România și-ar propune să lichideze Republica Moldova. Cel puțin asta a dat de înțeles sociologul român Dan Dungaciu, într- o emisiune la un post de televiziune din România. El a menționat că, în timpul unei vizite în Statele Unite, premierul român a abordat subiectul Republicii Moldova, considerând-o a doua țară cea mai vulnerabilă după Ucraina.
Potrivit lui Dungaciu, acest lucru ar putea însemna că România ar putea prelua inițiativa de a se uni cu Moldova, oferindu-i o cale rapidă de acces în Uniunea Europeană, în cazul în care Ucraina întâmpină dificultăți în acest proces, având în vedere că ambele țări au început împreună drumul spre UE.
Sociologul Dan Dungaciu a vorbit despre un posibil scenariu de reunificare a Republicii Moldova cu România și chiar despre dezmembrarea republicii noastre.
DAN DUNGACIU, sociolog român
Noi acum vorbim de Ucraina și Republica Moldova în parteneriat spre Uniunea Europeană. Deci, dacă Ucraina se oprește pe drum și gâfâie și face pană? Ce facem cu Republica Moldova, face și ea pană? Că noi ne-am chinuit s-o punem împreună, Ucraina n-a vrut.
Acum trebuie să ne chinuim să-i decuplăm, dar poate nu mai vor europenii. Și mesajul pe care România trebuie să-l dea foarte transparent, să spună: ”domnule, dacă Ucraina face pană, noi decuplăm Republica Moldova, inclusiv prin reunificare”, că altă soluție nu ai.
Luați Transnistria, dați-o Ucrainei, faceți ce vreți, dar noi nu-i putem abandona pe oamenii aceștia. Hai să discutăm ce ar însemna reunificarea, hai să vedem ce soluții de securitate, hai să vedem ce înseamnă să duci NATO pe Nistru, hai să vedem care e importanța României?
Am solicitat o reacție de la Ministerul de Externe despre cum comentează declarațiile sociologului român și dacă cunoaște planurile României. Deocamdată, purtătoarea de cuvânt a Ministerului, Liliana Barbăroșie, nu ne-a răspuns la mesaj.
Cu privire la subiectul unirii Moldovei cu România, anterior, președintele Maia Sandu a declarat că există sprijin, dar asta nu-i suficient și că obiectivul țării este integrarea în Uniunea Europeană. Atât în Moldova, cât și în România, se fac periodic afirmații că cea mai scurtă cale pentru Moldova de a ajunge în UE trece prin reunificare.
În ambele state există forțe politice care declară deschis acest obiectiv ca parte a programului lor politic. Dar conform ultimului sondaj realizat de iData în august 2024, 58% dintre cetățenii Republicii Moldova s-au declarat împotriva unirii țării cu România.