
„Complexul militar-industrial pare să vrea să înceapă al treilea război mondial înainte ca tatăl meu să poată atinge pacea și să salveze vieți”, a scris el pe rețelele de socializare.
Și miliardarul și antreprenorul american Elon Musk a scris că „liberalii iubesc războiul” și a avertizat că Rusia va răspunde în același mod la atacurile asupra teritoriului său.
Moscova a comentat succint informațiile despre posibila ridicare a restricțiilor privind loviturile de lungă durată pe teritoriul Rusiei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că permisiunea nu a fost anunțată oficial, iar Kremlinul este familiarizat cu această decizie doar din materiale din presa occidentală.
Șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale, Leonid Sluțchi, a declarat reporterilor că, dacă acest lucru este adevărat, atunci răspunsul Rusiei va fi dur. Iar reprezentanta Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a spus că președintele Vladimir Putin a vorbit anterior pe această temă.
Pe 12 septembrie, Putin a spus că loviturile cu rachete în adâncimea teritoriului rus ar însemna că NATO este direct implicată în război, deoarece astfel de rachete necesită ghidare prin satelit, iar Ucraina nu are proprii sateliți – ceea ce înseamnă că rachetele vor fi ghidate către ținte folosind sateliții NATO.