10 C
Chișinău

Strategia UE de apărare prinde contur: Finanțări de 300 de milioane de euro pentru achiziții comune de armament, coordonate de noul comisar pentru apărare și spațiu

Anunțată încă din primăvara acestui an, trecerea UE pe linie militar- industrială și transformarea uniunii într-un bloc militar este deja în curs de implementare activă. Uniunea Europeană a aprobat pentru prima dată finanțarea achizițiilor comune de armamente de către statele membre, inclusiv sisteme de apărare aeriană și antirachetă, vehicule blindate moderne, rachete și muniții.

Suma totală a proiectului de apărare ajunge la 300 de milioane de euro, au anunțat autoritățile de la Bruxelles. În total, până în 2028, pentru programul de consolidare a apărării UE ar putea fi cheltuite până la 10 miliarde de euro din bugetul celor 20 de state membre ale Uniunii Europene.

Așa cum scrie Deutsche Welle, achizițiile vor fi făcute în cadrul mecanismului „Consolidarea industriei de apărare europene prin achiziții comune” (EDIRPA), în care vor participa 20 de țări membre ale Uniunii Europene. Fiecare dintre inițiative va beneficia de un finanțare de 60 de milioane de euro, iar suma totală va ajunge la aproximativ 300 de milioane de euro.

„Aceasta este prima dată când utilizăm bugetul UE pentru a sprijini statele membre în achizițiile comune de produse de apărare”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene. Agenția AFP subliniază că aceste achiziții vizează eliminarea „lacunelor critice” în potențialul de apărare al UE, care s-au agravat, în special, ca urmare a livrărilor de echipamente de apărare către Ucraina.

Achizițiile și dezvoltarea uniunii de apărare europeană vor fi coordonate de noul comisar european pentru apărare și spațiu. Toate achizițiile vor fi realizate în cadrul Programului European pentru Industria de Apărare, cu un buget de 1,5 miliarde de euro, aprobat de Comisia Europeană în martie.

În acest context, se pune întrebarea: va trebui și Republica Moldova, în cazul aderării la UE, să participe la aceste achiziții și să cheltuiască bani din bugetul național pentru achiziționarea de arme?

Amintim că, în luna martie a acestui an, Uniunea Europeană a anunțat oficial mutarea economiei blocului pe șinele industriei militare și a adoptat o nouă strategie de apărare care prevede o creștere semnificativă a cheltuielilor pentru necesitățile militare.

De asemenea, cu o zi înainte, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că UE nu mai este un bloc economic și trebuie transformat într-un bloc militar. Republica Moldova, ca țară candidată la aderarea la UE, a anunțat deja creșterea treptată a cotei cheltuielilor militare în buget conform standardelor NATO și implementează anual această țintă.

În paralel cu creșterea cheltuielilor pentru armament, se înregistrează o reducere a cheltuielilor pentru programele sociale. Cel puțin, acest lucru este prevăzut în ajustarea legii bugetului, care urmează să fie aprobată de Parlament în perioada următoare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE