5.5 C
Chișinău

Vadim Ceban, directorul Moldovagaz, avertizează asupra riscurilor legate de livrările de gaze naturale și costuri ridicate în Moldova după 1 ianuarie

Sezonul rece a început deja, dar nici Guvernul, nici Moldovagaz nu au o înțelegere clară despre cum vor fi efectuate livrările de gaze după 1 ianuarie. Directorul interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că există trei scenarii posibile pentru livrările viitoare, dar, potrivit lui, toate sunt însoțite de riscuri semnificative și nu se știe cum vor funcționa.

Directorul companiei NordGaz, Alexandru Grosu, consideră că declarațiile lui Ceban trebuie interpretate ca o confirmare indirectă a faptului că gazul va continua să ajungă prin teritoriul Ucrainei. Rămâne întrebarea dacă se vor schimba condițiile.

Există trei scenarii pentru livrările de gaze ale Moldovei după 1 ianuarie: prin Ucraina, prin „Fluxul Turcesc” sau din țările europene – a declarat Vadim Ceban. Totuși, chiar dacă coridorul ucrainean va rămâne accesibil, Ceban afirmă că vor exista schimbări de condiții.

VADIM CEBAN, director interimar „Moldovagaz”

„Avem deja rute alternative testate pentru livrările de gaze. În primul rând, este coridorul Transbalcanic – dar sunt câteva aspecte de luat în considerare. Pe această rută, gazul circulă prin „Fluxul Turcesc”, care, potrivit informațiilor noastre, este complet contractat pentru întreaga perioadă de iarnă.

Va trebui să căutăm opțiuni suplimentare. Totuși, sper că se va putea continua tranzitul prin Ucraina. Probabil că se va schimba schema de plată a tranzitului – vor semna contracte traderii europeni și operatorul sistemului de transport al Ucrainei, cu plata combustibilului la granița Rusiei.”

Directorul NordGaz Furnizare, Alexandru Grosu, consideră că declarațiile lui Ceban confirmă faptul că livrările vor continua prin Ucraina. Întrebarea este, ca întotdeauna, despre preț.

ALEXANDRU GROSU, directorul NordGaz Furnizare

„Declarațiile lui Vadim Ceban trebuie corelate cu cele ale ministrului Energiei, Parlicov, care își tot schimbă părerea – ba merge la Moscova, ba nu.

Dacă luăm în considerare ultima deplasare a președintei în diaspora, la Baku, înțelegeți cu cine s-a întâlnit acolo, inclusiv cu Erdogan. Ei analizează opțiuni de rezervă, dar opțiunea principală rămâne Ucraina și tranzitul prin Ucraina.

Condițiile și prețurile tranzitului se pot schimba în sensul unei creșteri, deoarece ucrainenii deja vor dicta condițiile europenilor.” Care vor fi prețurile exact, spune Grosu, va depinde de situația din regiune, dar un lucru este sigur: nu trebuie să ne așteptăm la scăderea tarifelor pentru consumatorii finali.

ALEXANDRU GROSU

„Dacă nu vor apărea situații de forță majoră, nu văd salturi mari ale prețurilor. Dacă vorbim despre prețul actual, este cam 500 de dolari. Cu tranzit și livrare, prețul rămâne între 13,7 și 15 lei. Nu văd condiții pentru o reducere de moment.”

Cel mai pesimist scenariu, care va afecta cu siguranță costul gazului natural, este livrarea din Europa, mai precis din Slovacia, prin teritoriul Ucrainei. Pe 15 noiembrie a devenit cunoscut faptul că prețul gazului natural pe piețele europene a depășit pentru prima dată 500 de dolari pentru o mie de metri cubi.

VADIM CEBAN ,director interimar „Moldovagaz”

„Există posibilități de livrări din Europa prin Ucraina. Totuși, și aici sunt aspecte care nu sunt foarte favorabile pentru noi. Cel mai important este că atât gazul, cât și logistica sunt considerabil mai scumpe. În plus, volumele posibile de livrări pe această rută sunt limitate, iar riscurile sunt destul de mari.”

Așadar, până la 1 ianuarie nu mai este mult timp, iar Chișinăul încă nu știe ce se va întâmpla cu livrările de gaze. Ministrul Energiei, Parlicov, nu a decis încă dacă va merge la Moscova pentru negocieri cu Gazprom sau nu.

Mai mult, Vadim Ceban a recunoscut că, deși este posibil să se mențină tariful la gaz pentru consumatorii finali, problema principală rămâne asigurarea cu energie electrică a țării.

Șeful „Moldovagaz” a declarat că orice schimbare în lanțul de aprovizionare cu gaze naturale va influența prețul de achiziție, ceea ce, la rândul său, va afecta costul producției de energie electrică la Centrala de la Cuciurgan.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE