9.4 C
Chișinău

Proteste în Abhazia: Manifestanții pătrund în Parlament în semn de opoziție față de înțelegerea cu Rusia

Un camion a lovit porțile Parlamentului din Abhazia vineri, în timpul unui protest împotriva unui acord de investiții semnat cu Rusia, care a stârnit nemulțumirea locuitorilor din regiune. Protestatarii sunt îngrijorați că acest acord ar putea face inaccesibilă piața imobiliară locală. Potrivit agenției de știri ruse RIA, două persoane au fost rănite în confruntările dintre manifestanți și forțele de ordine. Imagini transmise de mass-media rusă arată camionul lovind porțile parlamentului din capitala Sukhumi, în timp ce sute de oameni protestau.

Abhazia a declarat independența față de Georgia în anii ’90, iar Rusia a recunoscut regiunea ca stat independent în 2008, după conflictul armat cu Georgia. Totuși, majoritatea lumii consideră Abhazia ca parte a Georgiei. În ciuda acestui lucru, regiunea beneficiază de o influență economică semnificativă din partea Rusiei, care a investit masiv în infrastructura locală și stațiunile balneare de pe țărmul Mării Negre.

Vineri, parlamentul abhaz a fost pregătit să ratifice un acord de investiții semnat în octombrie între Moscova și Abhazia, ce ar permite dezvoltarea unor proiecte financiare majore cu capital rusesc. Opoziția în Abhazia consideră că acest acord va permite unui număr mare de investitori ruși să cumpere proprietăți în regiune, punând presiune asupra prețurilor și făcând mai greu accesibile achizițiile pentru localnici.

Sute de manifestanți au pătruns în curtea Parlamentului și au încercat să intre în clădire, iar în urma unor confruntări, au fost observate imagini cu forțele de ordine și protestatari ciocnindu-se pentru scurt timp. Alte filmări, postate pe canalele locale de Telegram, arătau protestatari care încercau să dărâme porțile metalice ale Parlamentului legându-le cu frânghii.

Președintele autoproclamat al Abhaziei, Aslan Bzhania, a convocat o ședință de urgență a consiliului de securitate după ce protestatarii au blocat o autostradă importantă și au organizat un miting în centrul Sukhumi, cerând eliberarea a patru activiști reținuți pentru opoziția lor față de o lege privind industria construcțiilor, care reglementează și acordul cu Rusia. Acești activiști au fost ulterior eliberați.

Istoric, Abhazia a fost scena unor revolte semnificative, inclusiv în 2014, când demonstranții au ocupat sediul prezidențial, forțându-l pe președintele de atunci, Alexander Ankvab, să demisioneze sub acuzația de corupție și guvernare defectuoasă. De asemenea, în 2020, fostul lider al opoziției, Raul Khadzhimba, a fost forțat să plece după proteste legate de rezultatele alegerilor contestate.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE