Curtea Europeană de Justiție a început să examineze acuzațiile împotriva președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru încălcări în cadrul semnării contractelor pentru achiziționarea vaccinului împotriva coronavirusului de la compania americană Pfizer.
Procesul a fost intentat împotriva șefei Comisiei Europene de către publicația The New York Times. Potrivit ziarului american, în 2021, von der Leyen s-a înțeles, prin mesaje SMS, cu directorul executiv al Pfizer, pentru semnarea contractului de achiziționarea unui vaccin a cărui testare nu fusese finalizată.
În plus, aceasta nu a coordonat decizia cu statele Uniunii Europene. Comisia Europeană a confirmat că au avut loc discuții privind contractele, dar a refuzat să publice corespondența, afirmând că aceasta a fost „ștersă din greșeală”.
Curtea Europeană de Justiție din Luxemburg a început audierile în cazul corespondenței telefonice dintre președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al companiei Pfizer, Albert Bourla, privind achiziția vaccinurilor anti- COVID pentru statele UE în timpul pandemiei. Informațiile au fost publicate pe site-ul tribunalului.
Potrivit documentelor instanței, cazul se referă la o plângere depusă de publicația americană The New York Times, care a solicitat informații referitoare la corespondența dintre von der Leyen și Bourla, dar a primit un refuz.
„Comisia Europeană, în decizia contestată, a stabilit, fără a da motive, că informațiile solicitate nu există, contrazicând președintele Comisiei Europene fără niciun temei, ceea ce se califică drept administrare de rea-credință”, se arată în materialele instanței.
Informațiile despre schimbul de mesaje SMS dintre von der Leyen și Bourla au fost făcute publice pentru prima dată în 2021, de către The New York Times. Atunci, mai mulți politicieni și membri ai Parlamentului European au cerut Comisiei Europene să facă publică această corespondență, pentru a verifica dacă au fost respectate normele UE privind transparența și achizițiile publice.
Comisia Europeană a confirmat că au existat discuții despre contractele cu Pfizer prin SMS, dar a refuzat categoric să publice întreaga corespondență, susținând că aceasta a fost „ștersă din greșeală”.
De atunci, Ursula von der Leyen a fost acuzată că a încheiat un contract pentru achiziționarea vaccinului, al cărui proces de testare nu era finalizat, pe baza unui schimb de mesaje SMS cu directorul Pfizer, Albert Bourla, fără a obține acordul prealabil al statelor UE. Este vorba despre un acord pentru achiziția a 1,8 miliarde de doze de vaccin Pfizer, în valoare totală de 35 miliarde de euro.
Menționăm că Ursula von der Leyen este unul dintre cei mai activi susținători ai Maiei Sandu, care și-a permis, în plină campanie electorală, cu doar zece zile înainte de alegerile prezidențiale și referendumul din Moldova, să vină la Chișinău pentru a îndemna locuitorii țării să susțină cursul european al lui Sandu.
Președintele Comisiei Europene i-a promis atunci Moldovei un nou pachet de ajutor în valoare de 1,8 miliarde de euro, din care cea mai mare parte reprezenta un împrumut. Opoziția a calificat vizita ca fiind un act deschis de ingerință în procesul electoral și abuz de putere administrativă din partea lui Sandu, încălcând legislația Moldovei.